Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Christer Björkman: Nu är det bestämt när jag slutar!

08 feb, 2017 
Johanna Svan
Christer Björkman
Christer Björkman.
Nu berättar Christer Björkman att han ser slutet på sin karriär som "Mr Festivalgeneral". Och efterträdaren är redan uttänkt…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Christer Björkman vet hur det känns att vinna Melodifestivalen efter sin succé med I morgon är en annan dag 1992. Han ställde även upp i mellon 1993 med låten Välkommen till livet och 1999 med Välkommen hem.

Se också: Här är årets programledare för mellon

Här är årets programledare för MelodifestivalenBrand logo
Här är årets programledare för Melodifestivalen

Men sedan Melodifestivalen 2002 är det istället Christer som står för planeringen av hela cirkusen, han var även den som införde det nya systemet med en turné istället för endast en final. Men nu ser han slutet på sin mellokarriär och sista kontraktet är redan påskrivet.

Annons

Helt plötsligt hade jag vunnit Melodifestivalen

Vad fick dig att vilja lämna scenen och arbeta med allting bakom istället?
– Jag drömde om att bli artist och vara med i Melodifestivalen sedan jag var 10 år och helt plötsligt hade jag vunnit Melodifestivalen. Vad gör man när man uppnått sitt livs mål när man är 35 år liksom? Det blev ett totalt vakuum.

– Men bara för att man varit med i mellon 3 minuter är man inte artist, det är en lång, och ganska tråkig, process att bli artist. Så jag sysslade med mycket annat.

– Men snart märkte jag att allt jag sysslade med; tv-program, samlingsskivor, krönikor och annat på något sätt hade med Melodifestivalen att göra. Så när Svt ringde hösten 2001 var det ingen tvekan. För då gick det ganska dåligt för Melodifestivalen, artister ville inte vara med och SVT tycket själva det var ganska dåligt. Så det var en utmaning att ta sig an utvecklingen av mellon, att förändra tävlingen och starta turnén och hitta 32 artister som ville vara med.

Annons

Slutar med mello efter 20 år

När kommer du att sluta med detta jobbet?

– Jag hade en plan att jag skulle göra 10 år totalt. Men 2010 gick det så dåligt i Eurovision och jag ville ju inte sluta på botten. Så då kavlade vi upp armarna för att få ordning på det, bland annat genom att ta in internationella jurygrupper.

– Men efter förra året skrev jag på för ytterligare 5 år. Det blir 20 år totat. Sen är det slut!

Hon tar över efter Christer Björkman

Vem ska ta över efter dig?

– Under de här sista åren ska jag utbilda en ersättare, jag vill gärna att det ska bli Karin Gunnarsson från P3, som var juryns ordförande i höstas. Sen får vi se vad hon säger, hon har fått det presenterat för sig.

Handen på hjärtat – vill du verkligen att Sverige vinner Eurovision igen?

Ja. Jag älskar att producera Eurovision! På de fem åren jag har kvar måste vi helt enkelt vinna en gång till för att gå ikapp Irland!

Karin Gunnarsson och Christer Björkman på Melodifestivalen.
Karin Gunnarsson och Christer Björkman under Melodifestivalen 2020.
Annons