Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019

06 mar, 2019 
Marcus Alm
Här är alla artister i finalen av Melodifestivalen 2019 och hela startordningen under finalkvällen.
Här hittar du allt du behöver veta om de olika artisterna som deltar i finalen i Friends Arena och startordningen. Först ut ur startgroparna är publikfavoriten Jon Henrik Fjällgren som får svårt motstånd från bland annat veteranerna Arvingarna och Bishara Morad med en låt skriven av fjolårets vinnare Benjamin Ingrosso.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Äntligen är det dags för final i Melodifestivalen 2019. Nu på lördag utser vi vem som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest Tel Aviv 14 – 18 maj 2019!

Här är alla finalister i Melodifestivalen 2019

1. Jon Henrik Fjällgren – Norrsken (Goeksegh)

Jon Henrik Fjällgren framför Norrsken i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019
Jon Henrik Fjällgren framför Norrsken (Goeksegh) i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019. Foto:Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Jon Henrik tog sig till final med låten Norrsken skriven av Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson och Fjällgren själv.

Varifrån kommer Jon Henrik Fjällgren?

Den svensk-samiska artisten med rötter i Colombia har tidigare deltagit i Melodifestivalen med låten Jag är fri (Manne Leam Frijje) 2015, då han tog sig direkt final och till slut hamnade på en andraplats efter Måns Zelmerlöw.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Fjällgren tog sig till final i Melodifestivalen även 2017 då han ihop med Aninia framförde låten En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh).

Förutom sina framgångar i Melodifestivalen har Jon Henrik Fjällgren även vunnit Let’s Dance 2018.

I ung ålder var Jon Henrik mobbad, och det i kombination med stressen och pressen att fortsätta turnera har tagit ut sitt pris. Så sent som 2017 berättade han i Malou efter tio om den posttraumatiska stressen han lever med, och om rädslan som uppstod första gången han upplevde symtomen.

Fakta Jon Henrik Fjällgren

Namn: Jon Henrik Mario Fjällgren (ursprungligen Montoya)
Född: 26 april 1987 (31 år) i Cali, Colombia
Nationalitet: Svensk-samisk
Genre: Jojk, pop, världsmusik
Övrigt: Vid sidan av sin artistkarriär arbetar Jon Henrik som renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen

2. Lisa Ajax – Torn

Lisa Ajax framför Torn i andra chansen av Melodifestivalen 2019
Lisa Ajax framför Torn i andra chansen av Melodifestivalen 2019. Foto: Maja Suslin/TT

Låten Torn är skriven av Isa Molin och finalplatsen är Lisa Ajax tredje i Melodifestivalen. Tidigare har hon slutat på en sjundeplats 2014 med låten My heart wants me dead och på en niondeplats 2017 där hon framförde låten I dont give A.

Annons

I Melodifestivalen 2019 tog hon sig till final via andra chansen.

Lisa Ajax blev ett välkänt namn i Sverige redan 2014 då hon vann Idol på TV4. Lisa har tidigare berättat om hat om mobbning hon utsatts för online i samband med Idol och Melodifestivalen.

Vem handlar Lisa Ajax låt Torn om?

Låten Torn handlar om olycklig kärlek, och Lisa har tidigare berättat för Hänt.se om hur mycket låten betyder för henne – och att killen den handlar om vet om att han är subjektet i låten. De har dock ingen kontakt alls idag.

– Jag har ingen aning om vad han tänker om det här, säger sångerskan till Hänt.se

Fakta om Lisa Ajax

Namn: Lisa Kristina Ajax
Född: 13 augusti 1998 (20 år) i Järfälla, Stockholm
Nationalitet: Svensk
Genre: Pop
Övrigt: Har ingått i gruppen Helges All Stars, där även Zara Larsson, Amy Diamond och Molly Sandén medverkat.

3. Mohombi – Hello

Mohombi sjunger låten Hello i deltävling 1 av Melodifestivalen 2019
Mohombi sjunger låten Hello i deltävling 1 av Melodifestivalen 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Mohombi Moupondo har skrivit låten Hello tillsammans med Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son och Linnea Deb.

Annons

Var kommer Mohombi ifrån?

Mohombi, uppväxt i Stockholmsförorterna Norsborg och Husby, har en kongolesisk far och svensk mor och har tidigare samarbetat med internationella akter som Shaggy och Pitbull. För sin medverkan på Pitbulls skriva DALE vann han en Grammy Award i kategorin bästa album. År 2017 samarbetade han med Arash på skivan It was.

Under 2018 blev han dessutom nominerad till en Latin Grammy Award som kompositör på J Balvins (en av världens absolut största reggeatonartister) album Vibras.

Utöver svenska talar Mohombi även franska, engelska, swahili, lingala och spanska.

Fakta Mohombi

Namn: Mohombi Nzasi Moupondo
Född: 17 oktober 1986 (32 år) i Kananga, Demokratiska republiken Kongo
Nationalitet: Svensk-kongolesisk
Genre: R&B, afro-pop, dancehall, pop
Övrigt: Mohombis pappa var politiker i Kongo och familjen var tvugna att fly till Sverige 1998 när oroligheter uppstod. På sin hemsida berättar han historien om flykten.

4. Lina Hedlund – Victorious

Lina Hedlund framför låten Victorious i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019.
Lina Hedlund framför låten Victorious i deltävling 3 av Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

När Lina Hedlund efter 11 år med Alcazar nu beger sig ut på ett soloäventyr är det med låten Victorious av låtskrivarna Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic och Johanna Jansson.

Annons

Men att lämna Alcazar var inget lätt beslut. Lina har tidigare berättat för Allas.se att medlemmarna i gruppen behövde gruppterapi för att gå vidare, och att splittringen kändes som en skilsmässa, men att medlemmarna nu står närmare varandra än någonsin tidigare.

Hur många gånger har Lina Hedlund tävlat i Melodifestivalen?

Melodifestivalen har Lina Hedlund tidigare medverkat med Alcazar inte mindre än fem gånger. 2003 med låten Not a Sinner nor a Saint, 2005 med Alcastar, 2009 med Stay the night, 2010 med Headlines och 2014 med discodängan Blame It on the Disco. Alla år utom 2010 tog sig gruppen till final.

Men Linas deltagande i Melodifestivalen slutar inte där! År 2002 deltog hon tillsammans med systern Hanna Hedlund med låten Big Time Party och 2003 ställde hon upp ensam. med bidraget Nothing Can Stop Me. 

Annons

Hedlund är sambo med barnprogramledaren Nassim Al-Fakir – som friade till henne så sent som i december 2018. Paret, som har två söner ihop, förlovade sig under Sweden International Horse Show på Friends Arena i Stockholm.

Fakta Lina Hedlund

Namn: Lina Maria Hedlund
Född: 28 mars 1978 (40 år) i Kilafors, Bollnäs
Nationalitet: Svensk
Genre: Pop, disko, musikal
Övrigt: Förutom musikkarriären har Lina Hedlund även gjort mycket röstskådespelande. Hon gjorde bland annat rösten åt roboten TC-70 i Star Wars – The Clone Wars 2008

5. Bishara Morad – On my own

Bishara Morad sjunger låten On my own i deltävling 4 av Melodifestivalen 2019
Bishara Morad sjunger låten On my own i deltävling 4 av Melodifestivalen 2019. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Bisharas låt On my own har skrivits av förra årets vinnare av Melodifestivalen, Benjamin Ingrosso, tillsammans med Markus Sepehrmanesh och Robert Habolin.

Annons

Blott 16 år gammal spås Bishara Morad bli landets nästa superstjärna. Han kom till Sverige sex år gammal från Syrien och bor idag i Linköping med en familj bestående av mamma, pappa, sin 20-åriga storasyster och 18-åriga storebror.

Hur slog Bishara Morad igenom?

För strax över ett år sedan blev Bishara ombedd av sin musiklärare att sjunga i skolans matsal – ett framträdande som filmades, lades ut på Instagram – och blev viralt direkt. Innan dess visste inte Bishara att kan kunde sjunga. När Laila Bagge fick se klippet såg hon till att han fick kontakt med skivboladet Ten Music, som signade honom. Till Aftonbladet sa Laila Bagge att det var samma känsla som när jag såg Zara Larsson i Talang

Fakta Bishara Morad

Namn: Bishara Morad
Född: 23 januari 2003 (16 år) i Syrien, uppväxt i Linköping
Nationalitet: Svensk-syrisk
Genre: Pop
Övrigt: Bishara är troende syrisk-ortodox kristen och menar att hans röst är en gåva från gud.

6. Anna Bergendahl – Ashes to ashes

Anna Bergendahl och låten Ashes to ashes i andra chansen av Melodifestivalen 2019
Anna Bergendahl och låten Ashes to ashes i andra chansen av Melodifestivalen 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Anna Bergendahl har varit med och skrivit låten Ashes to ashes tillsammans med Thomas C:son, Bobby Ljunggren och Erik Bernholm.

Annons

Anna Bergendahl i Idol och Melodifestivalen

Det är nio år sedan Anna Bergendahl senaste deltog i Melodifestivalen – och då gick hon och vann hela spektaklet med låten This is my life. Innan dess hade hon en femteplats i Idol i ryggen. I Eurovision gick det däremot sämre för sångerskan som fick bege sig hem redan efter semifinalen. På det viset blev hon historisk som enda svenska bidraget som misslyckats med att ta plats i finalen. Efter misslyckandet i Eurovision tog hon ett steg tillbaka från scenen – och genomlevde en svår period med ångest och sjukdom i familjen. Detta är känslorna som kommer fram i årets bidrag Ashes to ashes.

Vid sidan av musikkarriären så studerar Anna till läkare på läkarprogrammet i Örebro, där hon för närvarande är på termin sju av elva. Hon har tidigare berättat för Allas.se att drömmen om att bli läkare är något som alltid varit med henne då hon vill följa i sin fars fotspår.

Annons

Fakta Anna Bergendahl

Namn: Anna Henrietta Bergendahl
Född: 11 december 1991 (27 år) i Hägersten
Nationalitet: Svensk
Genre: Pop
Övrigt: När Anna Bergendahl vann Melodifestivalen med balladen This is my life var det första gången en ballad vann sedan 1998

7. Nano – Chasing rivers

Nano framför Chasing rivers i Melodifestivalen 2019
Nano framför Chasing rivers i Melodifestivalen 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lisa Cabble, Linnea Deb, Joy Deb och Thomas G:son har skrivit Chasing rivers tillsammans med artister Nano.

Nano slutade på andraplats i Melodifestivalen 2017 med Hold on efter Robin Bengtsson, trots att han inför tävlingen var helt okänd. Hans brokiga förflutna, med flera besök på fängelser för bland annat inbrott, bilstölder, rån och droger, är något han lagt bakom sig idag. Tillsammans med sin sambo, som i stort var anledningen till att han lyckades bli nykterist och drogfri, har han fyra barn.

Annons

Hur var Nanos barndom?

Han har tidigare berättat för Hänt.se om en brokig barndom:

– Min mamma är åländska, min pappa palestinier, det var rätt stökigt hemma, funkade inte riktigt. Pappa var spelberoende och hade mycket att ta tag i, en av mina bröder började internatskola när han var sju, de andra tre syskonen hamnade på olika fosterhem, någon drog till London och jag bodde hemma tills jag var tolv, sedan gick det inte längre, berättade artisten.

– Det var mest slavarbete eller för att familjerna ville ha cash för att ha mig, men när jag hamnade på Gotland var det hos en familj med mycket kärlek, sa han till Hänt 2017.

Efter tiden på Gotland (drygt ett år) så flyttade han hem i ett halvår – innan det begav sig till ett HBV-hem. Där fortsatte han med musiken men den brokiga banan han färdades på fortgick. Som 17-åring hade han redan erfarenhet av droger och alkohol och flyttade hem igen.

Annons

Fakta Nano

Namn: Nagi Jamar Omar
Född: 16 december 1986 (32 år) i Tumba, Botkyrka
Nationalitet: Svensk
Genre: R&B, pop
Övrigt: Hans bidrag från Melodifestivalen 2017, Hold on, låg etta på svensktoppen 18 veckor i rad

8. Liamoo och Hanna Ferm – Hold you

Hanna Ferm och Liamoo med bidraget Hold you under deltävling 2 av Melodifestivalen 2019.
Hanna Ferm och Liamoo med bidraget Hold you under deltävling 2 av Melodifestivalen 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Hold you har skrivits av Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, och de två artisterna: Hanna Ferm och Liam Pablito Cacatian Thomassen.

Hur slog Liamoo och Hanna Ferm igenom?

Duon tog sig direkt till final efter andra deltävlingen i årets Melodifestival.

Annons

Liam Pablito Cacatian Thomassen – mer känd under artistnamnet Liamoo – deltog även i Melodifestivalen 2018, då med låten Last breath som slutade på en respektabel sjätteplats. Han fick sitt stora genombrott när han vann Idol 2016.

För Hanna Ferm är årets Melodifestival hennes första, men det betyder inte att hon saknar erfarenhet i musiktävlingar. Hon har tidigare deltagit i Talang 2014 och Idol 2017 där hon tog sig ända till en andraplats.

Fakta Hanna Ferm

Namn: Hanna Alma Beata Ferm
Född: 23 oktober 2000 (18 år) i Pixbo
Nationalitet: Svensk
Genre: Pop
Övrigt: Hanna Ferm var bara 14 år när hon kom till andra delfinalen av Talang

Fakta Liamoo

Namn: Per Liam Cacatian Thomassen
Född: 10 september 1997 (21 år) i Lidköping
Nationalitet: Svensk-norsk-finsk-filippiner
Genre: R&B, pop, hiphop
Övrigt: Bredvid musikerkarriären är han även aktiv som modell.

9. Malou Prytz – I do me

Malou Prytz med låten I do me i deltävling 2 av Melodifestivalen 2019.
Malou Prytz med låten I do me i deltävling 2 av Melodifestivalen 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Låten I do me skrevs av Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson och Adéle Chechal.

Vem är Malou Prytz?

Blott 15 år gammal lyckades Malou Trasthe Prytz ta sig till final i årets Melodifestival. Malou kommer från Ryd i Småland och har tidigare deltagit i flera talangjakter och musiktävlingar, men detta är hennes första deltagande i Melodifestivalen.

Annons

Till Modette har hon berättat att deltagandet i Melodifestivalen inte var något självklart. När hon fick låten hade hon och hennes management spelat in låtar i över ett år och fick idén att prova att söka till tävlingen – och nu är hon alltså i final med låten.

Fakta Malou Prytz

Namn: Malou Trasthe Prytz
Född: 6 mars 2003 (15 år) i Ryd, Tingsryd
Nationalitet: Svensk
Genre: Pop
Övrigt: Familjen hade en musikaffär och ett musikmuseum när hon växte upp så musiken kom väldigt naturligt för henne.

10. John Lundvik – Too late for love

Deltävling 4 av Melodifestivalen 2019 – John Lundvik framför sitt bidrag Too late for love.
Deltävling 4 av Melodifestivalen 2019 – John Lundvik framför sitt bidrag Too late for love. Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

John Lundvik har skrivit låten Too late for love tillsammans med Anderz Wrethov och Andreas ”Stone” Johansson.

Annons

Melodifestivalen 2018 kom Lundvik trea med låten My turn. Detta blev också Johns stora genombrott som soloartist. Efter framgången i Melodifestivalen fick han plötsligt inbjudningar till flera stora produktioner, bland annat Allsång på Skansen, Lotta på Liseberg och Sommarkrysset. Detta trots att han redan 2016 hade skrivit och sjungit Sveriges officiella OS-låt.

Vilka låtar har John Lundvik skrivit?

År 2014 deltog Anton Ewald i Melodifestivalen med låten Natural, skriven av John.

Redan inför finalen i år är John dock klar för Eurovision – detta eftersom han skrivit låten Bigger than us som framförs av Michael Rice från Storbrittannien. Och vid en vinst i den svenska finalen kan han alltså ställas mot sin egen låt.

John Lundvik har en gedigen karriär som låtskrivare bakom sig. Bland annat skrev han tillsammans med Jörgen Elofsson When You Tell the World You’re Mine som Agnes Carlsson och Björn Skifs framförde på bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Storkyrkan 19 juni 2010.

Annons

Utöver detta har han även skrivit musiken till filmen Snabba Cash.

John föddes i London och blev bortadopterad, något han tidigare berättat om för allas.se varit ett problem när han själv blev pappa och fick frågor om sjukdomshistorik inom familjen – han har nämligen ingen aning om vilka hans biologiska föräldrar är.

Som ung var John en lovande långdistanslöpare, med bland annat ett SM-brons i stafett på 4 x 100 meter för IFK Växjö.

Fakta John Lundvik

Namn: John Hassim Lundvik
Född: 27 januari 1983 (36 år) i London, England
Nationalitet: Svensk-brittisk
Genre: R&B, pop, soul
Övrigt: Den svenska familj som adopterade John bodde kvar i London tills han var sex år gammal – då flyttade de hem till Växjö

11. Wiktoria – Not with me

Wiktoria i vattenfallet under deltävling 1 av Melodifestivalen 2019 när hon framför låten Not with me
Wiktoria i vattenfallet under deltävling 1 av Melodifestivalen 2019 när hon framför låten Not with me. Foto: Jessica Gow/TT

Wiktoria Johansson har själv varit med och skrivit låten Not with me tillsammans med låtskrivarna Joy Deb och Linnea Deb.

Annons

Trots sin unga ålder – Wiktoria är endast 22 år gammal – så är hon något av en scenveteran. 2011 deltog hon i Lilla Melodifestivalen med låten Jag behöver dig som slutade på en fjärdeplats. Fem år senare var det dags för debuten i ”riktiga” Melodifestivalen med låten Save me. Precis som i Lilla Melodifestivalen slutade Wiktoria fyra. Låten nådde dessutom till en tredjeplats på Sverigetopplistan.

2017 deltog Wiktoria i Melodifestivalen igen, denna gång med låten As I Lay Me Down, som slutade på en sjätteplats.

Varför blev inte Wiktoria diskvalificerad från Melodifestivalen 2019?

Efter att Wiktoria tagit sig till final i årets Melodifestival uppstod stor dramatik när Spotify av misstag lade ut låten – och hon hotades av diskvalificering. Inga låtar får nämligen släppas varken digitalt eller på skiva förrän samtliga finallåtar är bestämda. Efter all rabalder slutade dock allting bra för Wiktoria och låten Not with me – och hon kommer nu få delta i finalen.

Annons

En av årets stora snackisar under deltävlingarna var Wiktorias scenshow. I slutet av låten står hon i ett vattenfall som regnar ner från taket. Till allas.se har hon tidigare sagt att ”Vi har fått höja temperaturen på vattnet. Det var så fruktansvärt kallt första gången så min kropp fick en chock.”

Fakta Wiktoria Johansson

Namn: Wiktoria Vendela Johansson
Född: 8 november 1996 (22 år) i Brämhult, Borås
Nationalitet: Svensk
Genre: Pop
Övrigt: Spelade in Telias officiella ledmotiv till Eurovision Song Contest 2013 i Malmö Turn Up The Love med sin dåvarande grupp Dash4 The Band

12. Arvingarna – I do

Veteranerna Arvingarna framför I do under andra chansen i Melodifestivalen 2019.
Veteranerna Arvingarna framför I do under andra chansen i Melodifestivalen 2019. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bandmedlemmen Casper Janebrink har skrivit låten I do i samklang med låtskrivarna Nanne Grönvall, Michael Karlsson och Thomas ”Plec” Johansson.

Annons

Hur många gånger har Arvingarna varit med i Melodifestivalen?

Arvingarna är utan tvekan de mest rutinerade rävarna i årets startfält, de bildades nämligen så tidigt som 1989. Bandet har tidigare deltagit i Melodifestivalen 1993 med Eloise, 1995 med Bo Diddley, 1999 med Det svär jag på och 2002 med Ingenting är större än vi. Det absolut största avtrycket bandet gjort på tävlingen, och på svensk musik i stort, är vinsten med Eloise 1993 som slutade på sjundeplats i Eurovision.

Namnet Arvingarna kommer från faktumet att medlemmarnas föräldrar varit stora dansbandsmusiker själva. Gitarristen Lars ”Lasseman” Larssons pappa spelade klaviatur i Streaplers, trummisen Tommy Carlsson och gitarristen Kim Carlssons pappa Hasse sjöng i Flamingokvintetten och basisten Casper Janebrinks pappa spelade bas i Flamingokvintetten. Samtliga medlemmar i bandet bidrar till sången, men Casper Janebrinks röst har blivit synonym med bandet då han sjöng på Eloise. 

Annons

Läs gärna vårt reportage bakom kulisserna med Arvingarna här.

Fakta Lars Larsson

Namn: Lars Elis Larsson
Född: 26 februari 1972 (46 år)
Nationalitet: Svensk
Genre: Dansband
Övrigt: Utöver gitarr och keyboard så kan Lars även spela dragspel

Fakta Tommy Carlsson

Namn: Tommy Konrad Carlsson
Född: 7 augusti 1968 (50 år)
Nationalitet: Svensk
Genre: Dansband
Övrigt: Lars har spelat i ett antal hårdrocksband innan han blev dansbandstrummis

Fakta Kim Carlsson

Namn: Kim Göran Carlsson
Född: 20 mars 1972 (45 år)
Nationalitet: Svensk
Genre: Dansband
Övrigt: Kim skrev Flamingokvartettens låt I mina minnen. Dessutom sköter han bandets officiella hemsida

Fakta Casper Janebrink

Namn: Dennis Casper Janebrink
Född: 2 januari 1970 (48 år)
Nationalitet: Svensk
Genre: Dansband
Övrigt: Har tidigare arbetat som snickare och är utbildad inom bygg och anläggning

Källa: allas.se, hant.se, Aftonbladet, Nyheter24, Expressen, Wikipedia, arvingarnathestory, mohombi.com

Foto: SVT

Läs också: 

Så här lång är Jon Henrik Fjällgren

SVT:s löfte till Lina Hedlund i Melodifestivalen

Allt du vill veta om Bishara Morad

John Lundvik blev bortadopterad: Som ett tomt ark

Annons