Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Christer Björkman om stresseksem och töntstämpel

13 maj, 2013 
Redaktionen
Att vinna Melodifestivalen var stort. Att gifta sig var större. Men kanske är det allra häftigast att ordna Europas största tv-program. Fråga Mr Mello himself - Christer Björkman.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han har knappt sett maken Martin Kagemark under det senaste året. Och det hektiska schemat orsakade stresseksem. För att orka hämtar Christer Björkman, 55, kraft i sin trädgård.

– Ibland har jag undrat om min kropp ska palla med…

Att chefa över både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest samtidigt är en ekvation som egentligen inte går ihop.

– Enbart Melodifestivalen är ett heltidsjobb året runt. Lägg till Europas största tv-program på det – med 120 miljoner tittare i fjol – och du förstår att det kan bli ganska körigt, säger Christer och ler. Inte minst på senare år när det även är två semifinaler samma vecka.

Arbetet med den internationella festivalen inleddes i princip direkt när Loreen vann med Euphoria i maj förra året.

– För mig var det självklart att tacka ja till rollen som Show producer, även om jag visste hur mycket arbete det skulle innebära. Jag sa till min man Martin att vi säkert inte kommer att träffas så mycket det närmaste året… och det har stämt ganska bra, haha. Dubbla uppdrag på det här sättet skulle ingen orka hålla på med i längden. Det är något man gör en gång i livet.

Annons

Gick ner i vikt

I höstas märkte Christer plötsligt att han drabbats av utslag som han aldrig sett förut.

– Det började på händerna och armbågarna. Jag trodde först att det var något jag hade kommit i kontakt med i trädgården. Men när utslagen kliade och blev besvärliga gick jag till doktorn. Han sa att det var stresseksem och undrade om jag kunde försöka dra ner på takten. Nej, sa jag (skratt). Det gick ju liksom inte. Jag ställde in mig på att dras med eksemen ända till maj någon gång. Men de försvann efter ett tag.

Christer fick ändå en tankeställare – en varningsklocka – om att allt inte stod rätt till i kroppen. Flera vänner uttryckte dessutom oro för hur han ska orka med det tunga ansvaret.

– Det är en oerhörd anspänning, jag känner mig stressad i stort sett varje dag. Under vissa perioder har jag knappt haft en minut över till annat än det som är schemalagt. Klart att man kan bli oroad själv då också. Samtidigt älskar jag mina uppdrag, det är det roligaste som finns. Det är inte så att det känns betungande och jobbigt, jag trivs verkligen med det jag gör.

Annons

För att palla med det höga tempot bestämde sig Christer att försöka gå ner i vikt. På bara två månader efter nyårsskiftet försvann hela åtta kilo.

– Det var faktiskt bara genom ändrad kost. Jag har insett att jag inte hinner träna tre gånger i veckan som tidigare och då kan jag heller inte äta som jag gjorde då. Nu håller jag mig till mycket mer grönsaker och frukt. Godis, snacks och fika blir det inget av. Så nu känner jag mig piggare och klarar pressen bättre.

Christer Björkman på presskonferens i Malmö Arena inför Eurovision Song Contest.
Christer Björkman på presskonferens i Malmö Arena inför Eurovision Song Contest.

Vill väcka känslor

Ambitionen är att producera den bästa Eurovision Song Contest någonsin. Detta genom att bland annat hoppa av kapprustningen i teknik. Maxbeloppet för vad hela kalaset får kosta för SVT är 125 miljoner kronor. En betydligt mindre summan än de senaste årens monsterbelopp.

Annons

– Vi vill komma tillbaka till grunderna, till vad evenemanget handlar om. Det här är ingen tävling om vem som har den största LED-skärmen eller häftigaste ljusshowen. Om det fortsätter i den här utvecklingen kommer inget land att ha råd att arrangera. Snarare är det artisterna som ska stå i fokus. Vi strävar efter att göra en show som berör, vi måste väcka känslor. Det ska bli som en kompott av bra saker genom åren och en del nytt.

I det ledet ingår också en ensam programledare. Något som inte inträffat ända sedan 1995. Men nu är det enbart Petra Mede som ska guida alla tittare genom sändningarna.

– En fantastiskt begåvad och smart kvinna, som är otroligt duktig på språk. Petra kan vara både rustik och elegant, samt växla snabbt mellan allvar och humor. Oförutsägbar, rutinerad och van att leda stora direktsändningar, förklarar Christer.

När Christer haft det som mest körigt har han försökt hämta kraft från sina stora intressen vid sidan av musiken. Som sport – han älskar att titta på många olika idrotter. Men framför allt genom att få gå loss med inredning hemma i huset i Nacka som de flyttade till för drygt 1,5 år sedan. Och pyssla i trädgården.

Annons

– Både jag och Martin är mycket intresserade av inredning. Vi är inte så bra på att bygga själva, däremot ritar vi upp exakt hur vi vill ha det. Som sparummet nyligen, där var hantverkarna väldigt nöjda över våra exakta skisser. Som tur är har vi samma smak. Båda vill gärna ha det originellt och personligt. Utan obegränsat med pengar är det en konst att få till helheten.

Bra avkoppling

Mest överraskad är Christer att han trivs så bra i trädgården.

– Innan vi flyttade till huset var det absolut inget som lockade på något sätt. Nu gillar jag att både plantera, påta och klippa. När tiden för en gångs skull finns kan jag pyssla hela dagen. Det har hänt att Martin frågat om jag inte ska komma in eftersom det har blivit mörkt ute. För mig handlar det mycket om terapi, en form av avkoppling och att hämta kraft. Jag går in i något slags meditation.

