Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Andreas Johnson i Melodifestivalen för sjunde gången

08 feb, 2019 
Redaktionen
Redaktionen
20 år har gått sedan Andreas Johnson slog igenom med sin stora hit Glorious. Sedan dess har han ställt upp i Melodifestivalen hela sex gånger. Men allt har inte varit framgång och lycka. Samma år som Andreas gifte sig med sin fru Lisa blev hon akut allvarligt sjuk. – Jag fick hålla skenet uppe för barnens skull.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Andreas Johnson trodde att han hade gjort sitt i Melodifestivalen – men nu laddar han upp för sitt sjunde deltagande. Som bäst har han placerat sig tvåa med A little bit of love 2007 och som sämst åkt ut redan i sin deltävling 2015 med Living to die.

– Haha. Det är helt sjukt att jag är med igen egentligen, men det känns helt rätt med tanke på låten jag ska framföra. De andra låtskrivarna hade redan börjat på den när jag kom in och la till en del. Nu känns den som det närmaste Glorious jag har gjort i karriären, säger Andreas och ler.

Glorious är superhiten han slog igenom med 1999 och som låg i topp på många länders hitlistor.

– Jag reste världen runt under två års tid för att spela och gästa en massa olika tv-program. Det var en fantastiskt rolig och häftig tid, ler Andreas.

2004 träffade han sedan Lisa Knapp – känd för sitt deltagande i dokusåpan Expedition Robinson på SVT. De förlovade sig på alla hjärtans dag 2006 och gifte sig sommaren 2011. Däremellan föddes dottern Ella och sonen Tim.

Annons

Andreas Johnsons fru höll på att dö

En kort tid efter vigseln blev Lisa svårt sjuk. Först fick hon en allvarlig infektion och tvingades ta starka mediciner. Därefter upptäckte läkarna en fistel bakom hennes ena öga och under samma höst tvingades de operera henne för att stoppa en blödning i huvudet.

– Två dagar före julafton drabbades sedan Lisa av akuta buksmärtor och jag tvingades ringa efter ambulans, berättar Andreas.

Lisa hade drabbats av två hål på tjocktarmen och opererades för akut bukinflammation.

– Hon fick ligga kvar på sjukhuset över helgerna. Den julen och det nyåret hade vi kunnat vara utan. Det var verkligen hemskt, minns han.

Värst av allt var ändå ovissheten. Det tog tid för läkarna att ställa diagnos. Samtidigt skulle Andreas försöka vara en bra partner och pappa.

– Värst av allt var det förstås för Lisa. Men hon kämpade verkligen på och höll modet uppe. För egen del mådde jag fruktansvärt dåligt och visste att risken fanns att hon inte skulle överleva. Det var ändå bara att försöka stålsätta sig och hålla skenet uppe för barnens skull.

Annons

Lisa Knapp skrev avskedsbrev

Ella som var fem år och Tim bara ett undrade förstås varför mamma inte kunde vara hemma med dem.

– Jag försökte vara lugn, trygg och peppande, men gick samtidigt runt med många mörka tankar om att jag skulle förlora henne. Hur skulle jag kunna förmedla det till barnen och hur skulle vi i så fall klara av att gå vidare?

Andreas Johnson och Lisa Knapp
Andreas Johnson och Lisa Knapp gifte sig 2011. Kort därefter blev hon svårt sjuk. Foto: Johan Jeppsson/TT

Stödet från familj och vänner betydde mycket när det var som tyngst och tvivlet inför framtiden som starkast.

Natten till den 23 december skrev Lisa avskedshälsningar till sin familj, något hon berättade om på sin blogg efteråt:

Annons

”Om jag nu skulle försvinna så fanns åtminstone brev, godnattsånger, lite minnessaker och annat sparat till framför allt Ella och Tim.”

– Jag är otroligt glad och tacksam över att jag slapp att läsa de där breven, säger Andreas.

Till slut kunde läkarna fastställa att Lisa led av en ovanlig bindvävssjukdom som gör blodkärl och tarmar riskabelt tunna.

En lagspelare

I dag mår Lisa bra och klarar av att arbeta heltid. Ur den tuffa tiden – med många sjukhusbesök – kom ändå något gott.

– Vi lärde oss att uppskatta varandra på ett helt annat sätt och att inte ta något för givet. Det som hände Lisa kom väldigt plötsligt och chockartat. När vi gifte oss gjorde vi det i nöd och lust och vi fick all vår nöd i ett slag samma år.

Familjen blev ännu tajtare än innan och älskar att hitta på olika saker tillsammans. Både Andreas och Lisa engagerar sig bland annat väldigt mycket i sina barns fotbollsspelande i Hammarby.

Annons

– Jag är huvudtränare i Tims lag och assisterande i Ellas lag, där Lisa är lagledare. Det blir flera träningar och matcher varje vecka. Fotbollen är något som för oss samman ännu mer.

Andreas Johnson med barnen Ella och Tim.
Ella och Tim har en pappa som är väldigt engagerad i deras liv. Foto: Jackeline Perez/EXP/TT

Andreas höll själv på med både fotboll och framför allt ishockey under många år. Men som 16-åring lade han av med hockeyn efter att ha slagit knäskålen ur led och fick gå gipsad från ljumsken till fotknölen under en längre period.

– Idrottandet och framför allt lagsporter har varit väldigt viktigt för mig och är något jag tagit med mig vidare i livet. Även inom musiken är stämning och en god anda med de man spelar mycket betydelsefullt.

Annons

Andreas brinner för sina lag och strider för att tjejer ska ha samma rättigheter och förutsättningar som killar.

