Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Därför diskas Thorsten Flinck från Melodifestivalen

03 feb, 2020 
Minna Wallén-Widung
Thorsten Flinck presenteras som en av artisterna i melodifestivalen 2020.
Foto: Jessica Gow/TT
SVT har beslutat att stoppa Thorsten Flinck från att medverka i Melodifestivalen. Anledningen är att artisten står åtalad för bland annat olaga hot.
– Eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, i ett pressmeddelande.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

11 oförglömliga stilar från Melodifestivalen:

11 oförglömliga stilar vi minns från MelloBrand logo
11 oförglömliga stilar vi minns från Mello

I Melodifestivalens andra deltävling, som arrangeras i Göteborg på lördag, skulle Thorsten Flinck, 58, ha stått på scenen och uppträtt med låten Miraklernas tid. Men med mindre än en vecka kvar till den stora dagen, meddelade SVT under söndagen att artisten stoppas från att medverka i tävlingen.

Thorsten Flinck presenteras som en av artisterna i Melodifestivalen 2020.
Thorsten Flinck diskas i Melodifestivalen 2020. Foto: Jessica Gow/TT

Anledningen är att Thorsten Flinck är föremål för ett rättsprocess – han är åtalad för såväl olaga hot som skadegörelse, enligt ett pressmeddelande från SVT.

– Vi beklagar detta djupt. Vi hade verkligen velat se Thorsten Flinck på Melodifestivalens scen på lördag. Men eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, i pressmeddelandet.

Annons

På måndagen meddelade SVT att det blir artisten och Mello-veteranen Jan Johansen som ersätter Thorsten Flinck på scenen i den andra deltävlingen.

Jan Johansen uppträdde under Melodifestivalens första deltävling tillsammans med programledaren Linnea Henriksson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag är väldigt tacksam över att Jan Johansen har tackat ja med så kort varsel. Det är inte vem som helst som kan ställa sig på scen inför tre miljoner tittare under de här omständigheterna. Med en erfaren artist som Jan är tävlingen på lördag säkrad och jag är övertygad om att han kommer att göra en fin version av Miraklernas tid, sägerKarin Gunnarsson Melodifestivalen

Slog knytnäven i en annan bil

I ett sms till Expressen skriver Thorsten Flincks presskontakt Johanna Boström Stone att man beklagar det som hänt.

Annons

"Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men självklart har vi full respekt för SVT:s beslut. Vi kommenterar inte vidare utan hänvisar till SVT", skriver hon.

Tidningen har gått igenom åtalet mot Thorsten Flinck, och rapporterar att det handlar om en händelse som utspelade sig i Varberg i maj 2019. Thorsten Flinck ska då ha befunnit sig i en bil som passagerare. En man och en kvinna som åkte i en annan bil berättar i åtalet att de plötsligt blev omkörda av bilen Thorsten Flinck befann sig i.

På gatan var det trångt och ont om plats, och föraren i den omkörda bilen ska därför ha tutat. Då ska både Thorsten Flinck och hans sällskap ha "stormat" ut ur bilen. Artisten ska, enligt åtalet, ha gått fram till bilen och slagit knytnäven i motorhuven vilket resulterade i en buckla i plåten. Han ska också ha hotat med "stryk".

Kan tvingas betala skadestånd

Kvinnan i den andra bilen upplevde, enligt Expressen, obehag och blev rädd. Thorsten Flinck har uppgett att han slog näven i bilen efter att kvinnan och mannen varit "mycket otrevliga", och att kvinnan tutade ett tiotal gånger. Nu står han åtalad för olaga hot och ringa skadegörelse och kan tvingas betala 5 000 kronor i skadestånd om han blir fälld.

Annons

Thorsten Flinck har, enligt Expressen, i förhör erkänt anklagelserna om ringa skadegörelse. Han varken erkänner eller förnekar anklagelserna om olaga hot.

Artisterna som tävlar i Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg.
Thorsten Flinck tillsammans med de övriga tävlande i Melodifestivalens andra deltävling. Från vänster: Paul Rey, Klara Hammarström, Thorsten Flinck, Anna Bergendahl, Dotter, Mendez, Linda Bengtzing och Alvaro Estrella. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Kan bli aktuellt med bakgrundskoll

Anette Helenius vid SVT säger till Aftonbladet att produktionen bakom Melodifestivalen fick kännedom om åtalet bara några dagar innan man gick ut med pressmeddelandet. Det aktuella fallet kan komma att påverka hur SVT bedömer artisternas möjlighet att medverka i tävlingen i framtiden.

– Vi har inte haft anledning att göra bakgrundskontroller tidigare, vi har väldigt bra samarbeten med skivbolagen och samarbetspartner, men vi får sätta oss ner för att se över om det är nåt vi ska införa, säger hon till tidningen.

Annons

Thorsten Flinck stoppades från Let's dance

Det här är inte första gången Thorsten Flinck stoppas från att medverka i ett underhållningsprogram. 2017 skulle han tävla i Let's dance i TV4, men stoppades av tv-kanalens läkare eftersom hans blodvärden var för dåliga. Det innebar att Thorsten Flinck gick miste om arvodet på nästan 600 000 kronor.

Efteråt var han besviken över att inte få vara med i programmet.

– Jag har haft de här dåliga blodvärdena i hela mitt liv och det har ändå hållit för att knarka i 15 år, springa maraton och fyra Lidingölopp till exempel. Det var jävligt synd och det känns tråkigt för det är ingen som tror på att det berodde på mitt blodvärde. "Jaha nu är han i gång" och så där, det gör mig jävligt ledsen, sa han då till Expressen.

Annons