Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Axel Schylström var nära döden efter olyckan

01 feb, 2017 
Minna Wallén-Widung
Axel Schylström brännskadades svårt för fem år sedan. Han svävade mellan liv och död, men lyckades ta sig tillbaka. I dag satsar han helhjärtat på musiken och snart tävlar han i Melodifestivalen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För Axel Schylström, 23, är det bråda dagar veckorna innan den sista deltävlingen i Melodifestivalen. Den 25 februari står han på scenen i Skellefteå och framför låten När ingen ser som han varit med och skrivit.

– Det är mycket rep nu. Vi övar på numret och det är mycket som kan ändras i sista stund. Sedan sitter jag mycket i studion också, för jag vill få fram en riktigt bra låt att följa upp När ingen ser med, säger han.

Axel Schylström står på Melodifestivalens scen den 25 februari.
Axel Schylström står på Melodifestivalens scen den 25 februari. Foto: Per Kristiansen

Att stå på melodifestivalens scen är naturligtvis en stor grej, men Axel Schylström är van vid att tävla i stora sammanhang. För två år sedan deltog han i Idol och slutade på en imponerande fjärdeplats. Ändå är Melodifestivalen förstås lite speciellt.

Annons

– I Idol var vi alla nybörjare. Här är det etablerade artister, så på det sättet är det här större. Men jag är egentligen inte så nervös. Jag har hunnit smälta det rätt mycket, jag fick veta att jag kommit med redan i början av oktober.

Hårt arbete efter Idol

I den fjärde deltävlingen tävlar Axel bland annat mot 2012 års melodifestivalvinnare, Loreen. För det övriga motståndet står melloveteraner som Charlotte Perrelli och Ace Wilder. Det blir med andra ord en tuff kamp, men Axel tror på sin egen låt.

– Det har så klart sina fördelar att vara etablerad, men jag tror ändå att det till 98 procent handlar om låten och jag tror på min egen förmåga. Jag försöker att tänka så lite som möjligt på motståndet och fokuserar i stället på min egen låt.

Axel säger att Idol har fungerat som en bra språngbräda ut i karriären. Däremot är det inte självklart att man går en lysande framtid inom musikbranschen till mötes bara för att man har synts i tv. Efter programmet jobbade Axel stenhårt för att få in en fot på ett skivbolag och för att få jobba med andra musiker.

Annons

– Många förväntar sig att telefonen ska ringa så fort de tar steget ut ur Idol och att jobbet då är gjort, men det har ju inte ens börjat. Anledningen till att jag kommit med i Melodifestivalen nu är att jag ringde och ringde och ringde till olika skivbolag och producenter. Jag har fått massor av nej och det har funnits stunder under året som jag har tänkt att jag inte kommer kunna leva på musiken.

”Positivt budskap”

Men allt hårt arbete gav resultat. Axel fick kontakt med flera producenter och under året har han ägnat mycket tid åt att skriva nytt material och lära sig hur arbetet i en studio går till. ”När ingen ser” är ett av resultaten.

– Den handlar om att alltid vara sig själv, att våga bete sig så knäppt som man gör när man är ensam. Till exempel när man  är ensam hemma och fuldansar i lägenheten. Låten är väldigt dansant, text och melodi går hand i hand där, säger Axel.

Annons

Han beskriver låten som en glad upptempolåt där texten är en central del av helheten.

– Den har ett positivt budskap. Vi lever i ett samhälle där många tänker på vad andra tycker om en och hur man ser ut i andras ögon. Jag har också varit där, men jag kom till en punkt då jag slutade bry mig och ärligt talat har jag aldrig varit lyckligare.

16 000 volt genom kroppen

Axel, som växte upp i Norrköping, har spelat fotboll i stora delar av sitt liv och tyckte under tonåren precis som många andra att utseendet spelade stor roll. Men efter att hans liv tog en dramatisk vändning för snart fem år sedan, har hans inställning till vad som är viktigt i livet ändrats.

