Eurovision Song Contest 2019: Startordning i finalen

Här är alla deltagare och deras startordning i Eurovision Song contest 2019 i Tel Aviv, Israel. John Lundvik och Sverige har startnummer 9 den 18 maj.
18 maj 2019 är det dags för finalen av Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel. Sverige och John Lundvik har nummer nio i finalen. Storfavoriten Nederländerna startar som nummer 12 och Storbritanniens låt Bigger Than Us, skriven av John Lundvik har nummer 16.

Efter semifinalerna fick varje deltagare dra en lott för att bestämma om de skulle starta i den första eller andra halvan av finalen. Värdlandet Israel, som inte behövde delta i semifinalerna, drog sitt exakta startnummer redan i mars: plats 14.

Generellt sett är det bättre att starta sent så att inte tittarna hinner glömma bort ens bidrag.

Eurovision Song Contest 2019: Då är finalen i Tel Aviv:

Av de ursprungliga 41 tävlande återstår nu endast 26 bidrag till finalen den 18 maj. Sverige och John Lundvik tävlade i semifinal 2 den 16 maj och gick planenligt vidare. Som vanligt behövde inte ”The big five”, Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien samt värdlandet Israel kvala genom semifinalerna utan gick direkt till den stora finalen. Bortsett från Finland, som misslyckades med att ta sig vidare från semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv, så är samtliga nordiska länder kvar i tävlingen till finalen av Eurovision Song Contest 2019 i Israel.

Deltagare och startordning i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Israel

1. Malta: Michaela – Chameleon

Michaela representerar Malta i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Chameleon

Foto: Jonathan Brincat

Maltas representant Michaela är blott 18 år gammal – men tog sig och Malta vidare till finalen i Eurovision Song Contest 2019 med låten Chameleon efter ett lyckat framträdande i semifinal 2. Landet har ännu inte vunnit Eurovision men har flera gånger slutat i topp. I Junior Eurovision är landet däremot en toppnation med två vinster.

Michaela blev känd på hela Malta när hon vann deras X Factor och golvade juryn totalt. Inför semifinal 2 av Eurovision Song Contest 2019 berättade hon för Eurovision.tv vad som händer när hon börjar sjunga:

– När jag börjar sjunga är det som om min röst tar över hela min kropp. Aretha Franklin sa en gång att man sjunger soul med hela kroppen. Jag förstår exakt vad hon menade.

2019 har Malta chans att vinna sin första Eurovision någonsin tack vare Michaela.

2. Albanien: Jonida Maliqi – Khetju tokës

Jonida Maliqi representerar Albanien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Khetju tokës

Foto: Edvina Meta

Sedan 1962 har Albanien haft en inhemsk musiktävling som heter Festival i Këngës. När landet sedan började delta i Eurovision Song Contest år 2004 blev tävlingen till en kvalifikation för att representera Albanien i Eurovision. Tävlingen vanns senast av Jonida Maliqi, som 2019 får äran att representera Albanien i Eurovision i Tel Aviv. Efter att hon gått vidare från semifinal 2 står det nu också klart att hon kommer tävla i finalen av Eurovision Song Contest den 18 maj.

Utöver musikkarriären är Jonida även programledare och en modeikon i hemlandet. Hon har nästan en halv miljon följare på sin Instagram som du hittar här.

Detta betyder Khetju tokës

Khetju tokës betyder ”Återvänd till ditt land” och är en spöklik ballad på albanska. Låten behandlar krisen landet haft med att invånare emigrerar i stora antal och när hon tar ton är det som att själva landet ropar för att få hem sina söner och döttrar som lämnat.

3. Tjeckien: Lake Malawi – Friend of a Friend

Lake Malawi representerar Tjeckien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Friend of a Friend

Foto: Tomas Gal

När Lake Malawi kvalificerade sig till finalen av Eurovision 2019 innebar det att Tjeckien tog sig till sin andra final någonsin! Senaste (och första) gången var i Stockholm 2016.

Bandet, som tog sig vidare från semifinal 1 den 14 maj, ser Eurovision som en chans att slå igenom internationellt. Detta har varit bandets mål sedan de bildades 2013 och är anledningen till varför alla deras låtar är på engelska. Musiken beskrivs som indiepop.

4. Tyskland: S!sters – Sister

S!sters representerar Tyskland i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Sisters

Foto: NDR/Hendrik Lüders

Tyskland har bara två tidigare vinster i Eurovision Song Contest i bagaget: 1982 när Nicole vann med klassikern Ein Bißchen Frieden och 2010 när Lena vann. I egenskap av att tillhöra ”The big five” har Tyskland och duon S!sters ännu inte tävlat i Eurovision 2019.

