Charlotte Perrelli: ”Kriserna höll på att knäcka mig”

Efter allt som hänt de senaste åren har Charlotte Perrelli fått en nytändning. I årets Mello deltar hon med en låt som hon har skrivit själv. Hon är mer personlig och står för varje ord hon sjunger.

Hon tvingades gå igenom en uppslitande skilsmässa, misstänkt hjärntumör hos ena sonen och egen hjärnhinne- inflammation i krisen, och var nära att lägga av med musiken.

Numera är Charlotte Perrelli lyckligt gift igen – men hennes personliga upplevelser i livet speglar egenskrivna låten i Melodifestivalen och det avskalade albumet i ny stil på svenska.

Charlotte är aktuell med en låt i Melodifestivalen – för fjärde gången. Både 1999 med Tusen och en natt och 2008 med Hero vann hon – och 1999 vann hon även hela Eurovision Song Contest på engelska med Take me to your heaven. Däremot blev My girl 2012 utslagen redan i deltävlingen.

– Den var alldeles för lik Hero. Klart att det ändå var en stor besvikelse, men bara för att jag vann både första och andra gången jag ställde upp räknade jag absolut inte med vinst. Jag var snarare rätt chockad de gångerna jag vann, berättar Charlotte.

Men några tankar om att göra det igen med Mitt liv och få representera Sverige i Eurovision Song Contest har hon ärligt talat inte.

– Nej, jag ställer bara upp för att visa min nya stil, där jag sjunger på svenska. Jag har skrivit alla låtarna på albumet som kommer nu i februari. Det är självupplevt, avskalat och nära. Jag vill att texterna ska beröra, att folk ska känna igen sig, och det blir starkare på vårt modersmål.

Inte roligt längre

Så sent som för något år sedan var Charlotte så trött på att sjunga andras texter hon inte hade någon relation till att hon hade allvarliga planer på att lägga av med musiken.

– Det var helt enkelt inte roligt längre. Jag saknade drivkraft och ambition och ville ha en ny utmaning. Jag bestämde mig för att bli mer personlig. Och det har gett mig en nytändning i karriären. Nu gör jag precis det jag vill, det är ren och skär glädje.

Mycket har hänt sedan 9-åriga Charlotte bestämde sig för att vinna Melodifestivalen någon gång efter Carolas seger med Främling 1983. Hon började sjunga med det lokala dansbandet Bengt-Ivars i Hovmantorp redan som 13-åring.

Blev medlem i Wizex

Genombrottet kom som sångerska i Anders Engbergs 1994, som sedan byttes till Wizex – innan solokarriären drog igång efter succén med Tusen och en natt.

Under 2017 firar hon 30 år som artist.

– Det är egentligen helt galet och ofattbart eftersom jag inte ens fyllt 43 år. Jag lärde mig enormt mycket under åren som dansbandssångerska, men det är inget jag längtar tillbaka till. Man är ute och spelar otroligt mycket och man måste hela tiden ta hänsyn till de andra i bandet. Som soloartist kan jag styra mycket mer själv.

Privat blev 2008 ett omskakande och extremt tungt år – då hon och maken Nicola skilde sig. Tillsammans har de barnen Angelo och Alessio.

Det orsakade en rejäl livskris och känsla av stort misslyckande.

– Hjärtat var krossat och jag tvivlade på om jag någonsin skulle våga tro på kärleken igen. Det var förstås extra jobbigt med tanke på barnen, säger Charlotte.

I samband med segern i Melodifestivalen med Hero hamnade hon i en kris och gick rakt in i väggen.

– Jag flängde runt i Europa för att visa upp låten inför Eurovision Song Contest och sov många nätter inte mer än fyra timmar – och mitt i allt låg skilsmässan. Jag kände mig ofta trött och orkeslös men var envis och körde på.

Fick hjärnhinneinflammation

Till slut orkade inte kroppen längre.

– Jag fick kraftig huvudvärk och svimmade plötsligt på stan. Det var väldigt otäckt. Ännu värre blev det då jag varken kunde se eller gå och fick åka till sjukhuset i ambulans. Där konstaterades efter röntgen att jag hade drabbats av hjärnhinneinflammation.

2010 fick Charlotte annat att oroa sig över. Då var det i stället sexåriga sonen Angelo som drabbades av en kraftig huvudvärk som inte försvann. Han kunde knappt gå utan att kräkas och fick hämtas hem från skolan.

Men trots alla besök på sjukhuset med en massa tester, hjärnröntgen och ryggmärgsprover hittade inte läkarna något fel.

– Jag var livrädd att han hade råkat ut för någon allvarlig sjukdom och höll på att bli tokig när vi aldrig fick något svar, minns Charlotte.