– Under de två senaste åren har det blivit mer fotboll än musik. Hade jag inte varit artist skulle jag säkert kunna arbeta som någon form av lärare eller ledare. Jag tycker att det kul att lära ut, att på nära håll uppleva barnen och ungdomarnas glädje och se dem utvecklas. Det är starka drivkrafter för mig.

Förlorade sin mor

Att Johnson ska tävla i Melodifestivalen igen är något barnen har stor inverkan i.

– De tyckte att det var dags att jag gör något annat också än att bara hålla på med deras träningar. Och det har de ju rätt i. Under 2019 är det 20 år sedan jag slog igenom med Glorious och det måste firas med både deltagande i Melodifestivalen och lite fler nya låtar.

Även 2013 blev ett tungt år för Andreas när hans mamma Marie gick bort efter att ha lidit av Alzheimers sjukdom sedan 2005. Hon blev 75 år.

Annons

– Det är en väldigt otäck och lurig sjukdom. Allt gick otroligt snabbt tills hon blev så gravt dement att hon inte kunde bo kvar hemma. För min del kändes allting så overkligt och för pappa var det förstås ännu värre.

Andreas Johnsons mamma fick Alzheimers sjukdom.
Som om Andreas Johnson inte haft det jobbigt nog gick hans mamma bort i sviterna av Alzheimers sjukdom 2013. Foto: Peter Ericsson

Andreas mamma, som liksom hans pappa varit jazzmusiker, var på slutet innesluten i sig själv och kunde inte prata. Men hon levde upp när hon satte sig vid pianot för att spela sina favoritlåtar av Frank Sinatra och Billie Holiday.

– Musiken var det sista som försvann för henne, sedan var allting borta. Det var som att gå igenom sorgeprocessen samtidigt som hon fortfarande levde, berättar Andreas.

Annons

Efter mammans bortgång var det en självklarhet för honom att börja engagera sig i Alzheimerfonden, där han sedan flera år tillbaka är ambassadör.

– När de kallar ställer jag upp och uppträder på bland annat olika galor. Vi måste tillsammans göra vad vi kan för att uppmärksamma denna allt vanligare folksjukdom. Genom att dra in pengar till fonden kan forskningen öka och förhoppningsvis upptäcker man ett botemedel, eller åtminstone en bättre bromsmedicin.

Driftig dotter

Vid sidan av fotbollen är resor och matlagning något som familjen tycker om att göra tillsammans. Dottern Ella blev antagen i tävlingsprogrammet Sveriges yngsta mästerkock i TV4 förra året. Hon nådde så långt som till tredje plats.

– Vi blev jättestolta över hennes driv, passion och nyfikenhet. Dessutom sökte hon in till tävlingen utan min och Lisas vetskap, säger Andreas med ett skratt.

Annons

Rätt som det var fick Lisa ett samtal från en producent som ville gratulera till att Ella kommit med.

– Till vad, undrade Lisa. Eftersom målsman ska skriva under anmälan trodde de att vi visste om det. Men Ella hade tydligen själv skrivit under med något av våra namn, haha.

Liknande var det när familjen plötsligt blev kattägare.

– Ella hade haft en mailkonversation med en uppfödare. Eftersom Ella uttryckt sig så vuxet trodde uppfödaren att hon var en vuxen person. De bestämde tid för ett besök. Vi hade pratat lite lätt om att skaffa ett husdjur så Ella fick som hon ville. Vi får se vad det blir av henne när hon blir stor, säger Andreas och ler.

Andreas Johnson på scen.
I Melodifestivalen 2016 gjorde Andreas Johnson ett gästframträdande i mellanakten tillsammans med flera andra artister. Foto: Karin Törnblom/TT

Fakta Andreas Johnson

Född: 22 mars 1970 i skånska Bjärred, uppvuxen i Huddinge.
Familj: Hustrun Lisa Knapp, barnen Ella, 12 och Tim, 8.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Aktuell med: Deltar i den andra deltävlingen av Melodifestivalen i Malmö lördagen den 9 februari med låten Army of us som han skrivit tillsammans med Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson och Sebastian Thott.

Annons

6 snabba med Andreas Johnson

1. Vilken mat bjuder du på helst när ni har goda vänner på besök?

– Minilammracks med basilikakräm och ugnsrostade rot- frukter. Jag älskar att laga mat.

2. När läste du en bok senast och vilken?

– Jag håller på med ”1793” av Niklas Natt och Dag. Spännande och bra.

3. Har du någon udda förmåga?

– Ja, jag kan slicka mig på näsan med min egen tunga. Ett bra partytrick, haha.

4. Beskriv dig själv när du gick i skolan?

– Jag hade egentligen ganska lätt för mig, men var rätt så lat så det gick inte lika bra som det kunde ha gjort. Sedan var jag ganska busig också, som en av flera i klassen.

5. Är du pedantisk eller slarvig i hushållet?

– Min fru Lisa skulle nog säga slarvig, haha. Och det måste jag nog hålla med om, även om jag vill ha det rent och snyggt. Jag är närmare slarvig än pedantisk i alla fall.

Annons

6. Har du några husdjur?

– Ja, vi har en sibirisk katt som heter Nix. Barnen ville helst ha en hund, men den kräver ju mycket mer och passar inte för oss som är ute och reser mycket.

Melodifestivalen 2019 andra deltävlingen Malmö 9 februari.
Andreas Johnson har hård konkurrens i årets Melodifestival. Foto: Jessica Gow/TT

Deltävling 2 i Malmö 9 februari:

Andreas JohnsonArmy Of Us
Hanna Ferm & LiamooHold You
Malou PrytzI Do Me
Oscar EnestadI Love It
Jan MalmsjöLeva livet
Vlad ReiserNakna i regnet
MargaretTempo

Av Joakim Löwing

Läs också:

Finalister och startordning Melodifestivalen 2019

Här är alla artister i Melodifestivalen 2019

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons