Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Anna Bergendahl fick panikångest när hennes pappa blev sjuk: ”Hemskt otäckt”

19 feb, 2022 
JOAKIM LÖWING
Vid sidan av sin artistkärriär pluggar Anna Bergendahl till läkare, hon har en termin kvar.

Anna Bergendahl tävlar i Melodifestivalen för fjärde gången med låten Higher Power. Vid sidan av artistkarriären studerar hon till läkare. Den stora förebilden är pappa, läkaren Henrik. När han själv hamnade på sjukhus drabbades Anna hårt. – Jag mådde väldigt dåligt när han var inlagd och gick i en del terapi, säger hon.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon börjar snart bli en veteran i Melodifestival. I år blir det fjärde gången som Anna Bergendahl, nyligen fyllda 30, ställer upp.

– Det är extremt roligt och väldigt häftigt att uppträda inför flera miljoner tittare. Jag är väldigt tacksam för alla gånger jag fått vara med och all kärlek jag fått genom åren, och jag drömmer såklart om att få gå till final. Någonstans längst bak i huvudet har jag en dröm om att få vinna, säger Anna.

Anna Bergendahl är med i Melodifestivalen för fjärde gången.
Med sitt bidrag Higher Power kommer Anna att bjuda på mer mystik och mörker än i tidigare Melodifestivaler.

Något hon ju redan har lyckats med en gång. Vid Mello-debuten 2010 blev det seger med låten This is my life och Anna fick äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

Där gick det dock inte alls lika bra. Det är nämligen det enda året som Sverige inte tagit sig vidare från semifinalen, och därmed inte medverkade i finalen …

Annons

– Man kan konstatera att det finns roligare sätt att bli historisk på, säger Anna med ett snett leende. Först var det väldigt tungt och deppigt. Men samtidigt kunde jag inte göra mer än mitt bästa på scenen, och det är ju subjektivt vad folk röstar på. Nu är det ju inte precis så att jag går runt och tänker på det där varje dag, men visst vore det kul att vara med i Eurovision Song Contest igen och ta revansch.

Mello-bidraget Higher Power är laddat med mystik

Helt klart är Anna en sämre förlorare när hon exempelvis spelar tennis än inom musiken.

– Ja, i tennis är det ju helt upp till mig, och jag blir förbannad om jag får stryk. Om jag slår ut en massa bollar som jag borde ha satt innanför banans linjer är det nästan som att jag blir kränkt av mig själv, haha.

Det här är Anna Bergendahl

Anna Bergendahl i Melodifestivalen 2020.
I Melodifestivalfinalen 2020 kom Anna på tredje plats med låten Kingdom Come.

Född: 11 december 1991 i Stockholm.

Familj: Sambon Kristoffer Eriksson, mamma, pappa, tre syskon.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Intressen: Musik, medicin, spela tennis, åka längdskidor, kolla på tv-serier och dokumentärer, lerduveskytte.

Karriär: Blev känd 2008 genom sin medverkan i talangtävlingen Idol på TV4. Hon vann Melodifestivalen 2010, kom på tionde plats 2019 och tredje plats i 2020. Har släppt två album. Hennes senaste ep Vera kom ut 2020.

Aktuell med: Deltar i den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen den 26 februari med låten Higher Power som hon skrivit tillsammans med Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Erik Bernholm.

Annons

I Melodifestivalen har hon inte behövt vara med om den upplevelsen. Där har det nämligen blivit final samtliga tre gånger. Frånsett vinsten 2010, placerade sig Ashes to Ashes på tionde plats 2019 och Kingdom Come på tredje 2020.

– Higher Power har ett större djup, mer mystik och ett mörker. Lite annorlunda mot de andra, och numret på scenen skiljer sig en hel del, som ni kommer att märka, berättar Anna.

Se också: Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022

Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022Brand logo
Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022

Precis som vid de två senaste bidragen har hon skrivit låten tillsammans med Thomas G:son och Bobby Ljunggren. Erik Bernholm har producerat på nytt.

– Jag gillar verkligen G:sons och Bobbys tonspråk i musiken, det är väldigt svenskt och poppigt, samt lite melankoliskt. Och i min text vill jag som vanligt förmedla ett budskap om hopp till lyssnarna. Det är alltid viktigt för mig, särskilt i dessa pandemitider.

Annons

Fick panikångestattacker och gick i terapi

Att förmedla hopp gäller i minst lika stor utsträckning i Annas andra yrkesliv. Sedan 2016 kombinerar hon musiken med att studera till läkare och har haft praktik på flera olika sjukhus.

– Det är precis som i Hippokrates ed – man ska bota om det går, lindra om det går, men alltid trösta. Min pappa Henrik har arbetat som läkare under hela min uppväxt. Han är min stora förebild och inspiration. I dag är han 71 år gammal, men jobbar fortfarande några dagar i månaden, säger Anna.

Anna Bergendahl med sin pappa Henrik Bergendahl och pojkvän Kristoffer Eriksson efter deltävlingen Andra chansen i Melodifestivalen 2019.
Annas pappa Henrik Bergendahl är läkare och pojkvännen Kristoffer Eriksson är musiker.

Detta trots att han drabbades av svåra komplikationer i samband med en egen operation av sin gallblåsa. Henrik var tvungen att ligga på sjukhus i månader och måste sedan dess äta antibiotika varje dag.

Annons

– Problemet är att bakterierna till slut kan bli resistenta mot antibiotikan. Det har inte hänt ännu, men det är en rädsla jag har. Jag mådde väldigt dåligt när han var inlagd och gick i en del terapi. Jag fick bland annat panikångestattacker som var hemskt otäcka.

En termin kvar på läkarutbildningen

När Anna praktiserat under de två senaste åren har hon inte varit på någon avdelning som tar emot covidpatienter. Däremot har hon märkt av det ökade trycket på sjukhusen.

Nu måste jag nog börja betrakta mig själv som vuxen

– Det finns många som ska hyllas och det känns som att statusen på vårdpersonalen äntligen har fått sig ett välförtjänt lyft under pandemin. Även om det är ett många gånger tufft och slitigt arbete är det fantastiskt när man kan hjälpa en annan person. Jag förstår att pappa har varit nöjd med sitt yrkesval hela livet.

Anna Bergendahl hoppas kunna turnera under våren och sommaren 2022.
Anna har ett fullspäckat schema. Tur då att sambon Kristoffer Eriksson också är musiker och Annas gitarrist och kapellmästare på hennes spelningar. – Annars hade vi aldrig setts, säger hon.

Hon har bara en termin kvar av studierna, men valde att ta en paus för att lägga allt fokus på Melodifestivalen med allt vad det innebär. Förhoppningsvis blir det en turné i vår och sommar.

Annons

– Studierna finns kvar, men i musiken gäller det att vara med när man får chansen. Eventuellt kan jag slutföra pluggandet i höst och sedan börja som AT-läkare. Mitt mål på sikt är att arbeta som narkosläkare. Men det finns så mycket som verkar roligt och intressant – som att jobba som förlossningsläkare, med barn eller som ortoped. Vi får se vad som händer framöver, kanske hinner ändra mig fler gånger.

Drömmer om att bli mamma

Ofta är det fullt upp med studierna och Anna har varit i väg mycket hemifrån, speciellt under praktiken på olika sjukhus. Då är det tur att sambon Kristoffer Eriksson också är musiker och Annas gitarrist och kapellmästare när hon åker runt och spelar – precis samma koncept och upplägg som bland annat sångerskan Sanna Nielsen och hennes sambo Joakim Ramsell har, när hon turnerar.

– Det fungerar jättebra, vi kan ju även repetera och förbereda oss hemma. Vi får se Sverige tillsammans och ta både med- och motgång ihop. Och vi brukar komma väldigt bra överens, så jag ser inga nackdelar, säger Anna.

