Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Finalister och startordning Melodifestivalen 2018

09 mar, 2018 
Helena Sjögren
Finalen av Melodifestivalen 2018 kommer att få Friends arena att koka den 10 mars. Här är alla finalister i Melodifestivalen 2018 och deras startnummer!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Startordningen och finalister i finalen av Melodifestivalen 2018:

1. Mendez – Everyday

Mendez i Melodifestivalen 2018
Mendez i Melodifestivalen 2018. Foto: IBL Bildbyrå

Méndez, eller Leopoldo Jorge Méndez Alcayaga som han egentligen heter, föddes den 21 juli 1975 i Valparaíso i Chile.

Méndez kom till Sverige 1985 tillsammans med sin mamma och sina syskon. Familjen bosatte sig i Farsta i Stockholm.

Méndez är något av en veteran i mellosammanhang. Han ställde upp i Melodifestivalen 2002 med låten Adrenaline. Den gången slutade han på andra plats. Han var även med i Melodifestivalen 2003 med låten Carnaval men kom inte till final.

De senaste tio åren har Méndez och frun Marcela Duque varit bosatta i Chile. Där bor de tillsammans med Méndez sex barn – tre av dem från sitt nuvarande äktenskap och tre från hans tidigare äktenskap med Ninoska.

Annons

I Chile har familjen också haft en egen realityserie – Los Mendez – som rönt stor framgång. Serien, som sändes under två år och fick fyra säsonger, hade miljonpublik.

Hela familjen fick kändisstatus i Chile och fick i perioder ha livvakter.

Mendez son homosexuell

När Méndez son, Leo Mendéz Jr, kom ut som homosexuell valde familjen dock att lägga ner serien av säkerhetsskäl.

– Jag ser upp till min son. Min son är en hjälte. Det blev en historisk förändring när han kom ut och fick andra ungdomar och till och med vuxna programledare att också våga göra det, har Mendéz tidigare sagt till Hänt.

Mendez har också gjort en karriär inom politiken. År 2016 kandiderade han till borgmästare i Valparaiso i Chile.

I Melodifestivalen 2018 tävlar Méndez med bidraget Everyday.

Méndez har tidigare uppträtt under namnet DJ Méndez.

Méndez Instagram: @_mendezofficial

2. Renaida – All The Feels

Reniada Braun i Melodifestivalen 2018.
Reniada Braun i Melodifestivalen 2018. Foto: IBL Bildbyrå

Renaida Kebyera Braun föddes den 14 augusti 1997 i Tanzania och är uppvuxen i Nyköping.

År 2016 var Renaida med i Idol där hon slutade på en sjätteplats. Samma år vann en annan av mellofinalisterna, Liam Cacatian Thomassen.

Annons

I samband med Idol berättade Renaida om den dramatiska uppväxten i Tanzania. Renaidas biologiska mamma Adelaida blev påkörd av en lastbil när hon skulle handla. Hon överlevde olyckan med fick svåra hjärnskador. Kort därefter insjuknade hennes pappa Domiciani i malaria och dog.

Innan sin död bad Domiciani vännan Helen Braun att ta hand om dottern.

– Mamma Helen fick adoptera mig och det är jag jätteglad för. I dag mår Adelaida bra, fortfarande är det vissa saker som inte riktigt fungerar, men hon mår mycket bättre än vad hon gjorde då. Så nu har jag två mammor, berättade Renaida för Aftonbladet 2016.

I Melodifestivalen 2018 tävlar Renaida med bidraget All the feels skriven av Laurell Barker, Jon Hällgren, Peter Barringer och Lukas Hällgren.

Renaida anklagades för plagiat

Efter deltävlingen i Karlstad fick Renaida en del kritik för att hennes Mello-bidrag påminner om superhiten Boom med Major Lazer & MOTi.

– Alla låtar är lik någon annan låt, den diskussionen är varje år. Ingen har sagt något om det här, sa Christina Bredberg, Renaidas pressansvarig, om plagiatanklagelserna då.

Annons

Renaida Braun är också aktuell musikalen Äventyret Aladdin med namn som Markoolio, Charlie Grönwall, Claes Malmberg och Kim Sulocki. Musikalen hade premiär i Stockholm i slutet av december 2017 och kommer ge sig ut på en Sverigeturné under 2018.