Däremot har bandet tävlat på hemmaplan! 2019 valdes Tysklands bidrag genom en tävling som kallades Under Lied Für Israel (Vår låt till Israel) – och S!sters vann hela tävlingen.

S!sters är en grupp bestående av Carlotta Truman, som bara är 19 år gammal, och Laurita Kästel som är 26 år. Carlotta var på sin första turné som nioåring efter att hon vunnit en talangjakt på tv. Även Laurita var tidigt aktiv i musiktävlingar: Hon vann Kiddy Contest när hon var 10 år gammal.

Eurovision Song Contest 2019 blir bandets möjlighet att fortsätta på sin vinnande bana – även om det tidiga startnumret kan bli ett problem.

5. Ryssland: Sergey Lazarev – Scream

Sergey Lazarev representerar Ryssland i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Scream

Foto: Daniil Velichko

För oss svenskar är Sergey Lazarev inte ett helt okänt ansikte efter hans tredjeplats i Eurovision 2016 i Stockholm. I Tel Aviv den 18 maj 2019 är han redo för revansch och satsar på en vinst. Faktum är att Ryssland ännu bara har en vinst i Eurovision, år 2008.

Sergey Lazarev är inte bara känd i Eurovision-sammanhang – i flera forna sovjetstater är han ett välbekant namn med flera strängar på sin lyra: Han programleder, skådespelar – och sjunger så klart!

6. Danmark: Leonora – Love is Forever

Sedan Danmark gjorde Eurovisiondebut 1957 har de tävlat hela 46 gånger. Att de älskar Eurovision Song Contest råder det ingen tvekan om: De har publikrekordet för en Eurovisionfinal genom tiderna. År 2001 var 35 000 fans på plats för att se finalen på Parken i Köpenhamn.

Leonora representerar Danmark i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Love is Forever

Foto: Thomas Cato

Leonora har chansen att vinna Danmarks fjärde Eurovision Song Contest i Tel Aviv 2019 efter att hon kvalificerat sig från semifinal 2.

Utöver musiken har Leonore även vunnit danska mästerskap i konståkning – och ett visst språkintresse verkar finnas: I Love Is Forever sjunger hon på inte mindre än fyra olika språk: engelska, franska, tyska och danska.

7. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

Finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj är historisk för San Marino: Ett av världens minsta länder har nu lyckats ta sig till sin andra final i musiktävlingen! Senast var år 2014.

Serhat representerar San Marino i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Say Na Na Na

Foto: Cem Talu

Trots att sångaren Serhat är från Turkiet blir detta hans andra chans för San Marino, efter att han misslyckades med att ta sig till finalen i Stockholm 2016.

8. Nordmakedonien: Tamara Todevska – Proud

Nordmakedonien tävlar för första gången som just Nordmakedonien i Tel Aviv 2019. Tidigare gick nationen under namnet F.Y.R. Makedonien (Forna Jugoslaviska Republiken Makedonien), men efter en namnfejd med Grekland (som har en stat vid namn Makedonien där Alexander den Store kommer ifrån) har hela landet fått ett nytt namn.

Tamara Todevska representerar Nordmakedonien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Proud

Foto: Cedomir Popovski

1996 misslyckades dåvarande F.Y.R. Makedonien med att kvalificera sig så det dröjde fram till 1998 innan landet fick göra sin efterlängtade debut i Eurovision Song Contest.

2019 skickar man Tamara Todevska till Israel för att försöka vinna sin första Eurovision någonsin. Hon är en stjärna i hemlandet med skivor på topplistor och flera individuella priser, bland annat Årets uppträdande och Årets bästa låt.

9. Sverige: John Lundvik – Too Late For Love

När Irland missade finalplatsen i Eurovision Song Contest 2019 innebar det att Sverige, med John Lundvik i spetsen, har chansen att komma ikapp i totala vinster i tävlingens historia! Sverige har redan 6 vinster – och mycket talar för att den sjunde Eurovisionvinsten kommer 2019. De senaste fem tävlingarna har Sverige slutat topp fem fyra gånger.

John Lundvik representerar Sverige i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Too Late For Love

Foto: Janne Danielsson/SVT

Sverige deltog för första gången i Eurovision Song Contest år 1958 och vann sin första tävling 1974 (när Abba vann med Waterloo). Sverige har dessutom bara missat finalen en gång sedan semifinalerna infördes 2004.

2018 slutade John Lundvik trea i Melodifestivalen och fick sitt breda genombrott i Sverige. Karriären har knappast stannat av sedan dess: På drottning Silvias 70-årsdag var John på plats och sjöng för henne, och på Victoriadagen fick kronprinsessan njuta av hans pipa.

Innan Melodifestivalen 2018 hade John dock redan arbetat en hel del med musik. Han skrev When You Tell The World You’re Mine till kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop, som framfördes av Agnes Carlsson och Björn Skifs och år 2014 var hans låt Natural i finalen av Melodifestivalen, framförd av Anton Ewald.

John Lundvik historisk i Eurovision Song Contest 2019

John Lundvik blev i och med sitt avancemang till finalen av Eurovision Song Contest 18 maj 2019 i Tel Aviv historisk: Han kommer tävla två gånger i finalen: Dels själv för Sverige med Too Late For Love, och dels för Storbritannien med låten Bigger Than Us som han skrivit.

10. Slovenien: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Zala Kralj och Gašper Šantl är Sloveniens första bidrag i Eurovision Song Contest på flera år. Nu har de väldigt goda chanser att slå landets tidigare bästa placering, som är sjundeplatser.

Zala Kralj & Gašper Šantl tävlar för Slovenien i Eurovision Song Contest 2019. De deltar i semifinal 1 den 14 maj i Tel Aviv.

Foto: Ana Šantl

Duon som tävlar för Slovenien med låten Sebi möttes på Instagram. Där hörde Gašper, som skrev bandets debutlåt på en cykelresa, Zalas röst och föll direkt. I hemlandet blev Sebi omedelbart en hit.

Bandet har varit lite märkliga inför finalen den 18 maj i Tel Aviv – bland annat har de berättat att ”detta egentligen inte är något vi vill göra med vår musikkarriär”.

Detta betyder Sebi

Sebi betyder ”till dig själv”. Låten är en kärleksförklaring mellan artisterna Zala och Gasšper. Den handlar om villkorlös kärlek där man accepterar allt partnern är och allt partnern gör.

11. Cypern: Tamta – Replay

Sedan 2017 har Cypern ett i Eurovisionsammanhang pinsamt rekord: De har deltagit flest gånger utan att vinna tävlingen. Första gången man ställde upp i Eurovision Song Contest var 1981 och sedan dess är den bästa placeringen en femteplats.

Tamta representerar Cypern i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Replay

Foto: Ioannis Renesis

2019 representeras Cypern av Tamta, en sångerska född i Georgien och som flyttade till Grekland som 22-åring. I Grekland är hon redan ett etablerat namn med en andraplats i Idol i bagaget.

Cyperns låt i finalen av Eurovision Song Contest 2019 är skriven av svenskarna Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler, Kristoffer Fogelmark . Dessutom har Tamta använt sig av svenskar vid koreografin och inför tävlingarna i Israel tillbringade hon och hennes team tid i Stockholm.

12. Nederländerna: Duncan Laurence – Arcade

Två av de första fyra Eurovision Song Contest någonsin vanns av Nederländerna – innan de gick på en lång sträcka utan vinst fram till år 1969 (och då fick man inte ens vinsten själv – den delades mellan tre länder). Året efter ABBAs vinst i Eurovision med Waterloo vann Nederländerna i Stockholm.

Duncan Laurence representerar Nederländerna i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Arcade

Foto: Paul Bellaart

Nederländerna, Duncan Laurence och låten Arcade är oddsfavorit att vinna finalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv den 18 maj 2019 – strax före Sverige och John Lundvik. En revansch för Duncan Laurence som var mobbad under uppväxten – och sökte sin tillflykt i musiken.

Svensken Joel Sjöö, som skrivit och producerat musik till Rihanna, Shakira och Zara Larsson, har varit med och skrivit Nederländernas bidrag Arcade.

13. Grekland: Katrine Duska – Better Love

Vem minns inte när Boråsfödda Helena Paparizou vann Eurovision Song Contest 2005 till Grekland? Det var faktiskt landets första vinst i tävlingarna sedan deras debut år 1974. Grekland har dock aldrig slutat sist i tävlingarna – något inte många länder kan skryta med.