Hur pass gröna fingrarna är har Christer inte riktigt fått svar på ännu.

– Vi får väl se när det har gått lite längre tid och alla växter börjar ta mer fart (ha, ha). Men precis som inom musiken kan man väl säga att jag gillar att utveckla plantorna.

Annons

Förra sommaren blommade luktärt och krasse allra bäst.

– Jag gjorde olika ställningar som de växte på och det är som sagt väldigt rogivande. Något jag kan rekommendera andra som har det hektiskt på arbetet. Det är absolut värt att testa för att komma ner i varv.

Christer har även lyckats lura ut maken i trädgården en och annan gång…

– Han är ju 17 år yngre än jag och har kanske inte riktigt förstått grejen med det hela ännu (skratt). Martin vill ha snabbare resultat. Därför gör han mer sådant som märks direkt, som att klippa gräset eller häcken.

Paret träffades 1998 när de medverkade i Richard Herreys uppsättning av West side story på Oscarsteatern. Två år senare ingick de partnerskap med Mona Sahlin som vigselförrättare.

– Jag trodde att det största som kunde hända i mitt liv var när jag vann Melodifestivalen, men det här slår allt, sa Christer på sitt bröllop.

Vägrade ställa upp

Frisören Christer Björkman kammade ju 1992 hem tävlingen med låten I morgon är en annan dag och har deltagit ytterligare två gånger. 2002, när man införde fyra deltävlingar, fick Christer frågan om att ansvara för uttagningen av artister.

Annons

– Jag skrev tidningskrönikor på den tiden och gav mycket kritik om hur dåliga både artisterna och låtarna var. 2001 var det Friends, Barbados… och så inget mer. Folk tittade bara av tradition, inte för att det var bra. Så gott som alla etablerade artister vägrade att ställa upp. När sedan Svante Stockselius kläckte idén med turné runtom i landet och 32 i stället för 10 låtar var jag först skeptisk. Men jag trodde ändå på idén och har sedan dess lagt ner hela min själ i den.

I början var det väldigt segt att locka artister men det har ändrats successivt och nu är skillnaden enorm.

– Vi har brutit ny mark vartefter och gör det fortfarande. En artist eller grupp bryter upp för nästa. Har någon inom en viss genre medverkat är det lättare att få med andra inom samma sorts musik. Från början var det nog inte många som trodde att exempelvis ett band som The Ark skulle ställa upp. Eller kreddiga rockartister som Nicke Borg och Ralf Gyllenhammar.

När töntstämpeln försvann fick Christer i stället brottas med artisternas oro för risken med att ställa upp.

Annons

– Gör alla bara vad de själva vill och kan stå för det inför sina fans finns inga risker över huvud taget. Även om man inte vinner får man ju ut sin låt till miljontals människor. Vi hade 4,2 miljoner tittare i årets final av Melodifestivalen, vilket är helt underbart. Däremot är det ju svårt att få med de artister som helt enkelt inte vill tävla, för det kan man ju aldrig komma ifrån.

Lyssna på Europa

På senare år har Björkman fått en del kritik att hans makt blivit för stor. Något som uppmärksammades i Uppdrag granskning i mars förra året.

– Jag tycker att de gick över gränsen, det var helt bisarrt. Det handlar ändå om ett underhållningsprogram som vi försöker göra så bra som möjligt. Att jag skulle ha en massa makt är inget jag går runt och funderar över. Jag tror faktiskt att det är bättre att jag bara går omkring och tycker att det är kul. Då kan jag hålla mig på spåret i det här. Sedan är jag bara en kreatör. Jag har inget ansvar för ekonomin – jag varken pratar, rör eller har hand om några pengar.

Annons

Något som också fått kritik är de internationella juryerna. Inte minst i år när deras röster förde fram Robin Stjernbergs You till seger i stället för svenska folkets favorit Yohio.

– Jag har full respekt för olika åsikter och visst förstår jag dem som tycker att vi ska välja fram vår egen låt själva. Men då måste också svenskarna ta ansvar för resultatet i Eurovision Song Contest, i stället för att skrika om att jag ska avgå. Internationella juryn gav dåliga poäng både till Malena Ernman och Anna Bergendahl, men de vann ändå. Sedan nådde vi inte ens finalen med Anna, medan Malena blev 21:a. Vill vi komma någonstans är det bra att lyssna på vad övriga Europa tycker, det är ju ändå de som ska rösta.

Om Robin Stjernberg skulle föra Sverige till en ny seger är i alla fall en sak klar. Christer Björkman håller sig enbart till Melodifestivalen i fortsättningen. Det har han lovat både sig själv och Martin.

Flest segrar i Eurovision Song Contest (2013)

1. Irland: 7.

Annons

2. Sverige, Storbritannien, Luxemburg och Frankrike: 5.

3. Holland: 4.

Flest sistaplatser i ESC (2013)

1. Norge: 11.

2. Finland: 10.

3. Belgien och Österrike: 7.

Då har Sverige arrangerat ESC

1975: S:t Eriksmässan i Stockholm. Programledare: Karin Falck.

1985: Scandinavium, Göteborg. Programledare: Lill Lindfors.

1992: Malmö isstadion. Programledare: Lydia Capolicchio och Harald Treutiger.

2000: Globen, Stockholm. Programledare: Kattis Ahlström och Anders Lundin.

2013: Arenan, Malmö. Programledare: Petra Mede.

Av Joakim Löwing

Läs också:

Christer Björkman: Nu är det bestämt när jag slutar!

Christer Björkman om sexövergreppet: ”Påverkade mig många år”

Christer Björkman: Det här är historiskt!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons