Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Anna Bergendahl deltar i Melodifestivalen igen!

01 feb, 2019 
Redaktionen
För nio år sedan vann Anna Bergendahl Melodifestivalen med This is my life. Men efter tuffa år är hon redo för Mello igen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Första gången Anna Bergendahl sökte till TV4-programmet Idol var hon bara 16 år. Vid första provsjungningen i Göteborg fick hon inte ens träffa juryn.

– En form av förjury sa att jag inte hade vad som krävdes och det är klart att jag blev besviken. Jag tyckte ändå att jag har en ganska originell röst och ville göra ett nytt försök, berättar Anna, i dag 27.

Charmade Idol-juryn

Och skam den som ger sig … Senare samma vår provade hon på nytt, i Karlstad – och juryn med Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson blev alldeles hän förda.

Anders Bagge sa att ingen artist gett honom sådana rysningar sedan han och Celine Dion satt tillsammans vid en flygel i Las Vegas…

– Jag blev närmast chockad över alla fina ord. De sa också att jag var den mest musikaliska de stött på i programmet. Gissa om det stärkte mitt självförtroende, som annars ofta var ganska dåligt.

Anna Bergendahl änner sig redo för Mello igen.
Anna känner sig redo för Mello igen.

Lärde sig mycket i Idol

Medverkan i Idol har betytt enormt mycket för hennes karriär.

– Det blev som en intensivkurs i artistlivet med scenvana, livesändningar och intervjuer. Jag lärde mig otroligt mycket och det var jättekul.

Annons

Till slut räckte det till en femteplats, i en säsong där vinnaren blev Kevin Borg.

Tvåan i Idol når längre

Men några få undantag är det inte många av segrarna som fått någon större fart på karriären efteråt.

– Vad det beror på vet jag inte, men det har ju gått mycket bättre för namn som Darin, Måns Zelmerlöw, Danny och Loreen – som ju placerade sig tvåa eller längre ner, påpekar Anna, som alltså själv hör till samma kategori.

Anna Bergendahl gjorde succé med låten This is my life.
Anna Bergendahl gjorde succé med låten This is my life.

This is my life vann mellon

I stället fick hon sitt stora genombrott 2010, när hon som debutant i Melodifestivalen vann med låten This is my life.

– Det var en skräll att jag gick till final i Melodifestivalen, och sedan blev jag helt plötsligt favorittippad. Efteråt var det ändå svårt att tro att det som hänt var sant. Det var så stort. Jag skulle få representera Sverige i Eurovision Song Contest – inför över 200 miljoner tv-tittare!

Annons

Utslagen i Eurovision

Men där slutade det med att Sverige – för första och hittills enda gången – misslyckades med att nå till final. Annas bidrag blev utslaget i semifinalen.

– Kanske inte det roligaste sättet att vara historisk på, säger Anna med ett snett leende. Jag deppade ihop några dagar, men jag hade gjort mitt bästa på scenen och mer än så går ju inte att göra. Det var bara att gå vidare.

Spelningar i USA

Karriären rullade på med spelningar och nya låtar, samt en tid i USA. Men de kommersiella framgångarna tog ändå inte riktigt fart – och därför bestämde sig Anna för att parallellt med musiken uppfylla en annan dröm. Att precis som pappa Henrik utbilda sig till läkare.

Anna pluggar till läkare

Hon kom in på läkarprogrammet i Örebro och är nu inne på sin sjunde termin av elva. Pendlandet från lägenheten i Stockholm fungerar bra, då det är mycket egenstudier.

– När jag gick på lågstadiet skrev jag att år 2020 skulle jag bo i Stockholm med min pojkvän Andreas, arbeta som läkare och hålla på med musik efter att bland annat ha uppträtt på Wallmans.

Annons

– Min sambo har ett annat namn och jag har inte jobbat på Wallmans, men annars kan ju allt stämma och det vore väl lite speciellt, säger hon och skrattar.

Ambitionen är att bli narkosläkare inom akutmedicin.

– Jag är övertygad om att jobbet går att kombinera med min artistkarriär på något sätt. Det är skönt att ha båda delarna. Musikbranschen är ju så osäker.

Under 2016 – då Anna var mitt i en krävande termin av sina studier – blev hennes pappa sjuk och var tvungen att läggas in på sjukhus i månader.

– Pappa har alltid varit min stora förebild, trygghet och starka stöd i livet.

Anna Bergendahl tog det hårt då hennes pappa blev sjuk.
Anna tog det hårt då hennes pappa blev sjuk.

– Jag hade stor press på mig med pluggandet och det, i kombination med att den mest betydelsefulla personen för mig var sjuk, blev helt enkelt för mycket.

Annons

Anna drabbades av flera återkommande panikångestattacker.

– Det tryckte rejält i bröstet, jag hade svårt att andas och det kändes som att jag var intryckt i ett hörn och inte kunde komma ut. Det var som att jag ville försvinna ur min egen kropp och hittade ingen lösning för att ta mig ur situationen.

Fick panikångest

Första gången hon drabbades trodde hon nästan att hon skulle dö.

– Det är det obehagligaste jag någonsin har varit med om, en hemsk känsla. Det är lätt att drabbas av panik och jag visste inte var jag skulle ta vägen. Som tur var försvann det efter fem– tio minuter, men det kom tillbaka flera gånger under den tuffa tiden.

Anna kände att hon behövde prata med någon och sökte professionell hjälp.

– Jag gick en del i terapi och när pappa sedan fick komma hem från sjukhuset började det kännas bättre.

Tryggare nu

Terapin var också viktig för att kunna jobba med självkänslan.

– Jag är mycket tryggare i mig själv nu än när jag slog igenom som artist. Jag har bland annat lärt mig att säga ifrån när något känns fel.

Annons

– Samtidigt är jag en person som är mån om andra i min omgivning, och helst inte vill trampa någon på tårna. Så det händer fortfarande att jag inte vågar säga vad jag tycker, även om jag tycker att man ska vara ärlig.

Sedan är det just det här med tron på sig själv, som sviktar då och då.

– Det kan gälla vad som helst, men speciellt studierna. Jag gick samhällsprogrammet på gymnasiet och är ingen naturvetare egentligen. Sedan kastar jag mig in på tuffa studier till läkare…

– Det har varit uppförsbacke och ganska jobbigt i perioder. Men det är något jag verkligen vill och då är jag mycket envis för att det ska gå vägen.

Anna Bergendahl är ambassadör i FN-projekt

Viljan att hjälpa andra människor märks också i att Anna sedan 2011 är goodwill-ambassadör i FN:s projekt ”Flicka”. Projektet går ut på att stärka flickors rättighet för att bekämpa fattigdom och skapa utveckling.

– Det jag har fått upp ögonen för är hur otroligt orättvist det är på olika platser i världen, speciellt i utvecklingsländer och speciellt för flickor. I projektet jobbas det för att flickor ska få gå i skola, inte giftas bort som barn eller könsstympas.

Annons

Steget till att bli ambassadör för svenska FN-förbundet tycker Anna kändes både naturligt och angeläget.

– Jag har ett starkt intresse och känner ett stort engagemang för mänskliga rättigheter.

Anna Bergendahl tävlar i första deltävlingen i Melodifestivalen.
Anna Bergendahl tävlar i första deltävlingen i Melodifestivalen.

Dags för Melodifestivalen igen

I dag säger sig Anna må bättre än någonsin. Hon lever med mannen i sitt liv och har hittat en bra kombination av jobb och studier.

Och nu är det dags för henne att gå in i den välkända Melodifestivalbubblan igen – med en låt som hon har varit med och skrivit själv.

– Den skiljer sig ganska mycket mot förra gången jag var med, det här är en up- tempolåt. Alla som är med vill förstås gå till final, även jag. I en drömvärld vinner jag igen.

– Sedan är det viktigt för mig att göra ett nummer som berör och att jag når tittarna. Men det är många duktiga artister och säkert en hel del bra bidrag.

Av Joakim Löwing

Foto: Peter Ericsson, TT 

Läs också:

Finalister och startordning Melodifestivalen 2019

Här är startordningen i Melodifestivalen 2019

Här är alla tidigare vinnare i Melodifestivalen!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons