Hasse Andersson: "Lever som om varje dag vore den sista"

Hasse Andersson hade aldrig kunnat drömma om den otroliga framgången i Melodifestivalen 2015. Och han fick många nya och en del väldigt unga fans. I år får vi se Hasse som programledare i mellon.

Över 300 låtar finns registrerade hos Stim och inspirationen verkar inte sina trots att han närmar sig 70. Hasse Andersson kommer inte sluta spela så länge han kan stå på scen och hans älskade hustru Monica tar hand om honom. Nu är han aktuell som programledare i Melodifestivalen.

Lugn, go och glad. Så är vi vana att se honom, men när vi ses är allt inte bra. Hasse kommer just från sjukhuset i Lund där han fått kortisonsprutor i nacken.

– Det är en gammal förslitningsskada efter alla timmar jag stått med gitarren hängd runt nacken. Men nu har jag haft extra ont. Och så en förkylning på det, utbrister Hasse när vi ses över en kaffe.

Men nu ska han bli bättre för att vara i toppform till Melodifestivalen.

Även om han haft en livslång karriär som speleman upplevde han faktiskt sin största succé i samband med ”Guld och gröna skogar” i Melodifestivalen 2015.

– Inte trodde jag det skulle bli så stort. I flera år tidigare hade jag tackat nej, men 2015 tyckte jag det var dags att vara med. Och jag hade inte kunnat föreställa mig känslan när hela publiken stod upp och dansade och jublade när jag gick till final.

Tvekade först med mellon

Hasse hade därefter över hundra spelningar på ett år. Och hans fans är något yngre än de han tidigare haft…

– Barnen är mina största fans och det är jätteroligt. Jag älskar verkligen barn.

Hasse har nyligen spelat in en ny serie för tv som heter Hasses trädgård där han tillsammans med barn sjunger och arbetar i trädgården.

– Vi odlar fröer, tar fram grönsaker och så har Monica och jag skrivit låtar som passar till det vi påtar med. Vi har haft fantastiskt roligt med barnen och har lovat att spela in ännu en säsong.

Till en början var Hasse tveksam till att leda Melodifestivalen.

– Jag visste inte om jag skulle orka med den där cirkusen en gång till, men det är ju så trevliga människor jag får jobba med. Man blir som en enda stor familj.

Och erfarenhet av programledaryrket har han sedan ”Hasse och hans vänner” som hade 3,4 miljoner tittare som mest! Han känner sig inte det minsta nervös.

– Jag blir sällan nervös. Inte så länge tekniken funkar. Jag ska bara gå upp och vara mig själv, anledningen till att jag blev tillfrågad är nog just för att jag är den jag är.

Men Hasse och Monica har bestämt att när mellocirkusen är över drar de till huset i Florida en månad.

Har varit gift tidigare

– Där brukar vi ta det lugnt, men visst jobbar vi även en hel del där. Nu kommer vi säkert att skriva nya låtar till trädgårdsprogrammet.

Annars har Hasse sin bas tillsammans med Monica på Bjärehalvön.

– Gud var på fantastiskt bra humör när han skapade den delen av världen. Där finns allt: stränder, skog, berg, rapsfält… Otroligt fint! Men jag tycker även om Degerfors i Värmland. Monica är därifrån och vi har fortfarande kvar huset där, berättar Hasse som varit gift i 23 år.

Båda har varit gifta tidigare och Hasse har barn sedan sitt förra äktenskap.

– Men egna barn fick tyvärr aldrig Monica, vilket varit en stor sorg för henne. Men vi umgås med min exfru och mina barn och barnbarn, så vi blir ändå som en stor, härlig familj!

Lång relation

Styrkan i en lång och kärleksfull relation tror Hasse bygger på att man inte får ta något för givet.

– Man ska försöka uppvakta varandra så mycket det går. Jag älskar att köpa hem fina blommor att överraska Monica med. Hon överraskar mig med att baka fikabröd. Vi har väldigt mysigt tillsammans både när vi jobbar och är lediga.

Paret försöker ta vara på livet genom att göra lustfyllda saker tillsammans. Ofta ger de sig ut på resor – som en tur till London över en helg, en eftermiddagstur till Helsingör – och ett par gånger har de åkt jorden runt.

– Att ha roligt är en viktig del av livet och det har vi.

Hasse och Monica bjuder ofta in vänner, släkt och grannar på fika och när jag frågar Hasse om det inte är lite ”Ernst”-känsla över honom, så skrattar han.

– Vi kanske är lite lika. Monica var faktiskt lärarvikarie i Ernsts skolklass och dessutom – tillsammans med ”Malin på Saltkråkan” – hans första kärlek har jag förstått.

