Eurovision: Man tog sig upp på scenen

En man sprang upp på scenen under Storbritanniens nummer i Eurovision song contest 2018.
Mitt under brittiska Suries framträdande i Eurovision song contest sprang en man från publiken upp på scenen och tog mikrofonen. Han hann skrika något i mikrofonen innan han blev nedbrottad av säkerhetsvakter.

När det var dags för Storbritanniens Surie att framföra sitt nummer Storm i Eurovision Song Contest i Lissabon, blev det tumultartat på scen.

Ungefär i mitten av numret hoppade en man plötsligt upp på scenen och tog mikrofonen av artisten. Han hann skrika något i mikrofonen innan han blev nedbrottad och omhändertagen av säkerhetsvakter.

En man tog sig upp på scenen under Eurovision Song Contest och tog mikrofonen av brittiska Surie.

En man tog sig upp på scenen under Eurovision Song Contest och tog mikrofonen av brittiska Surie. Foto: IBL Bildbyrå

Det är ännu inte klarlagt vem mannen är. Flera medier spekulerade under kvällen i att det kunde handla om Jimmy Jump, en spansk försäljare som blivit välkänd genom att han lyckats ta sig in på en rad stora idrotts- och nöjesevenemang och stör det som pågår.

Jimmy Jump i Eurovision song contest

Även Edward af Sillén, kommentator i SVT tillsammans med Sanna Nielsen, trodde direkt att det handlade om Jimmy Jump.

– Det var Jimmy Jump, är jag rätt säker på, som hoppade upp på scen under framträdandet som han även gjorde i Norge 2010, sa han efteråt i SVT.

Surie från Storbritannien på scenen under Eurovision song contest.

Surie från Storbritannien på scenen under Eurovision song contest. Foto: IBL Bildbyrå

Han passade också på att hylla Surie som till synes oberörd fortsatte numret efter att mannen tagits ner från scenen.

– Fantastiskt att hon fortsatte sjunga på det där viset. Vilken hjälte. Det som nog kommer att hända nu är att hon får sjunga om sin låt efter den sista låten har framförts.

Storbritannien får sjunga igen

Expressen skriver under lördagskvällen att brittiska medier rapporterar att mannen ska ha skrikit något om frihet i mikrofonen. Enligt tidningen bar mannen en t-shirt med reklam för en bok skriven av en man som tidigare stormat scenen under det brittiska talangprogrammet The Voice. Det skulle tyda på att det inte handlar om Jimmy Jump trots allt.

Det blev efter ett tag klarlagt att Surie fått chansen att sjunga sitt nummer ännu en gång efter att alla artister framfört sina nummer, men att hon tackat nej till erbjudandet.

”Skandal”

Expressens musikskribent Anders Nunstedt var upprörd efter det inträffade:

”Det är fortfarande obekräftat om det var Jimmy Jump eller någon annan pellejöns som stormade scenen under Storbritanniens nummer. Alldeles oavsett: UK borde få sjunga om, och arrangörerna borde skämmas. Att sånt här kan inträffa är skandal. Nästa gång kan det handla om en dåre som vill annat än att bara synas”, skrev han under kvällen.

I ett sms till tidningen skriver Karin Gunnarsson, ordförande för den svenska delegationen i Lissabon, att hon beklagar sabotaget.

”Vi är så ledsna för våra brittiska vänner och Surie. Fruktansvärt att utsättas för ett sådant sabotage. All heder till Surie som hanterade det så bra. Något har tydligen brustit även om säkerheten i och omkring arenan varit rigorös”.

Läs också:

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019

Israel vinnare i Eurovision song contest 2018

Alla svenska vinnare i Eurovision song contest

Benjamin Ingrosso till final i Eurovision song contest 2018!