Hasse Andersson opererades innan Melodifestivalen

Melodifestivalens scen håller han i gång som aldrig förr, men Hasse Andersson berättar nu för Expressen att han bara veckor innan premiären tvingades genomgå en operation. En nervskada gör att hans muskler förtvinar. "Det gjorde så ont att jag inte kunde stå upp och spela", säger han till tidningen.

Den populära artisten och numera programledaren Hasse Andersson, 69, har under många år lidit av en yrkesskada i nacken, skriver Expressen. Och i december, bara någon vecka innan han skulle stå på Melodifestivalens scen för första gången, genomgick han ytterligare en operation.

– Jag har en nacke som är rätt så skadad och jag blev opererad för nio år sedan på neurokirurgen i Lund. Nu var det skador på andra sidan men de behövde aldrig gå in i kotpelaren utan det visade sig att det var musklerna som klämde om en nerv. Och så hade det bildats bindväv och så där, säger han till Expressen.

Hasse Andersson berättar att han tvingades genomgå en operation – bara veckor innan han stod på Melodifestivalens scen för första gången. Bild: Mattz Birath

Hasse Andersson berättar för Expressen att han tvingades genomgå en operation – bara veckor innan han stod på Melodifestivalens scen för första gången. Foto: Mattz Birath

”Fruktansvärt ont”

Trots att operationen var framgångsrik behöver han fortfarande vård för sin skadade nacke i form av massage och sjukgymnastik. Hasse Andersson berättar för tidningen att han har lidit mycket av skadan, framför allt innan den senaste operationen.

– Det har tärt. I höstas hade jag fruktansvärt ont i nacken. Jag var ute på en gospelturné och det gjorde så ont att jag inte kunde stå upp och spela. I stället fick jag sitta ner med gitarren på knäet.

Skadad har också gjort att han har nedsatt funktion i högerarmen och inte kan spela gitarr på samma sätt som tidigare. Skadan gör också att han tvingas träna regelbundet för att hålla i gång musklerna.

Hasse Andersson både dansar, spexar och sjunger tillsammans med sina programledarkolleger David Lindgren och Clara Henry i kvällens show. Bild: Mattz Birath

Hasse Andersson både dansar, spexar och sjunger tillsammans med sina programledarkolleger David Lindgren och Clara Henry i kvällens show. Foto: Mattz Birath

Har diabetes

Förutom den gamla yrkesskadan, har Hasse Andersson också drabbats av diabetes typ 2 och måste ständigt hålla koll på blodsockret och insulinnivån. Det har gjort att han numera också är noga med vad han stoppar i sig. Särskilt mycket kakor och söta godsaker blir det inte längre.

– Det händer väl att jag tar något havreflarn eller en bit tårta men jag försöker hålla mig undan från det. Äter jag för mycket måste jag höja min insulindos och det vill jag inte för insulin är ju ett hormon som gör att man går upp i vikt. Det är inte så kul det heller, säger han till Expressen.

Läs också:

Hasse Andersson: ”Jag fattade inte riktigt vad jag tackade ja till!

Hasse Andersson fyller 70: ”Kommer hålla på så länge jag orkar”

Hasse Andersson: ”Lever som om varje dag vore den sista”