Hyllar sin fru

Hasse fortsätter att hylla sin fru:

– Monica är uthållig, finns till för alla. En stark person som många gärna vänder sig till. Mycket snurrar kring Monica, även om hon skulle säga att det är mig det snurrar mest kring. Hon är framnavet medan jag är baknavet, kan man väl säga. Men just nu har hon fullt upp med mig, konstaterar Hasse.

Att gå i pension kommer nog aldrig att bli av, tror han.

– Jag kommer stå på scen så länge Monica tar hand om mig och tills kroppen inte längre orkar. Men framöver kommer jag inte ta alla jobb jag får. Nu på äldre dar får jag unna mig lyxen att välja ut gobitarna. Jag prioriterar att inte resa för mycket mellan mina uppträdanden.

Har diabetes

Kroppen har ju trots allt börjat säga ifrån.

– Jag har aldrig känt mig mentalt utbränd av för mycket jobb, men har dragit på mig en del fysiska åkommor. Dels mitt onda i nacken, men även en hel del förkylningar har gjort att jag inte kunnat hålla igång som tidigare. Men jag var faktiskt ute och gick med stavar i 40 minuter häromdagen, vilket kändes enormt skönt.

Hasse har diabetes och under många år var han rejält överviktig.

– På grund av min övervikt fick jag inte bukt med min diabetes. Men då var det en läkare som fick mig att göra en gastric bypass. Jag gick ner 35 kilo och efter operationen kunde jag dra ner insulin- behovet rejält.  I dag mår jag bra med min diabetes och sockernivån ligger stabilt.

Vad tycker du hör till livets svåraste?

– Att så många goda vänner dött för tidigt. Jag kan sakna musikern Kal P Dal, som bara blev 38 år, Stellan Sundahl och Östen Warnerbring… Östen var som en mentor för mig. Det var han som lärde mig att vidga vyerna som artist. Jag har förlorat många i min närhet och det är något man aldrig kan förbereda sig på. Helst vill jag inte tänka på det, men jag och Monica försöker leva varje dag som om den vore den sista. Vi skjuter inte upp saker. Vill vi resa någonstans – då reser vi! Vill vi ha fest – då ordnar vi en fest! Att vara rädd om tiden är något man lär sig med åren.

Hur tar du dig ur en sorg?

– Jag försöker vara rationell och inte älta. Jag vill inte förstöra min orörda tid med skit, då förstör jag ju nästa tid också. Jag brukar skriva ur mig sorgen, pratar med min fru och så tar jag fram de goda minnen som jag fått med mig längs vägen.

Tror på Gud

Är du rädd för döden?

– Man har sin tid här på jorden och jag tror man har sitt kryss i almanackan när det är dags. Jag ängslas inte utan tänker att det är lika naturligt att dö som att födas. Jag tror på Gud, någon som är större än alla oss här och på ett paradis efter livet på jorden.

Vad ger dig livsglädje?

– Barnen, hunden och familjen. Alla barns uppskattning som jag får vara med om ute på spelningar är fantastisk. Jag får så många fina brev och grejer skickade till mig. Jag sparar allt och en dag tänker jag att jag ska öppna ett museum med alla saker jag fått. En flicka skickade sin första tappade mjölktand! Vilken kärlek!

Hur har du varit som pappa?

– Jag var ofta borta på turnéer när barnen var små och jag försökte kompensera det genom att umgås mer intensivt när jag var ledig. Vi har rest en hel del och jag har gett dem kvalitetstid.

Om du och Monica bråkar, vad handlar det då om?

– Vi bråkar aldrig, vi har liksom växt ihop. Vi har en tydlig uppdelning i hemmet. Hon lagar underbar mat, jag städar upp röran i köket. Jag bäddar sängen och hon gör frukost. Det uppstår sällan tjafs, helt ärligt.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag berört människor och att  mina sånger sjungs i olika sammanhang – till och med på begravningar och bröllop. Det är fint. Privat är jag stolt över att jag varit med och fostrat mina barn och barnbarn.

Fakta Hasse Andersson

Ålder: 69.

Familj: Hustrun Monica, två döttrar, en styvdotter, en fosterson och fem barnbarn.

Bor: Villa på Bjäre- halvön, hus i Florida samt i Degerfors.

Yrke: Speleman.

Aktuell med: Som programledare i Melodifestivalen.

Intressen: Åka ut med båten, trädgården och golf.

Bästa egenskap: Är ganska lugn.

Sämsta egenskap: Är envis och har svårt att ge mig.

Äter helst: Husmanskost.

Dricker gärna: Svagdricka, äppelmust och vatten.

Förebild: Kris Kristofferson, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Av Frida Funemyr

Läs också:

Så här har du aldrig sett Hasse Andersson förr!

Hasse Andersson fyller 70: ”Kommer hålla på så länge jag orkar”

Hasse Andersson opererades kort innan Melodifestivalen