År 2012, två dagar innan han skulle ta studenten, klättrade Axel och en jämnårig kompis upp på ett tåg efter en festkväll på stan. Det som började som ett spontant infall kunde ha slutat med döden. Axel fick 16 000 volt genom kroppen och var ytterst nära att mista livet. Han låg nedsövd i flera dygn och när han vaknade upp fick han beskedet att 70 procent av hans hud hade tredje gradens brännskador.

Annons

– I början kunde jag inte prata eftersom jag var kopplad till en respirator och jag kunde inte heller kommunicera på något annat sätt. Jag kunde inte ens peka på ett alfabet för att bilda ord eftersom det gjorde för ont när jag rörde mig, har han tidigare berättat för Allers.

2015 berättade Axel Schylström för Allers om den svåra olyckan han var med om 2012
Axel Schylström fick tredje gradens brännskador på 70 procent av kroppen.

”Allt är möjligt”

Han tappade snart räkningen på hur många operationer och hudtransplantationer han genomgick. Men trots den tuffa tiden var Axel hela tiden fast besluten att ta sig tillbaka. Med tiden har han kommit att acceptera sitt nya utseende.

Annons

– Åren innan Idol var jag ovan vid att vara brännskadad. Man är ung och bryr sig mycket om vad andra tycker. Det är klart att det var tufft, men sedan kom jag till en punkt då jag lovade att aldrig skämmas för mig själv. Efter det blev allt mycket enklare, och den insikten fick mig att våga satsa på musiken, säger han.

Numera kombinerar han musicerandet med att föreläsa om sina erfarenheter. Bland annat träffar han unga med ätstörningar.

– Det ger jättemycket. Anledningen till att jag började föreläsa var att få bearbeta saker för mig själv, och sedan verkade andra få något ut av det också. Jag utgår från det jag har varit med om, men kontentan är att allt är möjligt. Det är inte länge sedan jag låg i en sjukhussäng och kämpade för livet, och nu står jag här och är artist precis som jag drömde om.

Annons

”Vråltaggad”

Han planerar att fortsätta med föreläsningarna samtidigt som han vill satsa fullt ut på musiken.

– Jag kommer att släppa mellolåten och en till innan sommaren, men det blir förmodligen inget album i år. Däremot ska jag ut på turné i sommar, och det ska bli så jäkla kul.

Men först är det alltså fullt fokus på Melodifestivalen som gäller.

– Jag är vråltaggad på att få visa upp låten. Det blir lite show, det är oundvikligt eftersom låten är väldigt dansant. Om jag inte tar mig till final eller andra chansen blir jag nog väldigt besviken, men allt beror ju på vad svenska folket tycker. Gör jag allt jag kan rätt, ligger det inte längre i mina händer sen.

Det här är Axel Schylström

Ålder: 23, men fyller 24 dagen innan han tävlar i Melodifestivalen
Bor: I Stockholm sedan ett år tillbaka, men är uppväxt i Norrköping
Familj: mamma Annika, pappa Mats, bror Nils, syster Anna, flickvän Malin

Annons

Gör: Artist
Musikaliska förebilder: ”De senaste åren har jag lyssnat mycket på svensk musik eftersom jag tycker texterna är så viktiga. Jag gillar till exempel Veronica Maggio och Daniel Adams Ray och deras texter”.
Fritidsintressen: ”Det blir mycket musik, men sport gillar jag också. Jag tränar mycket och har spelat fotboll hela livet”.
Aktuell: Tävlar i årets upplaga av Melodifestivalen. Han deltar med låten ”När ingen ser” i den fjärde deltävlingen som går av stapeln i Skellefteå den 25 februari. Låten är skriven av Axel Schylström, Behshad Ashnai och David Strääf.

Melodifestivalen 2017: Deltävling 4 den 25 februari kl 20.00, Svt1

Läs också:

Axel Schylström: För mycket fokus på min brännskada

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 

Annons