Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Jay Smith: Jag gör Mello för att försörja familjen

28 feb, 2024 
Frida Funemyr
Jay Smith med handen i håret.
”För mitt tonåriga jag blev musiken en naturlig outlet för trotset inom mig”, säger Jay Smith som gör debut i Melodifestival-sammanhang.
Från fiol, via vild rock ‘n’ roll till mognare country.
Jay Smith har vunnit Sveriges näst största musiktävling Idol.
Nu är det dags att ta sig an den största: Melodifestivalen.
För Allas berättar han om musiken, drogerna och kärleken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så gick det sen för vinnarna vi minns i IdolBrand logo
Se också: Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

Med instrumentspelande släktingar i familjens alla olika led är det inte särskilt konstigt att Jay Smith bär på en musikalisk ådra. Hans mamma satte tidigt Jay på fiollektioner och syrran på cello.

– Jag var runt fem år när jag lärde mig spela fiol. Samtidigt var jag engagerad i sång- och dansgruppen Duvungen, berättar Jay när vi ses någon dag efter första repet inför sitt nummer i Mello.

Flera gånger i veckan träffade han kompisar i musikgruppen och det är från åren där som han tränade upp sin scenvana. Övriga kvällar gick han på fotboll, pingis och ridning. Jay berättar att han hade aktiviteter varje dag efter skolan ända fram till sommarlovet efter årskurs sex.

Annons

– Jag vet egentligen inte vad som var själva katalysatorn, men då plötsligt slutade jag med allt, även med fiolen.

För Jay Smith blev musiken ett utlopp för alla tonårshormoner

I samma veva gjorde sig tonårshormonerna påminda och från att ha varit väldigt snäll och beskedlig blev Jay ilsken och argsint.

– Jag blev tonåring och var det tills den dag jag fyllde 35 år, säger Jay halvt på skämt halvt på allvar.

På högstadiet träffade Jay en kompis som lärde honom spela gitarr. De båda startade så småningom ett band och tillsammans arrangerade de lunchkonserter på skolan.

– För mitt tonåriga jag blev det en naturlig outlet för trotset inom mig.

Musiken har en väldigt stor del i Jays liv.

– Sedan jag blev pappa är den inte mitt allt, men den får mig att känna att jag är jag. Det är den persona som jag känner mig mest bekväm i, säger Jay som aldrig haft en B-plan vid sidan av musiken.

Annons

– Ja, tyvärr, ska man kanske säga för det tog ju många år innan jag kunde syssla med musiken professionellt.

Jay hoppade på och av gymnasiet tre gånger. Han hade ingen motivation för skolarbete, han skulle ju bli rockstjärna, allt annat var bara sådant man skulle genomlida. Ända fram till 30-årsåldern hade han olika ströjobb på krogen och ett lager. Han har även jobbat som takläggare och kan uppskatta det hårda fysiska arbetet, även om det sliter på kroppen.

Jay Smiths exfru skickade in demo – vann Idol 2010

År 2010 gjorde Jay Idol-resan, gick till final och vann. Det var hans exfru som skickade en demo med Jay till låtskrivaren Andreas Carlsson som i sin tur skickade dem vidare till producenten för Idol.

– En dag ringde de upp mig och frågade om jag ville göra en audition. Jag bad om betänketid. Jag var ju med i ett band och ville först kolla med dem om de trodde att min delaktighet i programmet skulle hjälpa eller stjälpa oss som band.

Jay Smith med gitarr på scenen i Idol 2010.
Fredagsfinal i Idol 2010.

När Jay ser tillbaka på den där tiden känner han att det var något av det mest lärorika han gjort.

– Det var en slags ‘crash-course’ i hur musikvärlden funkar i dag. Jag är ju uppvuxen i en mellangeneration där branschen har förändrats avsevärt. Man kan säga att jag tillhör dem som växte upp med Okej-tidningar och rock ’n’ roll-myten.

Annons

Sedan vinsten har Jay haft spelningar från norr till söder i hela landet, på platser han knappt visste att de fanns.

– Jag gjorde cirka 50-60 spelningar per år, men det har aldrig varit så att jag tjänat mer än att det räcker från hand till mun så när min fru blev gravid behövde vi ta en diskussion.

Gruppbild från Idol 2010.
Det finns många i dag kända ansikten från Jays Idolsäsong, bland andra Linnea Henriksson, Daniel Norberg och Andreas Weise.

Jay förklarar att det är helt okej att vara en kringresande musiker så länge man bara har sig själv att tänka på, men när de skulle bli fler i familjen upplevde han att det behövdes en plan.

– Min fru Emelie hade varit förstående nog under många år och jag ville inte heller testa det tålamodet ytterligare. Jobbet som takläggare blev en ekonomisk trygghet medan spelningarna fick stå för guldkanten i tillvaron.

Annons

Träffade nya kärleken tack vare kringresande liv

Jay skilde sig från sin första fru år 2008. Emelie och Jay blev ett par tre år senare. Det var på den tiden han var ute och spelade som mest. Han var så van vid det kringresande livet och spelningar på olika krogar att kontrasten när han kom hem till sin lägenhet blev för stor.

– Det blev alldeles för tyst och lugnt så jag brukade gå ut och sätta mig på krogen även när jag var hemma. Och det var på denna krog som Emelie jobbade som bartender.

Under det år Jay slog igenom hade Emelie bott utomlands. Hon hade ingen aning om vem han var. De flörtade och vid ett tillfälle gick han ut för att röka. Hon kom efter honom och när de stod där var det någon som frågade om de var ett par.

– Då tog Emelie armen om mig och sa ”Ja, detta är min man” och jag minns att när hon sa de där orden så gick det en rysning längst hela ryggraden. Det kändes så rätt.

Annons

Han beskriver sin fru som en av de mest välanpassade individerna på denna jord.

– Jag är borta mycket och kommer hem sena kvällar. Viktigast för mig är att hon trots detta ska känna sig trygg och må bra. Men en stor kärna i vår relation är att vi är bra på att prata med varandra, berättar Jay.

I dag är han och Emelie föräldrar till en son som hunnit bli fyra och ett halvt år. Som pappa beskriver sig Jay som lättmanipulerad.

– Vår hund kommer undan med allt för min fru medan vår son kommer undan med allt för mig.

På frågan vad det betytt för Jay att bli pappa, svarar han att det inte går att säga något utan att det låter klyschigt.

Att vara pappa innebär en ny utmaning varje dag

– Att vara pappa innebär en ny utmaning varje dag. Det har tagit mig till en helt ny nivå av ansvar. Man tvingas ta nya steg inom sig själv, men när man känner att man klarar av det blir det en källa av stolthet och självförtroende.

Annons

Testade droger och åkte fast under Idol

Under tonårstiden testade Jay droger för första gången. Medan kompisarna redan som 13-åringar kunde ta båten över från Helsingborg till Helsingör och känna en tillfredsställelse i att dricka alkohol, upplevde inte Jay samma härliga känsla.

– Jag var 16 år när jag testade cannabis för första gången och det var först då jag upplevde den där sköna känslan jag sökte. Jag hittade något som passade mig, gjorde mig lugn och som dämpade min ångest och ilska.

Det här är Jay Smith

Namn: Jay Smith.

Ålder: 42 år.

Familj: Fru och en son, 4 år.

Bor: Helsingborg.

Yrke: Musiker.

Aktuell: Med låten Back to my roots i Melodifestivalen. Jay tävlar i den femte deltävlingen i Karlstad.

Jay berättar att han rökte på regelbundet ända fram till Idol då han plötsligt ”blev påkommen”. Medierna skrev att han rökt hasch vid ett tillfälle och han skulle dömas till dagsböter för ringa narkotikabrott. TV4 lät honom vara kvar i tävlingen under villkor att han genomgick ett åtgärdsprogram.

Annons

– Det var i samband med en av Idolfinalerna. Även om jag rökte på annars så hade jag inte gjort det just den gången. Polisen stod och väntade på mig, jag fick göra kissprov och man letade igenom mina saker. Jag fattade att det skulle bli en jävla cirkus och försökte därför att sitta lugnt i båten och rida ut stormen.

Jay Smith sitter i en trappa och ler.
När han var fem lärde han sig spela fiol men sedan tonårstiden är det gitarren som gäller. I Melodifestivalen tävlar han med countrylåten Back to my roots.

Så här i efterhand har Jay funderat över om han bara skulle hoppat av Idol i stället. Han berättar att det inte kändes rätt att där och då under en presskonferens sitta och be om ursäkt offentligt eller ge löften som han sedan inte skulle kunna upprätthålla.

Annons

– Men just då var jag så inne i den där bubblan, borta från omgivningen i flera månader, och ville bara vinna. Jag visste att jag skulle bli utslängd om jag inte blev ren. Samtidigt var det ett orimligt krav. De flesta som varit i närheten av ett beroende vet ju att det handlar om en längre process.

Jay lyckades vara ren under Idol-tiden, men därefter fortsatte han med drogerna och ”levde rock ‘n’ roll-liv”.

– På grund av mitt beroende försvann förtroendet från mina arrangörer. Under två, tre år försökte jag bara kontrollera katastrofen och släcka bränder. Men jag gjorde så gott jag kunde för att försöka hålla mig nykter och återvinna förtroendet.

Sedan Emelie blev gravid har Jay varit ren.

– Det var inte längre något jag ville tumma på. Jag visste att staten kunde ta mitt barn ifrån mig om jag inte slutade. Då var det plötsligt inte längre en fråga.

Annons

På frågan vad som skrämmer Jay säger han, att förutom att någon i hans närhet ska gå bort, är han rädd och osäker gällande media. Han menar att alla jobb har aspekter som man tycker mindre om och mediedelen tillhör det onda man får ta med det goda.

Jay Smith står lutad mot en vägg och blundar.
Det är musiken som driver Jay Smith, men han ogillar cirkusen som kommer på köpet med media och förväntningar på att vara någon slags förebild.

Du ser ingen skillnad på den här typen av intervjuer med de som säljer på löpsedlar?

– Jo, men även om man gör sådana här samtal med er journalister som låter en vara och prata så finns det andra som drar rubriker ur sitt sammanhang. Vissa väljer gärna att missförstå eller ta saker ur sin kontext.

Annons

Men kan du trots allt se dig själv som en förebild, någon som lyckats bli ren från droger?

– Jag tycker vårt samhälle har en ganska trasig inställning till hur sådant här funkar. Att jag som individ och underhållare ska förse den yngre generationen med hopp angående att ta sig ur sina drogmissbruk, när samhället samtidigt ser på dem som brottslingar för att de självmedicinerar. Jag anser att det är totalt snedvridet och bakåtvänt, säger han och fortsätter:

– Jag har blivit erbjuden att åka runt i landet och föreläsa, men det har aldrig känts lockande att ta en aspekt av min personlighet och belysa den till fullo. Jag ville inte att mitt liv skulle handla om detta, det definierar inte hela mig. Så helt ärligt, jag provoceras lite av den där inställningen.

Mellolåten skriven med syrran från Smith & Thell

Vi byter ämne och pratar om det eviga sökandet efter lycka. Jay upplever att lycka är ett överskattat tillstånd, men det som gör honom glad på riktigt förutom familjen är att till exempel nu få göra den här Mello-resan tillsammans med sin halvsyster Maria (Ja, den Maria från bandet Smith & Thell). Hon och bandkollegan Victor skrev från början låten till en amerikansk artist, men så hamnade den efter några omvägar i Jays händer som nu varit med och skrivit texten.

Annons

Det är en glad och poppig countrylåt och på frågan om man han kommer visa prov på några steg från åren på ”Duvungen”, svarar han att så blir inte fallet.

– Nej, jag står ganska stadigt och stilla med gitarren i min hand.

Maria Jane Smith på scen med en tamburin runt armen.
Halvsystern Maria Jane Smith är sångerska i duon Smith & Thell.

Han och Maria har alltid haft en nära relation, men han önskar att han hade varit ett större stöd för henne när hon var yngre.

– Jag tror att på den tiden var jag alltför egoistisk och upptagen över min egna sorg i livet. Det skiljer dessutom tio år mellan oss och jag tror att det är först när man kommer över en viss ålder som man blir vuxna på lika villkor.

Annons

Han och Maria har haft sina musikkarriärer vid sidan av varandra, men det här är första gången de gör något offentligt tillsammans.

– Sedan trodde jag kanske aldrig att jag skulle göra Mello, men tack vare Maria och den här låten, som faktiskt känns jag, så känns det spännande. Och rent krasst, jag är make och pappa, jag behöver göra det jag kan för att försörja familjen och hålla igång min musikkarriär, säger Jay.

Drömmen är att det ska gå så bra att han ska kunna köpa ett hus, något han kan lämna efter sig till sin son.

Annons