Benjamin Ingrosso om flickvännen Linnea

Benjamin Ingrosso och flickvännen Linnea
Efter fyra år tillsammans gick Benjamin Ingrosso och hans flickvän Linnea skilda vägar. Benjamin skrev låten Dance you off om uppbrottet och den blev så bra att han vann Melodifestivalen. Fast vid det laget var Benjamin och Linnea ihop igen.

Under sin debut i Melodifestivalen förra året placerade sig Benjamin Ingrosso femma i finalen med låten Good lovin. Den handlade om flickvännen Linnea Widmark och deras relation.

Men förra våren bröt de upp efter att ha varit tillsammans i fyra år. Eftersom Benjamin tycker om att skriva om självupplevda händelser – ofta på temat kärlek – berättade han om uppbrottet i sin nya låt Dance you off som han skrev i maj i fjol.

– Jag ville bara glömma henne och gå vidare i livet. Att på något sätt försöka dansa bort sorgen efter uppbrottet och se framåt, berättar Benjamin. Texten är väldigt sorglig, fast på ett icke-deppigt sätt.

Han fick en förfrågan att delta i Melodifestivalen – och då kändes just denna låt som bästa alternativet.

Benjamin sjunger om Linnea

När sedan Benjamin och Linnea hittade tillbaka till varandra igen så får han ändå sjunga om deras förlorade kärlek  …

– Ja, det är ju lite speciellt. Men jag är väldigt glad för att vi är tillsammans igen och nu kan jag ju framföra den med glädje i stället för med sorg. Det var väldigt jobbigt när vi kom fram till att vi skulle göra slut, men nu känns allt bra.

Han fortsätter:

– En av anledningarna till att vi blev ett par igen var att vi hade en tid utan varandra, då vi fick vara för oss själva. Där kände båda hur mycket vi saknade varandra och vi hade mognat för att kunna göra det ännu bättre.

Linnea har inga problem med att han sjunger om henne och deras gemensamma liv.

– Nej, hon är så van vid det här laget. Om man är tillsammans med mig får man räkna med lite sådant, haha. Genom musiken och mina texter får jag ut många känslor, det är ett naturligt sätt för mig.

Benjamin hoppas att Eurovisionsschlagerfestivalen med sina 200 miljoner tittare ska bli ett internationellt genombrott.

Benjamin hoppas att Eurovisionsschlagerfestivalen med sina 200 miljoner tittare ska bli ett internationellt genombrott.

Vann Melodifestivalen

Han är uppvuxen i en artist- och skådespelarfamilj och eftersom mamma Pernilla Wahlgren varit med i Melodifestivalen fem gånger har musiktävlingen alltid legat honom varmt om hjärtat.

Och nu blev Benjamin den första i släkten som lyckades vinna tävlingen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest. Torsdagen den 10 maj väntar semifinal i Portugal och sedan förhoppningsvis final två dagar senare.

– Det ska bli så häftigt och roligt. Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna Melodifestivalen och känner mig redan som en vinnare. Vad som än händer i Portugal är det bara en bonus.

Finalen sågs av över 3,5 miljoner tittare i Sverige – men nu väntar över 200 miljoner tittare världen över i världens största musiktävling …

– Det är ju helt sjukt egentligen och något som man aldrig kommer att vara med om igen. Klart att jag kommer att tänka på det, men det gör mig faktiskt ändå inte mer nervös. När jag kommer upp på scenen är jag så fokuserad på att sätta mitt nummer perfekt och så måste jag försöka passa på att njuta lite också.

Skriver musik i Los Angeles

Under våren har Benjamin åkt runt i Europa och marknadsfört sin låt – drömmen är en stor internationell karriär.

– Mitt mål är att slå igenom i hela världen och kunna åka runt och turnera.

Då är det förstås svårt att hitta ett bättre skyltfönster än detta.

– Precis som i Melodifestivalen har jag egentligen inga funderingar på att vinna, utan mest att få kunna visa upp min musik för så många människor som möjligt. Hoppas att de också gillar mitt nummer, som kommer från en idé om att vara i en egen värld av dans, ljus och vibe. Jag vill göra det coolt, rough och få folk att ryckas med.

