Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Intervju med Loreen: ”Vinsten gjorde mig hårdare”

23 feb, 2017 
Redaktionen
Succén i Eurovision förändrade Loreen Talhaoui. Det viktiga för Loreen är inte att vinna – det var det inte 2012 och det är det inte nu när hon ställer upp igen. I stället vill hon beröra och påverka med sin musik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett par år innan Loreen Talhaoui föddes flyttade hennes föräldrar från Atlasbergen i Marocko till Stockholm. Hon tillhör en familj där alla har ett mer eller mindre kreativt yrke.

– Det har figurerat tokmycket musik i vår familj, utbrister Loreen.

Loreen beskriver sig själv som en ”enstöring” som barn och minns att hon brukade stänga in sig på toaletten för att det var så bra akustik där.

– Sedan släckte jag lampan och stod och sjöng i flera timmar.

Hon tänkte aldrig då att hon ville bli artist, eller ens på att det var musik som hon stod och skapade inne på toaletten.

Först dagen innan presskonferensen bestämde Loreen sig för att hon skulle vara med i årets melodifestival.

– Jag tänkte, ska jag eller ska jag inte? Varför? Och så kom jag på att jag har något att säga och skulle vilja förmedla.

Loreen menar att hennes låt Statements handlar om situationen i världen. Men framför allt vill hon ge folk kraft och inspiration.

– Det är vad vi behöver i dag.

Annons

Vann med Euphoria

Efter vinsten i Eurovision 2012 med Euphoria förändrades Loreen som person, på både gott och ont.

– Att vinna med något som var hundra procent jag själv lärde mig att lita på min egen intuition, vilket kändes som en stor gåva och seger. Just på grund av att det faktiskt var första gången jag skapade något helt och hållet eget. Efter det har jag vågat lita på min magkänsla oavsett vad andra säger och tycker.

Det negativa tycker hon är att hon har blivit mer hårdhudad. Musikbranschen är tuff och för att skydda sitt hjärta måste man i alla fall som kvinna vara lite tuff tillbaka.

– Jag var nog lite naiv till en början, men i dag är jag tuffare och skyddar min egen rätt som konstnär. Jag hop pas såklart att min ödmjukhet finns kvar. Jag vill skydda de svaga i samhället, förklarar Loreen.

Loreen känner inte att hon riskerar att ”förstöra” den stora seger hon vann sist.

Euphoria är som sin egen bok. Och varken då eller nu är det så viktigt för mig att vinna. För mig handlar det främst om att få beröra.

Annons

Loreen vill ta ansvar

Hon ser deltagandet som en möjlighet att belysa viktiga frågor. Loreen tycker att kreativa personer ska ta ett ansvar och spegla samhället.

– Jag vill genom mitt skapande förändra och använder min konst till det. Det är min största drivkraft, speciellt i dag när det är så segregerat i Sverige. Vi som ska stå för jämlikhet och solidaritet? Vi måste påminna oss om att se förbi våra rädslor. Det börjar med mig själv som individ. Tänk om vi alla kunde ta vårt eget ansvar och ta hand om våra närmaste. Jag lovar, det skapar en dominoeffekt.

Det är i skapandets stund som Loreen är som lyckligast.

– När jag skapar och både ser och känner att det gått fram till andra är jag tillfreds. Bara att få sjunga gör mig lycklig, då finns ingen obalans alls i mig.

I hela fyra år var Loreen ute och turnerade med ”Euphoria”, som hon till slut kände sig trött på.

– Förra året fick jag dra i handbromsen. Jag längtade in i studion och ville skapa nytt material. Jag hade saknat det och gav mig själv ett år i studion.

Annons

Loreen ger hundra procent i allt hon tar sig an, både yrkesmässigt och i relationer.

– Mitt problem är att jag ger mig hän så mycket att jag släpper allt jag har, för att jag liksom älskar så mycket. Det gör att jag lätt glömmer bort mig själv, menar Loreen som tror det handlar om att hon som storasyster i en syskonskara på sju alltid tagit hand om andra.

Ingen längtan efter familj

Turnerandet ser hon däremot inte som ett hinder för att leva i en relation.

– Visst, det kan vara mer omständligt och tuffare att vara tillsammans med mig på grund av allt resande, men älskar man varandra hittar man nog sätt att komma runt det där, menar Loreen som inte känner en jättestark längtan efter en egen familj.

– Ärligt talat har jag inte känt av den där biologiska klockan. Jag har aldrig känt ett behov av att föda själv. Jag kommer från en stor familj och har mycket släkt, vilket gjort att jag haft barn runt mig nästan hela mitt liv. Jag har bytt massor av blöjor, lagat mat åt småsyskonen och hjälpt mamma att hand om de yngsta. Det har kanske just därför aldrig funnits en stark längtan efter att skapa en egen familj. Inte än i alla fall.

Annons

Så fort Loreen har några dagars paus ger hon sig av till ställen som Gotland eller Island, helst så långt från offentligheten som det bara går.

– Det är i naturen som jag förstår att det finns något större. Världen kretsar inte kring mig, det finns så mycket viktigare saker. Det är så skönt att släppa egot och bara vara i detta lugn, vilket är omöjligt i storstan och i ens vardagliga ekorrhjul.

Av Frida Funemyr

Foto: Ilya Chalyuk/Shutterstock.com

Loreen deltar i deltävling 4 i Melodifestivalen 2017 med låten Statements.

Melodifestivalen deltävling 4: 25 februari kl 20.00 på Svt1.

Läs också:

Loreen om finalmissen: ”Låten tar ett par lyssningar”

Här är artisterna i finalen i Melodifestivalen 2017

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons