Israel vinnare i Eurovision song contest 2018

Netta och Benjamin Ingrosso under Eurovision Song contest 2018
Efter en riktig rysare under omröstningen stod det klart att Israel är vinnare av Eurovision song contest 2018. Sverige och Benjamin Ingrosso slutade på en sjundeplats.

Det blev en riktigt spännande omgång av Eurovision song contest 2018 i Lissabon. Ända in i slutet var det jämnt mellan länderna i topp.

Länge såg chanserna goda ut för Österrike att ta hem hela segern, men efter att tittarrösterna redovisats stod det klart att Netta från Israel vunnit Eurovision song contest 2018.

Med låten Toy tog hon hem glasmikrofonen och i sitt tacktal tackade hon Europa för att man vågat omfamna mångfald och det som är annorlunda.

Israels bidrag fick totalt 529 poäng, jämfört med tvåan Cypern som landade på 436 poäng.

Netta Barzilai vann Eurovision song contest 2018

Netta Barzilai – vinnare av Eurovision song contest 2018. Foto: IBL Bildbyrå

Netta Barzilai från Israel

Netta Barzilai föddes den 22 januari 1993 i Israel. Som barn bodde hon under några år i Nigeria på grund av hennes pappas jobb. Hon har tidigare tagit värvning i den israeliska militären.

Netta Barzilai framför låten Toy som hon vann Eurovision Song Contest med 2018.

Netta Barzilai. Foto: IBL Bildbyrå

Låten Toy är en hyllning till metoo-rörelsen och Netta Barzilai har under hela veckan varit en av de stora favoriterna till att ta hem vinsten.

Cyperns Eleni Foureira var den andra stora förhandsfavoriten. Enligt oddsen förväntades hennes bidrag ta hem hela tävlingen, men hon fick till sist se sig besegrad av Netta Barzilai och slutade på en andraplats.

Cypriotiska Eleni Foureira med låten Fuego.

Cypriotiska Eleni Foureira med låten Fuego. Foto: IBL Bildbyrå

Sverige på en sjundeplats i ESC 2018

Trots ett nummer som enligt experter höll en hög klass med lysrörseffekt och proffsig sång, räckte inte Benjamin Ingrossos Dance you off till seger.

Efter att de 43 länderna hade avgett sina juryröster låg Sverige på en andraplats och hoppet levde om att Benjamin Ingrosso skulle kunna ta hem tävlingen. Men när det så blev dags för tittarnas röster att avslöjas fick det svenska bidraget bara 29 poäng, vilket innebar att alla chanser att vinna gått förlorade.

Sverige och Benjamin Ingrosso hamnade till sist på en sjundeplats. Totalt fick Benjamin Ingrosso 274 poäng.

Benjamin Ingrosso i Eurovision Song Contest

Benjamin Ingrosso har flera gånger under ESC-resans gång drabbats av teknikproblem i samband med sin show, något som dock verkade löst lagom till finalen.

Benjamin Ingrosso i Eurovision song contest 2018.

Benjamin Ingrosso. Foto: Stella pictures

Under veckan hamnade svensken också i blåsväder efter att ha medverkat i ett videoklipp där han skämtar om de övriga ländernas bidrag och artister. Ett tilltag som han fått mycket kritik för och även bett om ursäkt för.

Bad om ursäkt för videoklippet

Inom den svenska delegationen fanns det en oro för att videon skulle kosta Benjamin Ingrosso segern, skrev Expressen på lördagskvällen.

”Benjamin har redan bett om ursäkt för det och förklarat sig. Och vi kan inte kommentera om att det ska finnas ett hat mot Sverige. Nu är allt fokus på tävlingen”, skrev Annica Enmalm, presschef för den svenska delegationen, som svar till tidningen.

Benjamin Ingrosso i Lissabon, Portugal, inför Eurovision song contest 2018.

Benjamin Ingrosso. Foto: IBL Bildbyrå

Stöd från familjen

Själv siktade Benjamin Ingrosso på seger. Under veckan hade han stöd från bland annat mamma Pernilla Wahlgren, syster Bianca Ingrosso och även tidigare Eurovision-vinnaren Charlotte Perrelli som tidigare var gift med Benjamin Ingrossos farbror.

– Allt stöd från familj och vänner betyder mycket. Och att Charlotte kommer hit betyder jättemycket med tanke på hennes barn som är mina kusiner och som jag inte träffar jätteofta eftersom man jobbar och så där. Så att de kan komma hit till Portugal – det är hur fett som helst, sa han till Expressen.

Stefan Widmark, Linnea Widmark, Benjamin Ingrosso, Bianca Ingrosso och Pernilla Wahlgren på plats i Portugal inför Eurovision song contest.

Stefan Widmark, Linnea Widmark, Benjamin Ingrosso, Bianca Ingrosso och Pernilla Wahlgren på plats i Portugal. Foto: IBL Bildbyrå

Måns Zelmerlöw om Benjamin Ingrosso

En som hoppades på svensk seger, men inte trodde att Dance you off skulle räcka hela vägen, var Måns Zelmerlöw.

–  Jag tror Benjamin har god chans på topp fem med tävlingens snyggaste nummer. Dock tror jag tyvärr inte att det räcker hela vägen, men jag hoppas såklart på det, sa han till spelsajten Betsson.

Slutställningen i Eurovision song contest 2018 – topp fem:

1. Israel, Netta Barzilai, Toy – 529 poäng

2. Cypern, Eleni Foureira, Fuego – 436 poäng

3. Österrike, Cesár Sampson, Nobody but you – 342 poäng

4. Tyskland, Michael Schulte, You let me walk alone – 340 poäng

5. Italien, Ermal Meta e Fabrizio Moro, Non mi avete fatto niente – 308 poäng

Läs också:

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019

Lill-Babs stöd till Benjamin Ingrosso – före sin död