Låtskrivaren Linnea: I år satsar vi bara på tjejer!

Linnea Deb, Joy Dem och Anton Hård af Segerstad i studion där de skriver låtar.

Foto: Stefan Johansson

Hon tycker alltid att alla andra bidrag är bättre än hennes. Linnea Deb, en av låtskrivarna bakom förra årets eurovisionvinnare Heroes, har med hela fyra låtar i Melodifestivalen i år.

Linnea Deb skrev tillsammans med sin man Joy Deb och Anton Hård af Segerstad förra årets vinnarlåt i Eurovision Song Contest, Heroes med Måns Zelmerlöw. I år satsar trion på girlpower i Melodifestivalen och har med fyra låtar som alla sjungs av tjejer; Lisa Ajax, Isa Tengblad, Ace Wilder och Molly Pettersson Hammar.

Varit med i Eurovision två gånger

För tre år sedan tog sig Linnea Deb också hela vägen till Eurovision Song Contest när hon var med och skrev Robin Stjernbergs You. Under förra årets Melodifestival drömde vinnarskallen Linnea om att ta sig till Wien, vilket också blev verklighet. Och sedan vann Heroes hela Eurovision Song Contest!

Hur kändes det att vinna Eurovision?

– Mäktigt! Men samtidigt fortfarande så svårt att verkligen ta in. Jag såg Svt:s krönika om Måns väg till vinst i julas och insåg hur lite jag egentligen förstått av vad som hänt. Jag var ju i Wien i två veckor och repeterade eftersom jag var med i kören. Det var intensivt men ändå helt underbart kul att få vara med om. Jag är väldigt tacksam att ha fått vara en del av detta.

Låtskrivaren Linnea Deb i röd skinnjacka.

Foto: Stefan Johansson

Är sångerska och körtjej också

Linnea har alltid skrivit musik men hon har också en bakgrund som sångerska. Bland annat har hon körat bakom Ace of Base, Carola, Markoolio och Eric Gadd. Och i förra årets mello körade hon bakom Mariette. Men att själv ställa sig längst fram på scenen känns inte som ett alternativ.

– Nej aldrig! När jag var 20 år trodde jag nog att jag skulle bli artist. Men när jag var ute och körade, bland annat med Ace Base, var det vid ett tillfälle 30.000 personer i publiken. När vi kom av scenen sa alla ”Gud, vad roligt”, ”Kände ni publiken?” och liknande. Då insåg jag att det där är inte är min grej. Jag får ångest av att gå upp på scenen och tycker det är jobbigt och mentalt påfrestande.

– Det är två helt olika grejer att vara låtskrivare och att köra.

Spenderar mycket tid i Los Angeles

Det senaste åren har Linnea och Joy Deb, som kallas för ”The Family” spenderat en del tid i Los Angeles i USA.

– Ja, det har blivit så. Vi försöker komma in lite på den amerikanska marknaden. Och det tar ju sin tid så vi satsar fullt ut på det. Vi behöver vara där en del för det är oftast när vi är där det händer saker. Då kan vi få ett samtal om att någon är i stan och frågan om vi vill skriva med den personen.

Hur kom Heroes till?

– Joy, Anton och jag åkte till lantstället utanför Nyköping en helg förra sommaren för att fokusera på att skriva till Melodifestivalen. Vi har alla barn och i vanliga fall är det lämning och hämtning och såklart det vardagliga som alla gör. En arbetsdag går så himla fort men då fick vi äntligen tid att jobba utan att behöva avbryta. Vi åt och drack gott, tog pauser för att bada och låten föddes däremellan.

Måns Zelmerlöw fick Heroes

När Heroes var klar skickades den först in med en demosångare och sedan föreslog skivbolaget att Måns Zelmerlöw skulle sjunga den.

– Måns var så otroligt ödmjuk och hade inte några som helst synpunkter på exempelvis ord eller att ändra melodin eller annat, och det tror jag inte att jag varit med om förr. Det beror antagligen på att han är låtskrivare själv. Och den här låten skrevs ju inte för honom från början, utan det var mer bara på känsla.

Hur går det till när ni skriver låtar, håller ni alltid med varandra eller måste ni kompromissa?

– Vi har jobbat som ett team ganska länge. Det är klart att man på något sätt tycker ganska lika till slut men vi har ofta olika åsikter. Vi får alla ge upp många av våra favoriter, men alla vill att låten ska bli så bra den kan bli, så vi är också beredda att offra våra personliga åsikter för den sakens skull. Däremot är vi alla samtidigt villiga att kämpa för vår sak om vi tycker att en viss idé är stark nog. Ibland får man ge sig och ibland får man kriga.

Vad betyder Eurovisionvinsten för dig som låtskrivare?

– Enormt mycket såklart. Dels är jag personligen stolt över vår vinst, och självklart stärks vår position som låtskrivare.

Är du en vinnarskalle?

– Ja…jo, nja. Både och. Melodifestivalen är ju en tävling men för mig är det absolut inte det absolut viktigaste att vinna där. Vi ser det lite som en enormt trevlig tillställning där vi träffar andra inom musikbranschen. Men det är klart, när det väl gäller och man sitter i greenroom så blir jag näst intill ett nervvrak – haha.

”Alla är så jädra bra”

Tror du att något av era bidrag har chansen att vinna i år?

– Ja det tror jag! Vi tror på de låtar vi skriver, annars skulle vi inte vilja tävla med dem. Men det är alltid svårt att veta på förhand. Det handlar mycket om hur bidraget framförs såklart. Ibland kanske en låt hade klarat sig bättre i en annan deltävling. Ibland handlar det bara om den rätta tajmingen.

Det är det som är så hemskt när man är med som låtskrivare. Jag tycker alla andra bidrag är bättre än min låt. Jag tycker alla låtar är så jädra bra!

Men vi känner att vi har enormt starka artister i år. Alla är olika men väldigt proffsiga så där kan vi bara luta oss tillbaka och njuta. Det är så roligt!

Låtskrivartrion Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård Af Segerstad i sin studio.

Låtskrivartrion Joy Deb, Linnea Deb och Anton Hård Af Segerstad i sin studio.

Foto: Stefan Johansson

Linnea har skrivit Måns låt – och sjunger för Mariette!