Dance you off är precis som flera andra av hans senaste låtar skriven tillsammans med olika låtskrivare i Los Angeles. Förra året åkte han till den amerikanska västkuststaden tre gånger och stannade i flera veckor varje gång.

– Jag får träffa nya kollegor och vänner och någonstans i framtiden vill jag ha mitt jobb där. Mitt skivbolag har en egen studio, ett kontor och ett hus att bo i. De flesta jag arbetar med är amerikaner eller från Australien. Det allra häftigaste är att man jobbar med folk som har skrivit låtar till världsartister. Det gör att jag själv vill bli bättre och att jag får kämpa mer.

En stor fördel är också att ingen där på andra sidan Atlanten känner till familjen Wahlgren-Ingrosso.

– Det är så skönt att ingen där har några förutfattade meningar. Jag gillar verkligen att arbeta med människor som inte har någon aning om vem jag eller min familj är eller vad vi har gjort tidigare.

Musikalartist

Benjamin hämtar mycket av sin inspiration från musik som spelades i hemmet under uppväxten. Han berättar:

– Det blir mycket 1980- och 90-tal – som Michael och Janet Jackson, Toni Braxton och Stevie Wonder. För mig är det viktigt att musiken känns tidlös och att, som sagt, vara personlig i mina texter.

I barndomen gjorde sig Benjamin känd som musikalartist. Redan som åttaåring stod han på scenen första gången – och har därefter haft roller i nio uppsättningar, bland annat Sune, Karlsson på taket och Rasmus på luffen. Som nioåring blev det seger i Lilla Melodifestivalen med låten Hej Sofia – och Benjamin lyckades även vinna Let’s dance på TV4 bara 16 år gammal.

Pappa Emilio Ingrosso

Benjamin slutade skolan efter nian för att börja jobba som låtskrivare – både åt andra artister och åt sig själv. Musik och mat upptar den största tiden av hans liv.

Det stora intresset för mat – matlagning i allmänhet och pasta i synnerhet – kommer från pappa Emilio Ingrosso. Han driver den egna restaurangen La Perla i Palma på Mallorca i Spanien.

– Den har faktiskt blivit utsedd till Palmas bästa italienska restaurang, berättar Benjamin stolt. När jag hälsar på hos pappa brukar jag laga lite mat där, men det är inget som serveras till gästerna utan görs bara för min egen skull. Jag får tips och vill bli så bra som möjligt.

Med i Wahlgrens värld

Benjamin är uppvuxen med tre syskon och vill gärna ha en stor familj också i framtiden.

– Det är jättebra att ha flera syskon och vi är väldigt tajta i familjen. Men egna barn kommer garanterat att dröja. Jag är ju bara 20 år så det får komma längre fram. Det är inget jag tänker på i dag.

På senare tid har vi även fått chansen att lära känna honom lite privat, i Wahlgrens värld på Kanal 5. Men programmet har mest fokus på mamma Pernilla och storasyster Bianca.

– De gör det väldigt bra och jargongen är skön. För egen del sitter jag hellre i studion och jobbar. Är ju iväg ganska mycket i USA. Men det händer att jag är med en del när jag är hemma hos mamma och inspelning pågår.

Beroende på hur det går i Eurovision Song Contest hoppas Benjamin på spelningar runtom i Europa i sommar. Om Benjamin får som han önskar blir hela världen hans arbetsfält i framtiden.

Fakta Benjamin Ingrosso:

Född: 14 september 1997 i Stockholm.
Familj: Mamma Pernilla Wahlgren, pappa Emilio Ingrosso, storebror Oliver, storasyster Bianca, lillebror Theodor och flickvännen Linnea Widmark.
Bor: Hos mamma i ett kedjehus på Lidingö och i skivbolagets hus i Los Angeles.
Intressen: Musik och mat.
Aktuell med: Tävlar med det svenska bidraget Dance you off i Eurovision song contest i Portugal. Först semifinal torsdagen den 10 maj, sedan förhoppningsvis final lördagen den 12 maj.

Läs också:

Benjamins nummer bryter mot reglerna – tvingas ändra inför Eurovision: ”Så märkligt”

Här är startordningen i Eurovision song contest 2018!

Lill-Babs stöd till Benjamin Ingrosso – före sin död

Av Joakim Löwing
Foto: IBL och pressbild