Annons

7 snabba frågor till Anna Bergendahl

Anna Bergendahl sjunger i Melodifestivalen 2019.
Med bidraget Ashes to Ashes kom Anna på tionde plats i Melodifestvalen 2019.

.

 1. Vad är vardagslyx för dig?
  – Att äta kallskuret och något gott att dricka till, gärna öl.
 2. Vilken hushållssyssla slipper du helst undan?
  – Att skura golv. Jag får aldrig in det i planeringen, då man måste sitta still i lägenheten ett tag. Det har jag inte tid med, haha.
 3. Hur ofta googlar du dig själv?
  – Två gånger om året kanske, för att läsa en artikel eller recension. Men aldrig under tiden Melodifestivalen håller på, om jag är med där. Det är svårt att inte påverkas av vad folk skriver, oavsett om det är positivt eller negativt. Det är bättre att fokusera inne i sin bubbla.
 4. Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och tvungen att spendera dem samma dag?
  – Det bästa hade ju varit att investera dem i en lägenhet. Samtidigt behöver jag och min sambo en ny bil efter allt farande till konserter runtom i landet. Och så skulle jag skänka en del till något välgörande ändamål.
 5. Vad är det konstigaste du ätit?
  – Glass med kidneybönor i, under en resa till Singapore. Det var faktiskt på min födelsedag, när jag fyllde 20 år. Det var verkligen inte gott.
 6. Om du måste delta i en dokusåpa, vilken skulle du välja?
  – Hm … jag säger nog Robinson. Jag är en envis arbetsmyra med tävlingsdjävulen i mig, och snart utbildad läkare – kunskaper man kan ha mycket nytta av på en ö.
 7. När är du som allra lyckligast?
  – Precis efter någon form av prestation – som en examination i läkarstudierna eller ett uppträdande i Melodifestivalen. Då kan jag slappna av, släppa ned axlarna och ta ett glas vin.

– Tillsammans har vi samlat ihop en och annan högskolepoäng och jag är ju inte klar ännu, berättar Anna, som avverkat tio av elva terminer.

I december fyllde hon 30 år.

– Nu måste jag nog börja betrakta mig själv som vuxen. Det kan jag se som en tröst när jag är kinkig eller rädd för något – jag är ju vuxen nu, detta klarar jag.

Annons

Några barn har paret inte ännu. Men Anna är moster åt två flickor, faster åt tre flickor och en pojke, samt gudmor åt en av flickorna och åt sin bästa kompis son.

– Jag vill väldigt gärna bli mamma själv någon gång i framtiden och hoppas att jag kan bli det. Just nu är det ganska körigt i livet, å andra sidan brukar det ju sägas att det aldrig finns någon helt rätt tid att få barn.

Anna Bergendahl drömmer om att få barn i framtiden.
Anna är moster, faster och gudmor och hoppas att hon själv får egna barn i framtiden.

Skjuter lerduvor tillsammans med pappa

Att Anna är en mycket aktiv person har ni förmodligen räknat ut. Nu har hennes intressen och hobbys utökats ytterligare. Anna har nämligen börjat med lerduveskytte – ihop med sin pappa, som har tagit jägarexamen.

– Vi åker till en bana i Sörmland och det är jättekul, det är skönt att göra något helt annat och vidga mina vyer. Jag vill gärna skjuta ned alla varje gång. Jag verkar faktiskt ha någon form av talang för det, senaste omgången sköt jag ned fem av fem lerduvor och vann över pappa. Jag hade ingen aning om att jag är så pricksäker, säger Anna och skrattar.

Till sin hjälp har Anna och hennes pappa en duktig instruktör.

– Jag gillar konceptet med tränare och adept. Det är samma sak när jag spelar tennis, som jag gör ihop med en kille som är duktig. Jag vill hela tiden lära mig och bli bättre på det jag gör – precis som i mina studier och inom musiken. Om jag exempelvis får välja vad jag läser helst hade jag inte svarat ”deckare”, hellre någon form av kurslitteratur. Det är så pass spännande och intressant, säger Anna och ler.

Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
Se också: 5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren
Annons