Helt desperat

Men så hittade hon ett nummer till ”en gubbe i Norrland som spår i personnummer”…

– Jag var helt desperat och villig att testa allting, även om det lät väldigt märkligt. Det första gubben sa när jag ringde var att det inte sitter i huvudet utan i ryggen. Enligt honom hade Angelo blivit knuffad och det visste inte jag om. Min son berättade sedan för mig att det var så. Läkarna trodde att jag var galen när jag berättade om gubbens ord. Men de gjorde ändå en ny undersökning och där visade det sig att han hade rätt. Angelo hade en låsning mellan fjärde och femte kotan…

Angelo blev helt återställd och har sedan dess inte haft några problem.

– Jag är fortfarande fascinerad och kan knappt fatta det som hände. Har haft en del kontakt med gubben efteråt och han har hjälpt många andra också med olika besvär. Det är helt fantastiskt, om än lite svårt att ta in.

Efter några tunga år vände livet igen för Charlotte då hon träffade Anders Jensen. De fick tillsammans sonen Adrian sommaren 2013, och på Charlottes 40-årsdag året därpå överraskade sambon henne med stor fest – och att fria.

Gifte om sig

Han höll ett tal inför alla gäster och avslutade med att gå ner på knä. Sedan gifte de sig i det franska slottet Châteu d’Esclimont inför 120 gäster den 29 augusti 2015.

– Att det skulle bli bröllop mellan oss i framtiden trodde jag garanterat inte då jag fick ett mejl från Anders i december 2011. Han frågade om vi kunde ses på en fika, lunch, middag eller drink. Jag fick välja. Först undrade jag om han hade alla hästar hemma, haha. Men vi började i alla fall mejla och bytte telefonnummer. Vårt första samtal varade i sju timmar. Sedan bestämde vi oss för att ta en promenad och då insåg jag att han var den rätte för mig.

Numera består familjen av Charlottes två barn sedan tidigare, Anders dotter och deras gemensamma son. Konstellationen fungerar väldigt bra och hon har alltid älskat att vara förälder.

– Hur jag är som mamma? Kärleksfull, engagerad och närvarande. Vill gärna vara med på allt från läxläsning till när sönerna spelar fotboll. Vi följer ofta med och tittar på matcher och det blir en hel del skjutsande.

Vid sidan av musikkarriären har Charlotte även gett ut tre träningsböcker, en skönhetskollektion, en hälsokost- och tillskottsserie, en klädkollektion med sönerna och en vinserie.

– Jag driver tre bolag så det blir en massa pappersarbete. Att svara på mejl från fans tar också en del tid. Och så bloggar jag varje dag, ofta flera gånger. Det är ett viktigt sätt att hålla kontakten med sina följare och där vet jag också att det alltid bara blir mina egna ord och tankar.

Spelade i Evita i Malmö

Något hon gärna gör igen är att spela musikal – efter de stora succéerna som Belle i Skönheten och odjuret och Eva Peron i Evita.

– Evita är ju en av Malmöoperans största framgångar någonsin. Vi hade 50 meter kö till biljettkassan varje dag och 102 procents beläggning. Folk fick till och med sitta i ljudbåsen. Jag kunde inte få några biljetter att ge bort, så jag köpte 20 till en föreställning och flög ner släkten.

Totalt blev det 200 föreställningar med Stockholm inräknat.

– Det var helt fantastiskt roligt och med det stora publikintresset var det aldrig några problem att tända till trots att vi höll på så länge, ler hon.

Med andra ord finns mycket att berätta om på nya skivan – där Charlotte Perrelli vågar vara självutlämnande och kan stå för precis varje ord själv.

Mest oanade talang?

– Att baka kanske? Det är något jag älskar och är ganska duktig på.
Vilken övernaturlig egenskap skulle du vilja ha för en dag?

– Kunna prata alla världens språk helt obehindrat.
Vilken pryl klarar du dig inte utan?

– Mobiltelefonen. Den får inte gå sönder…
Det konstigaste du har ätit?

– Jag har blivit er-bjuden både hund och katt när jag var i Japan, men jag är vegetarian så det lockade inte så mycket…
Vilket var ditt bästa, respektive sämsta ämne i skolan?

– Jag var bäst i musik och hemkunskap, sämst på tyska.

Fakta om Charlotte Perrelli

Ålder: 42.

Familj: Sönerna Angelo, 13, Alessio, 12, maken Anders Jensen och hans dotter Izabella, 9, gemensamma sonen Adrian, 3 i år. Mamma Monica, pappa Berth och lillasyster Kina.

Bor: Hus i Djursholm, Stockholm. Har också hus i Åre och i Spanien.

Intressen: Familjen, heminredning, trädgårdsarbete, laga mat och baka, djur, träning, ridning.

Aktuell: Deltar i Melodifestivalen med låten Mitt liv i första deltävlingen i Göteborg den 4 februari. Släpper nytt egenskrivet album i februari.

Melodifestivalen: Deltävling 1 den 4 februari kl 20.00 i Svt 1

Av Joakim Löwing

Läs också:

Charlotte Perrelli om graviditeten, familjelivet och glamouren

Charlotte Perrelli om bråket: Fick betala miljonbelopp