Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Här tappar Lill Lindfors kjolen inför miljoner tv-tittare

12 maj, 2017 
Minna Wallén-Widung
Lill Lindfors har i årtionden varit en av våra mest folkkära artister, och har gett ut mängder med album och singlar. Men det som folk oftast kommer ihåg henne för, handlar inte så mycket om musik som om troschocken i Eurovision song contest 1985 då hon "tappade" kjolen inför miljoner tv-tittare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Året var 1985 och Sverige var värdnation för Eurovision song contest, efter att bröderna Herrey vunnit med sin Diggiloo diggiley året innan. Tävlingen arrangerades i Scandinavium i Göteborg och i direktsändning skapade programledaren Lill Lindfors tv-historia.

Tappar plötsligt kjolen på scenen

När alla länder framfört sina bidrag och man väntar på att röstningen ska stängas, tappar hon plötsligt kjolen och står på scenen i bara trosor och överdel.

Vad som först ser ut som en ren olyckshändelse, visar sig snabbt vara ett välplanerat trick – Lill Lindfors löser problemet genom att veckla ut en ny kjol ur sin topp.

Lill LIndfors när hon just tappat kjolen under Eurovision song contest.
Lill Lindfors 1985. Foto: IBL Bildbyrå

Lill Lindfors bli ofta förknippad med troschocken.

Folk minns troschocken

– Ibland kan man höra folk som säger: “Vem är Lill Lindfors? Jo, men det är ju hon som tappade kjolen”. Det är klart att det kan bli tröttsamt ibland, jag har gjort så mycket annat men som tur är så har jag fått mycket uppmärksamhet för det också, sade hon för några år sedan i en intervju med Smålandsposten.

Annons

Lill Lindfors har tidigare berättat att det hela var hennes idé.

– Man längtar ibland efter en fadäs, så att spänningen släpper. På så sätt var det skönt att jag visste att det skulle komma en under kontrollerade former i programmet, har hon berättat för Aftonbladet.

Repeterade bara en gång

Det var inte många personer som visste om vad som skulle ske. Under genrepet hölls den specialsydda klänningen av Christer Lindarw hemlig. Lill Lindfors fick inte många chanser att öva innan det blev skarpt läge.

– Hon fick inte göra det många gånger alls. Jag tror att det repeterades bara en gång och sen var det direktsändning. Det gick galant vettu! har Aino Börgesson-Fägerwall, som jobbade som scriptare under Eurovision det året och var en av få som kände till kuppen, sagt till Expressen.

Kuppen har skrivit in sig i svensk tv-historia och visas ofta när det börjar bli dags för Eurovison song contest. Men alla uppskattade inte påhittet.

– Du förstår vilket ramaskri detta blev. Det var vissa som blev urförbannade. Sen förbjöds detta då repetitionerna inte får avvika från sändningen, sade Aino Börgesson Fägerwall till Expressen 2015.

Annons

Har kvar klänningen hemma

Lill Lindfors själv trodde inte att klänningstricket skulle orsaka sådant rabalder. Att folk fortfarande, drygt 30 år senare, skulle minnas det kunde hon inte föreställa sig.

– De 2 000 personer som satt i publiken drog efter andan när de såg mig tappa kjolen och jag trodde aldrig att man skulle prata om händelsen så lång tid efteråt. Varje gång det är dags för Melodifestivalen så visar de det klippet, sade hon 2012 till Smålandsposten, samtidigt som hon avslöjade att hon fortfarande har klänningen kvar hemma i garderoben.

Se när Lill Lindfors tappar kjolen här:

Läs också:

Lill Lindfors om kroniska sjukdomen: ”Idag mår jag jättebra”

Här hyllas Lill Lindfors i Melodifestivalen 2018

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

David Lindgrens kalsongkupp i Melodifestivalen – härmade Lill Lindfors

Annons