Katerine Duska representerar Grekland i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Better Love

Foto: Efi Gousi

I finalen av Eurovision Song Contest 2019 representeras Grekland av Katerine Duska. Hon föddes i Kanada men bor idag i Aten. Hennes röst har beskrivits som en blandning av Lykke Li och Amy Winehouse – och hon har faktiskt samarbetat med svensken Albin Lee Meldau.

14. Israel: Kobi Marimi – Home

Som alla vet vann Netta Eurovision Song Contest 2018 åt Israel – så självklart är det där tävlingarna hålls 2019.

Kobi Marimi representerar värdnationen Israel i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Home

Foto: Ronen Akerman

Detta är också anledningen till varför Kobi Marimi och låten Home inte behövde delta i semifinalerna i Tel Aviv. Istället träder han in i Eurovision Song Contest som nummer 14 i finalen den 18 maj.

Israel var 1973 det första landet utanför Europa som fick delta i Eurovision Song Contest – och 1978 vann man hela tävlingen i Paris. Även året efter lyckades man vinna (på hemmaplan). Sedan dess har det blivit ytterligare två vinster.

Kobi Marimi ville först satsa på en karriär som skådespelare, men deltog i en talangjakt som heter Rising Star – och blev alltså känd för sin sångröst istället. Det var vinsten i Rising Star som gav honom Israels plats på Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

15. Norge: KEiiNO – Spirit In The Sky

Norge är det land som slutat sist flest gånger i Eurovision Song Contest – inte mindre än elva gånger. Man har dessutom lyckats med bedriften att få noll poäng inte mindre än fyra gånger… Men om vi lägger de tråkiga rekorden åt sidan så har Norge faktiskt också vunnit tävlingen tre gånger: 1985, 1995 och 2009.

Gruppen Keiino representerar Norge i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Spirit In The Sky

Foto: Julia Marie Naglestad

I finalen av Eurovision Song Contest 2019 representeras Norge av KEiiNO – ett elektroniskt band som blandar dansmusik med folk och samisk jojk. Deras låt, Spirit In The Sky, låg etta på Norges topplistor när bandet deltog i Melodi Grand Prix, som de vann överlägset.

16. Storbritannien: Michael Rice – Bigger Than Us

Storbritanniens låt i finalen av Eurovision Song Contest 2019 är skriven av den svenska motståndaren, John Lundvik. Landet har vunnit Eurovision fem gånger tidigare och har nu chansen att gå upp på lika många vinster totalt som Sverige. Bortsett från vinsterna har de också flest topp tio och flest topp fem placeringar i Eurovisions historia.

Michael Rice representerar Storbritannien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Bigger Than Us, skriven av John Lundvik

Foto: BBC/Joe Giacomet

Uttagningen av det brittiska bidraget till Eurovision 2019 i Israel skedde genom programmet Eurovision: You Decide där svenske Måns Zelmerlöw var programledare. Där vann Michael Rice med låten Bigger Than Us – och eftersom Storbritannien är en del av ”Big five” gick han direkt till finalen den 18 maj i Tel Aviv.

Trots att Storbritannien inte deltog i någon semifinal så fick de rösta i semifinal 2 där Sverige tog sig vidare till finalen.

17. Island: Hatari – Hatrið mun sigra

Ska 2019 bli året då Island vinner sin första Eurovision Song Contest? Trots att man deltagit sedan 1986 är andraplaceringar 1999 och 2009 de bästa resultaten man lyckats med. Att Eurovision är stort i Island syns bland annat på hur många som ser finalen på tv: År 2016 såg hela 95,3% av alla tv-tittare i landet på finalen av Eurovision Song Contest.

Hatari trepresenterar Island i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Hatrið mun sigra

Foto: Íris Dögg Einars

Det antikapitalistiska bandet Hatari har ett uttalat mål: Att krossa kapitalismen – och det första steget är genom att vinna Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

Detta betyder Hatrið mun sigra

Hatrið mun sigra betyder ”hat kommer att råda” på isländska. Det var inte självklart att bandet skulle ställa upp i tävlingarna eftersom de faktiskt splittrats innan när de erkänt att uppdraget med att krossa kapitalismen var förlorat. Men med ”hat kommer att råda” är det uppenbart att bandet är här, och kapitalismen bör passa sig för alla nitar och allt läder.

18. Estland: Victor Crone – Storm

Sedan 2001, då Estland blev den första före detta sovjetstaten att vinna Eurovision Song Contest har de slutat topp tio i finalen hela fem gånger! 2018 slutade man på en respektabel åttondeplats.