Renaida Braun Instagram: @renaida

3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby

Martin Almgren på Melodifestivalens efterfest i Malmö.
Martin Almgren på Melodifestivalens efterfest i Malmö. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Karl Martin Ingemar Almgren föddes den 19 december 1987 i Lindesberg.

Martin Almgren fick sitt genombrott i Idol 2015. En tävling som han senare vann.

Innan musikkarriären tog fart körde han lastbil i sin pappas åkeri. Musiken fick i stället ta en stor plats under hans fritid och han sjöng bland annat i ”Manskören Harmoni”. I dag är han hedersmedlem i kören.

Annons

Blev sjuk

Samma år som Martin Almgren var med i Idol drabbades han diskbråck.

– Jag låg hela januari och kunde inte röra mig, och blev opererad första februari. Sen var jag sjukskriven i sex veckor och började jobba, men kände att det här inte skulle fungera. Idol blev nästan lite räddningen för mig, sa han till P4 Örebro 2015.

Under tolv år var Martin Almgren tillsammans med Ida Sjöberg men i slutet av 2016 tog relationen slut.

I Melodifestivalen 2018 tävlar Martin Almgren med bidraget A bitter lullaby. Han tog sig direkt till finalen efter deltävlingen i Malmö tillsammans med Mariette.

Martin Almgren Instagram: @martinalmgren

4. John Lundvik – My Turn

John Lundvik i Melodifestivalen.
John Lundvik. Foto: IBL Bildbyrå

John Hassim Lundvik föddes den 27 januari 1983. När han var en vecka gammal blev han adopterad av Johan och Jane Lundvik. Sina första sex år bodde John Lundvik i London innan familjen flyttade till Växjö.

Annons

Föräldrarna bor fortfarande i Växjö och är granne med Kim Lindahl som tidigare var med i dansbandet Thorleifs.

Förutom att vara artist är John Lundvik även låtskrivare. Han har skrivit musik till artister som Isac Elliot, Anton Ewald och Sanna Nielsen. John Lundvik skrev Anton Ewalds bidrag Natural i Melodifestivalen 2014.

Lundvik skrev låten till kronprinsessan

John Lundvik skrev också When You Tell the World You’re Mine tillsammans med Jörgen Elofsson. Låten framfördes vid vigseln av kronprinsessparet i Storkyrkan 19 juni 2010 av Björn Skifs och Agnes Carlsson.

John Lundvik medverkade i Allsång på Skansen 2016 tillsammans med Lill Lindfors. Men duon träffades redan 2013 vid hyllningsföreställningen ”En kväll för vår Drottning” på Oscarsteatern i Stockholm, då Lill Lindfors var värd och John Lundvik gästartist.

John Lundvik har också varit med i SVT:s långkörare Så ska det låta både 2013 och 2014.

Han har också en friidrottskarriär bakom sig som kortdistanslöpare. 2005 var han med och vann SM-brons med IFK Växjös stafettlag på 4×100 meter.

Annons

I Melodifestivalen 2018 begår John Lundvik artistdebut i tävlingen med bidraget My turn.

John Lundvik Instagram: @johnlundvik

5. Jessica Andersson – Party Voice

Jessica Andersson i Melodifestivalen
Foto: IBL Bildbyrå

Jessica Elisabeth Andersson föddes den 27 oktober 1973 i Spånga.

Hon fick sitt genombrott i dokusåpan Fame Factory 2002. Där bildades duon Fame – bestående av Jessica Andersson och Magnus Bäcklund. Duon deltog i Melodifestivalen 2003 och vann hela tävlingen med Give Me Your Love som slutade på femte plats i Eurovision Song Contest i Riga.

Jessica Andersson har under många år varit en del av sommarturnén Diggiloo. År 2017 valde hon dock att hoppa av Diggiloo efter 13 års medverkan.

Förutom vinsten 2003 är Jessica Andersson en riktig melloveteran. Hon var med 2004 med ”Vindarna vänder oss” i konstinstallationen Fame. Sedan dess har hon tävlat som soloartist med ”Kalla nätter” (2006), ”Kom” (2007), ”I did it for love” (2010) och ”Can’t hurt me now” (2015). I Melodifestivalen 2018 tävlar hon med bidraget ”Party voice”.

Annons

Jessica Andersson sambo och barn

Jessica Andersson är sambo med kocken Johan Malm. Jessica Anderssons barn är sonen Lias Andersson, som hon har tillsammans med Niklas Andersson, och sonen Liam Erixon, som hon har tillsammans med Jonas Erixon.

Hon har varit väldigt öppen med att hon gärna skulle få barn tillsammans med pojkvännen Johan Malm.

– Vi försöker, hoppas och vill jättegärna, men tänker att blir det så blir det. Det är ju inte lika självklart nu men vi håller på med stickor och sådant och jag kan ringa Johan när han är på jobbet och säga: ”Just nu är jag superduperfertil.”

Jessica Andersson Instagram: @jessica_andersson_officiell

6. Liamoo – Last Breath

Liamoo.
Foto: IBL Bildbyrå

Per Liam Pablito Cacatian Thomassen föddes den 10 september 1997 i Lidköping, men kort därefter flyttade familjen till Göteborg. Han har tidigare berättat att han växte upp nära sina morföräldrar.

Annons

Han går under artistnamnet Liamoo. Namnet började han använda redan när han började med musik i 15-årsåldern.

Liamoo fick sitt stora genombrott i Idol 2016 som han också vann. Liamoo gjorde också sin scendebut i TV4-programmet. Under Idol-tiden försvann namnet, men kom tillbaka när Liam ”Liamoo” Cacatian Thomassen släppte nytt material våren 2017. Bland annat låten Burn.

I Melodifestivalen 2018 tävlar Liamoo med bidraget Last Breath.

Liamoo Instagram: @liamoolapreach

7. Samir & Viktor – Shuffla

Samir och Viktor i Melodifestivalen
Samir och Viktor i Melodifestivalen. Foto: IBL Bildbyrå

Duon består av Samir Badran och Viktor Frisk.

Samir Gustav Badran föddes den 25 maj 1990 i Linköping. Samir Badran fick sitt genombrott när han var med i Paradise Hotel 2013. Han medverkade även i programmet året därpå.

Annons

Carl Viktor Andersson Frisk föddes den 2 mars 1995 i Alberga. Victor Frisk är en svensk artist och modebloggare. Viktor Frisk blogg startade 2010 – i dag bloggar han på Café.

Duon Samir & Viktor bildades 2014. Samma år kom debutlåten Success. I Melodifestivalen 2015 deltog de med låten Groupie och slutade åtta i finalen. I Melodifestivalen 2016 deltog Samir & Viktor med Bada nakna och blev tolva i finalen.

I Melodifestivalen 2018 tävlar Samir & Viktor med ”Shuffla”.

Samir Badran Instagram: @samirbadrans

Viktor Frisk Instagram: @viktorfrisks

8. Mariette – For You

Mariette
Mariette. Foto: IBL Bildbyrå

Mariette Petra Carola Hansson föddes den 23 januari 1983 i Harplinge i Halland. Hon har beskrivit uppväxten som trygg och harmonisk.

Annons

Men hon har också berättat om hur svårt det vara att komma ut som homosexuell för sin familj. Men det ledde också till många djupa frågor om kärleken och livet.

– Det var tårar. De accepterade det helt enkelt inte. Jag förstod att jag var tvungen att ge dem tid och det gjorde jag. Jag tror inte att vi hade haft den fina kontakten som vi har i dag om vi inte hade gått igenom allt det där, sa hon till Expressen 2017.

Mariette fick sitt stora genombrott i samband med Idol 2009. Mariette kom långt och slutade på en fjärdeplats.

Mariette har deltagit i Melodifestivalen två gånger tidigare. I Melodifestvialen 2015 med låten Don’t Stop Believing och i Melodifestivalen 2017 med A Million Years.

Mariette Instagram: @marietteofficial

9. Felix Sandman – Every Single Day

Felix Sandman i Melodifestivalen
Felix Sandman i Melodifestivalen 2018. Foto: IBL Bildbyrå

Felix Sandman föddes den 25 oktober 1998 i Stockholm.

Felix Sandman är mest känd som en del i pojkbanden FO&O tillsammans med Omar Rudberg och Oscar Enestad. FO&O deltog i Melodifestivalen 2017 med låten Gotta Thing About You. Samma år splittrades gruppen.

