Kikki Danielsson om barnbarnet: Ger mig kraft att leva

Sjukdom, skilsmässa, alkoholism. Kikki Danielsson har gått igenom många tunga saker i sitt liv. Hon hamnar lätt i mörka hål men barnbarnet Alvin ger henne kraft att leva.

Förutom en bruten fot mår Kikki Danielsson ”riktigt bra”.

– Jag har kommit igång med både sjukgymnastik och annan träning, förklarar Kikki som ramlade så illa på väg till Melodifestivalens presskonferens att hon fick frakturer i foten.

– Japp, det blev både operation och gips. Men det var inte så dramatiskt, operationen gör man visst alltid på den här typen av frakturer så det är inte något speciellt komplicerat, säger Kikki som är optimistisk och absolut tänker bli bra till Melodifestivalen.

– Jag har ju inte tänkt dansa på scenen precis, haha. Men även om jag, mot all förmodan, skulle vara gipsad är ju inte det några problem att vara med. Det är ju foten och inte min röst som fått en skada!

En otrolig lyx

Sitt bidrag beskriver Kikki som en självbiografi på tre minuter.

– Det finns inga som helst likheter med Bra vibrationer förutom att den är på svenska, det är en countrylåt, menar Kikki som skrivit låten tillsammans med parhästen Sören ”Sulo” Karlsson.

Hon tycker det är svårt att sia om vem som kan tänkas bli hennes största hot, men ser årets melodifestival som ett enda stort rungande jubileum.

– Det var 40 år sedan jag var med första gången och det blir nu min tionde medverkan. För mig är det en seger hur det än går i tävlingen. Det är helt enkelt så kul att vara med, och det är snyggare med en 10:a än en 9:a …

Kikki har under senaste året varit mer aktuell än någonsin. Först Så mycket bättre och nu Melodifestivalen.

– Det är fantastiskt roligt förstås. Men det här är något jag, Sulo och resten av mitt team jobbat med sedan Painted Lady-albumet som släpptes 2015 – och som ju för övrigt fick jättefina recensioner. Våren 2016 åkte jag också ut på en konserthusturné med härligt mottagande från både publik och recensenter. Men visst, jag är medveten att både SMB och mello ju gör att det blir synligt för så många fler, och det är en otrolig lyx att få uppleva det när man fyllt 65!

– Det som gör det extra roligt är att jag nu gör exakt den musik jag vill, med texter som är mina historier. Jag vet att jag sagt det förut men jag tycker att det kan upprepas: När jag får texterna så är det som om Sulo har läst mina dagböcker. Att sjunga dessa låtar är något helt speciellt.

Förutom Melodifestivalen har Kikki den stora förmånen att få åka på ännu en turné i vår, vilket hon längtar till.

Var med i Så mycket bättre

På frågan, så här i efterhand, om hur det kändes att vara med i Så mycket bättre berättar Kikki att hon är otroligt nöjd.

– Jag tycker att programmen verkligen speglar stämningen och känslan vi hade där. Och tror och hoppas att det gick fram till tittarna. De tio dagarna på Gotland var bland det roligaste jag gjort och jag har fått både vänner och minnen för livet. Det var oerhört intensiva inspelningsdagar och ingen semester precis, men det var jag beredd på.

Kikki berättar stolt att hon till och med fick beröm av tv- folket.

– De sa att jag var den enda av deltagarna som inte suckade. Nej, det var för kul för att gå runt och sucka. Det var som att vara på vuxenkollo i tio dagar. När jag kom hem till mina barn beskrev jag tiden som ett enda stort lyckorus. När jag gick och la mig i huset på Gotland efter min inspelningsdag kändes det som om jag flög två decimeter över golvet. Jag hade fått så mycket hyllningar och var full av eufori, säger Kikki som inte hade träffat de andra artisterna före inspelningen.

– Vissa visste jag inte ens vilka de var, som Sabina Ddumba. Alla gjorde väldigt starkt intryck på mig, men jag måste säga att för att endast vara 23 år är Sabina otroligt smart och verbal. Sedan har hon en fantastisk pipa dessutom. Eric Saade är lika gammal som min egen son så även om vi blev polare med varandra kände jag mig lite som hans mamma. Jag är så himla glad att jag var med. Nu har jag sex nya vänner. Vi ses ibland och fikar och har kontakt genom sms eller Instagram.

Alkoholism och viktproblem

Kikkis liv har som bekant varit allt annat än lätt. Reumatism, skilsmässa, alkoholism, viktproblem och fosterhem. Rubrikerna och artiklarna om henne har dessutom ofta varit orättvisa. Efter allt Kikki gått igenom berättar hon hur hon lätt dippar då och då.

– Jag hamnar lätt i svarta hål, men jag befinner mig nu i en bättre fas i livet. En del har jag Så mycket bättre-gänget att tacka för och självklart även mitt samarbete med Sulo. Men sedan jag blev mormor till Alvin som snart är två år har något alldeles magiskt hänt. Alvin är ett slags trollerimedel och en stor orsak till att jag orkar leva vidare. Han har gjort mig glad och betyder självklart massor för mig, utbrister Kikki som skrivit sången You are a miracle to me till sitt barnbarn.

– Nu kan han gå, så nu är det lite mer fart än den allra första tiden. Så fort jag kommer hem till min dotter och hennes familj känner jag mig så omtyckt. Han klappar händerna så fort jag kommer.

Försöker ha kul

Kikki berättar om en situation från några timmar tidigare:

– Jag brukar prata med Alvin via Facetime. Men den här gången hann jag inte in någonstans utan stod mitt ute på Hötorget. Folk tittade och skrattade när de såg Kikki Danielsson stå och sjunga Imse vimse spindel till datorn mitt ute på stan, haha.

Tror du att Alvin kommer att titta på Melodifestivalen?

– Jag tror inte att han orkar vara uppe och titta på direktsändningen, han är så liten än. Men vi kan titta på play tillsammans när jag kommer hem efter Karlstad.
Vad ger dig ork att palla alla dessa jippon?

– I grunden tror jag att det är min positiva inställning och faktiskt en förmåga att kunna vara lat mellan resor och åtaganden. Sedan försöker jag ha kul och så har jag bra folk omkring mig.
Hur tror du att det går?

– Ingen aning och som jag sa tidigare så har det inte så jättestor betydelse, även om det självklart skulle vara otroligt roligt att komma till final. Det måste ju ändå någonstans vara målet. Men skulle det inte bli så, så är jag ändå glad över att jag fått vara med igen.
Vad är din största farhåga?

– Att förlora min röst, vilket nog är alla sångares rädsla.
Hur vill du helst bli ihågkommen?

– Att jag berörde många människor med min musik och genom att vara den jag är. Jag är ett levande bevis på att man, trots svårigheter, kan resa sig upp och gå vidare i livet.
Vad ger dig kickar?

– Kärleken från publiken och applåderna efter en konsert, när jag läser snälla saker om mig på Twitter och när jag ser min son spela fotboll. När han har bollen under en match, då är jag trygg, han har aldrig missat en straff.
Vad är du mest stolt över?

– Det är mina barn. De är så mycket tuffare än vad jag var och är. Jag är också stolt över att jag inte gett upp, trots allt som livet kostat mig.
Framtidsdrömmar?

– Att få behålla glädjen med mitt jobb och att folk vill lyssna på mig! Så länge folk vill höra mig kommer jag att fortsätta sjunga. Ännu är inte min tid som artist över.

Till våren åker Kikki ut på en omfattande turné igen, och då får hon göra det som hon älskar allra mest – möta sin publik live! På repertoaren står mycket country men det blir även en och annan schlager.

Fakta Kikki Danielsson

Ålder: 65 år.
Bor: I Bollnäs.
Yrke: Artist.
Familj: Mina två barn, ett barnbarn samt en katt.
Intressen: Att resa och att pyssla i trädgården, Twitter och katter.
Äter helst: Husmanskost.
Reser helst till: Varma länder med tropiskt klimat är bra för min reumatism. Helst reser jag dit inga andra svenska turister åker, men jag har inte hittat den platsen ännu …
Min bästa egenskap: Empatisk,
Vilken hushållssyssla är du bäst på: Pynta.
Min sämsta egenskap: Disträ och irrationell.
Aktuell med: Är en av deltagarna i årets melodifestival, tävlar i deltävling 1 i Karlstad med ”Osby Tennessee”, samt en turné som börjar 14 mars.

Av Frida Funemyr

Läs också:

Kikki Danielsson skadad inför Melodifestivalen 2018