Victor Crone är svensken som representerar Estland i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Storm

Foto: Stina Kase

Redan innan John Lundvik – Too Late For Love tävlat i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv, Israel så var en svensk sångare i final. Den 27-åriga sångaren och låtskrivaren Victor Crone tog Europa och Eurovisionscenen med Storm.

Victor Crone – som deltog i Melodifestivalen 2015 tillsammans med Behrang Miri och låten Det rår vi inte för – representerar Estland i finalen av Eurovision Song Contest 2019.

Victor är ursprungligen från Österåker utanför Stockholm. Victor och hans låtskrivare utgår från Estland – och eftersom hans låtskrivarpartner Stig Rästa är från Estland fick han möjligheten att tävla för landet.

Du kan läsa mer om Victor Crone här.

19. Vitryssland: ZENA – Like It

Vitryssland är en av de nationer som har chansen att vinna sin första Eurovision Song Contest i Israel 2019. Landet har deltagit i tävlingarna sedan 2004 och fick sin bästa placering 2007 då man slutade sexa. 2007 var också första gången Vitryssland tog sig till final.

ZENA representerar Vitryssland i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Like It

Foto: BTRC

Alexander Rybak, som tävlade och vann Eurovision 2009 med Norge, är ursprungligen från Vitryssland – något som gjort honom till något av en hjälte i landet. ZENA som representerar Vitryssland i Tel Aviv 2019 har tidigare tagit sig till final i Junior Eurovision två gånger: 2015 och 2016. ZENA har redan gett ut över 20 låtar – och börjat en karriär som röstskådespelare. Den främsta rollen hon gjort är rösten till den ryska Vaiana i Disney-filmen med samma namn.

20. Azerbaijan: Chingiz – Truth

Azerbaijan har inte missat en final i Eurovision Song Contest sedan de först började delta 2008 och de gick faktiskt och vann hela tävlingen år 2011. Då var det Ell & Nikki som representerade landet – och deras vinst firades bland annat med ett nytt jubileumsfrimärke.

Chingiz representerar Azerbaijan i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Truth

Foto: Alexandr Porubaymykh

Sångaren Chingiz flyttade som sexåring till Azerbaijan. Innan dess bodde han och familjen i Moskva. En vinst i Azerbaijans Idol inledde hans karriär och han blev snabbt en stjärna i hemlandet. Genom Eurovision 2019 vill han nu ta över resten av Europa.

21. Frankrike: Bilal Hassani – Roi

När Frankrike slutade på sistaplats i Eurovision Song Contest 2004 tappade man sitt rekord från 1956: Landet hade aldrig tidigare slutat sist. Den sviten tog slut när Twin Twin slutade sist. Frankrike har inte lyckats vinna en Eurovision Song Contest sedan 1977 – då man tog sin femte seger.

Bilal Hassani representerar Frankrike i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Roi

Foto: Fifou

För Frankrike tävlar Bilal Hassani, som delvis är sångare och låtskrivare men som också har program på Youtube med miljoner visningar. På Youtube har hans covers på andra kända låtar fått stor uppmärksamhet, kanske främst hans Janet Jackson-covers.

Bilal har tidigare berättat att Loreens vinst med Euphoria var vad som fick honom intresserad av Eurovision, även om tävlingens inkluderande och normbrytande natur också lockade. Uppväxten var präglad av starka karaktärer som Freddie Mercury, David Bowie och Michael Jackson.

Detta betyder Roi

Roi betyder kung på franska – och bakgrundsdansarna på scenen i Eurovison Song Contest 2019 bildar symboliskt en kungakrona bakom Bilal.

Låten handlar om att äga sitt liv, sitt öde, och att acceptera hur livet ser ut och allt som händer. Att älska sig själv är viktigast. Här syns tydligt de normbrytande förebilder Bilal identifierar sig med.

22. Italien: Mahmood – Soldi

Festival di Sanremo är Eurovision Song Contests äldre kusin. Hela upplägget i Eurovision är faktiskt taget från den italienska festivalen. Därför är ofta Italiens representant i tävlingarna den som vinner festivalen ett år tidigare. Nu senast var vinnaren Mahmood, som nu tävlar i finalen av Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

Mahmood representerar Italien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Soldi

Foto: Attilio Cusani

Genom en EP Mahmood släppte 2018, Goiventú, så fick han en inbjudan att vara med i Festival di Sanremo där han framförde Soldi. Låten blev en omedelbar succé med förstaplatsen på landets topplistor och sålde platinum.

Detta betyder Soldi

Pengar! Soldi är italienska och betyder kort och gott: Pengar.

Låten handlar om hur pengar förändrar allt, om hur förhållanden och familjer påverkas av pengar, oavsett om det är en brist eller ett överflöd som rådet.

Dessutom innehåller låten en textrad på arabiska. Mahmood, som inte pratar arabiska, berättade inför Eurovision Song Contest om sina minnen av frasen ”Waladi waladi habibi ta’aleena”. Det är arabiska och en fras hans egyptiska pappa ofta sa när han var ett barn. Meningen ”Waladi waladi habibi ta’aleena” betyder ”min son, min son, kärlek, kom hit”.

23. Serbien: Nevena Božović – Kruna

2007 debuterade Serbien i Eurovision Song Contest och vann finalen direkt. Endast Schweiz har lyckats med detta tidigare (de vann den allra första tävlingen 1956).

Nevena Božović representerar Serbien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Kruna

Foto: Alek Živković

2013 deltog Nevena Božovic´i Eurovision Song Contest som del av ett band – men 2019 tävlar hon alltså ensam i finalen i Tel Aviv.

Tidigare har hon även deltagit i Junior Eurovision och 2015 tog hon plats i juryn som valde Serbiens bidrag.

Detta betyder Kruna

Krona på serbiska är Kruna, men låten handlar inte om kungliga regalier och accessoarer utan snarare om hur kärleken i hennes liv är i centrum – precis som en kung traditionellt sågs.

24. Schweiz: Luca Hänni – She Got Me

De första vinnarna i Eurovision Song Contests historia, Schweiz, brukar inte missa tävlingen (de har missat fyra gånger: 1995, 1999, 2001 och 2003).

Luca Hänni representerar Schweiz i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten She Got Me

Foto: SRF/Lukas Maeder

I år skickar Schweiz den dansante sångaren Luca Hänni till finalen av Eurovision Song Contest i Tel Aviv.

Luca Hänni har tidigare vunnit tyska Idol 2012 (han var bara 17 år gammal och blev därmed både den yngsta vinnaren genom tiderna och den första icke-tyska vinnaren).

Han har också en vinst i tyska versionen av Let’s Dance som heter Dance, Dance, Dance, med sig i bagaget, något som märks i hans låt She Got Me, som har en helt egen dans. Nedan kan du se videon där Luca visar hur du gör dansstegen. 

Så här dansar du som Luca Hänni i She Got Me

25. Australien: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Kate Miller Heidke representerar Australien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten Zero Gravity

Foto: Jo Duck

Australiens deltagande i Eurovision Song Contest är ingen självklarhet med tanke på var landet ligger. Men 2015, när tävlingarna firade 60 år, fick landet en inbjudan att delta – och succén var ett faktum. Sedan dess har Australien en stående inbjudan till Eurovision Song Contest. Utöver Australien så har även Marocko tidigare deltagit trots att man inte tillhör Europa.

Kate Miller-Heidkes scenshow till Zero Gravity var en av de främst behållningarna under semifinal 1 den 16 maj i Tel Aviv. Hennes musik, som blandar pop och opera skapar ett helt unikt ljud vilket hjälpt henne sälja platinum flera gånger om i Australien.

Läs mer om varför Australien är med i Eurovision Song Contest här.

26. Spanien: Miki – La venda

Miki representerar Spanien i finalen av Eurovision Song Contest 2019 den 18 maj i Tel Aviv, Israel med låten La Venda

Foto: José Irún

Spanien har varit med i Eurovision varje år sedan 1961 och landets första seger kom i London 1968. Då levde spanjorer under Franco-regimens fascistiska förtryck och något som absolut skulle kvävas var katalanska upprorsmakare. Joan Manuel Serrat, som gjorde låten Spanien vann med, erkände inför finalen att han tänkte framföra den på katalanska – och blev snabbt ersatt av Massiel som sångare.

I Eurovision Song Contest 2019 deltar Miki Núñez för Spanien med låten La Venda. Han är uppvuxen i en musikalisk familj och uppmuntrades tidigt av sina föräldrar att spela instrument och sjunga.

Som universitetsstuderande började Miki ställa upp i musiktävlingar och bildade ett band som turnerade i nästan tio år. 2019 är han Spaniens hopp i Tel Aviv.

Detta betyder La Venda

La Venda betyder Ögonbindeln. Det är en festlåt, med mycket rumba och ska. Som referens nämns bandet Manu Chao.

Källa: Eurovision.tv, Aftonbladet

Foto: Andres Putting