Ny dokumentär – så hamnade mellon i USA

Ola Melzig, Anders Lenhoff, Christer Björkman och Peter Settman i USA.

Ola Melzig, Anders Lenhoff, Christer Björkman och Peter Settman i USA.

Foto: Ambervill film & television AB/SVT

Är det möjligt att få världens mest krävande tv-publik att älska Eurovision? Det var en av frågorna som Christer Björkman och hans kollegor ställde sig när de kläckte idén att ta tävlingen till USA.

Imars hade American song contest premiär. I dokumentären American Song Contest – När svenskarna tog Mellon till USA får tittarna följa med bakom kulisserna på den oberäkneliga resan, genom medgångar och motgångar från det att teamet landar i USA.

Efter att basat över Melodifestivalen i 20 år och fem år som producent för Eurovision Song Contest flyttade Christer Björkman till Los Angeles för att ta sig an sitt livs utmaning: Att tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig sjösätta USA:s eget Eurovision.

Se också: Christer Björkman om att ta Mello till USA
0:38

Efter reklamen: Se också: Christer Björkman om att ta Mello till USA

(0:38)

Det blev en tuff start och det var mycket krångligare än vad svensk-gänget någonsin hade anat.

– Jag kom med några resväskor till en tom lägenhet för att bygga upp ett nytt liv och saknade mitt sammanhang därhemma. Allt gick så mycket långsammare än vi var vana vid. Men vi gjorde det! Nu har jag tagit min passion så långt man någonsin kan. Vi har genomfört något som var en avlägsen dröm när idén kom upp i samband med Eurovision i Kiev 2017, säger Christer Björkman.

American Song Contest är en fantastisk upplevelse! Det känns extra kul att det gjorts en dokumentär som visar hur allt gått till, både med- och motgångar, säger Peter Settman.

Dokumentären om American Eurovision

I nära bilder följer dokumentärfilmarna processen och det finns många stunder då Christer Björkman och gänget undrar om American Song Contest verkligen kommer att bli av. Det blir en hel del kulturkrockar och allt ligger mycket senare än vad svenskarna är vana vid både när det kommer till beslut och produktion.

I dokumentären får vi också möta svenska artister som Sarah Dawn Finer, Måns Zelmerlöw och Oscar Zia och journalister som genom åren följt Christer Björkmans arbete med Melodifestivalen och Eurovision. De ger sin blick på utmaningen som svensk-gänget tagit sig an.

Dokumentären är filmad av dokumentärfilmarna Kevin Ambervill och Josefin Mirsch.

Sändningstider American song contest

American Song Contest – När svenskarna tog Mellon till USA sänds torsdag den 5 maj på SVT Play och i SVT1.

I USA är American Song Contest direktsänd. I Sverige kan du följa festligheterna på SVT1 och SVT Play med några dagars fördröjning.

Deltävlingarna läggs ut SVT Play onsdagar kl 18.00 från och med den 23 mars, och visas i SVT1 på lördagar kl 16.05 från och med den 26 mars. Anledningen till fördröjningen är att SVT behöver tid att texta programmen samt klippa bort amerikanska reklampauser.

Finalen äger rum den 9 maj.

Läs mer om American song contest här:

American Song Contest 2022: Allt om amerikanska Melodifestivalen