Annons

Den här gången står Felix Sandman på egna ben. I Melodifestivalen 2018 tävlar Felix Sandman som soloartist med låten Every single day.

Felix Sandman Instagram: @felixsandman

10. Margaret – In My Cabana

Margaret.
Margaret. Foto: IBL Bildbyrå

Małgorzata Jamroży föddes den 30 juni 1991 i Stargard Szczeciński. Den polska artisten går under namnet Margaret.

Margaret fick sitt stora genombrott i Sverige i samband med Cool Me Down sommaren 2016.

Den polska artisten har också tydliga svenskkopplingar just genom sin musik. Det var ett svenskt skivbolag som upptäckte stjärnan och debutalbumet Add The Blonde producerades av svenskarna Joakim Buddee och Martin Eriksson tillsammans med Ant Whiting.

Annons

I Melodifestivalen 2018 tävlar Margaret med bidraget In my cabana. Under repetitionerna inför deltävlingen i Karlstad väckte Margarets scenrekvisita i form av en toalettstol stor uppståndelse. Men inför tävlingen hade toaletten försvunnit från sceneriet.

Margaret Instagram: @margaret_official

11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off

Benjamin Ingrosso.
Benjamin Ingrosso. Foto: IBL Bildbyrå

Benjamin Daniele Wahlgren Ingrosso föddes den 14 september 1997 i Danderyd i Stockholm.

Benjamin Ingrosso är son till Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso. Systern heter Bianca Ingrosso. I släkten finns också farbröderna Linus Wahlgren och Niclas Wahlgren. Han är också kusin med musikproducenten Sebastian Ingrosso.

Benjamin Ingrosso började tidigt med att göra musikaler. 2006 vann han också Lilla Melodifestivalen med låten Hej Sofie. Benjamin Ingrosso har också varit med i Diggiloo-turnén.

Annons

2014 vann Benjamin Ingrosso Let’s dance tillsammans med Sigrid Bernson. Sigrid Bernson tävlade i Melodifestivalen 2018 med bidraget Patrick Swayze. Hon klarade sig vidare till Andra chansen, men blev där utslagen i duell mot Mendez.

Benjamin Ingrosso har ett stort matintresse i allmänhet och pasta i synnerhet.

I Melodifestivalen 2018 tävlar Benjamin Ingrosso med bidraget Dance you off. Artisten själv har beskrivit låten som lite mörkare och deppigare än fjolårets Good lovin.

Benjamin Ingrosso Instagram: @benjaminingrosso

12. Rolandz – Fuldans

Rolandz.
Rolandz. Foto: IBL Bildbyrå

Dansbandet Rolandz från Karlskoga fick sitt stora genombrott i samband med tv-programmet Dansbandskampen 2008. Frontfigur i bandet är Robert Gustafssons alter ego värmlänningen Roland Järverup.

Annons

Karaktären Roland Järverup dök först upp i filmen Torsk på Tallinn från 1999. Under Melodifestivalen 2018 har Robert Gustafsson valt att spela sin karaktär fullt ut och göra det i samband med alla evenemang, skriver Aftonbladet.

Medlemmar i Rolandz

Övriga bandmedlemmar i Rolandz är Ludvig Olin på klaviatur, Niclas Arn på elbas, Robert Olsson på trummor, Peter Tiverman på gitarr och Anders Niska på saxofon.

Bland Rolandz låtar är kanske Jajamen, Ja ä inte bitter, Full igen i jul och Syster Jane bland de mest kända.

I Melodifestivalen 2018 tävlar Rolandz med bidraget Fuldans.

Rolandz Instagram: @rolandzse

Startordningen i finalen av Melodifestivalen 2018:

 1. Mendez – Everyday
 2. Renaida – All The Feels
 3. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
 4. John Lundvik – My Turn
 5. Jessica Andersson – Party Voice
 6. Liamoo – Last Breath
 7. Samir & Viktor – Shuffla
 8. Mariette – For You
 9. Felix Sandman – Every Single Day
 10. Margaret – In My Cabana
 11. Benjamin Ingrosso – Dance You Off
 12. Rolandz – Fuldans

Läs också:

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019

Här är startordningen i Melodifestivalen 2019

De blir programledare för Melodifestivalen 2019

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons