Måns Zelmerlöw leder den brittiska melodifestivalen

Till våren ska Måns Zelmerlöw programleda den brittiska uttagningen till Eurovision Song Contest. "Jag tror inte att att någon tycker att det är fel om jag hjälper England lite på traven", säger han till Aftonbladet.

Det är den brittiska tv-kanalen BBC som lyckats värva den svenska Eurovisionvinnaren till Storbritanniens motsvarighet till den svenska MelodifestivalenEurovision: You Decide.

Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw leder Eurovision: You Decide. Foto: IBL Bildbyrå

Tillsammans med den brittiska programledaren och skådespelerskan Mel Giedroyc, ska han vaska fram den artist och låt som ska representera Storbritannien i ESC.

– Det ska bli vansinnigt kul. Det finns så mycket utrymme för att göra You Decide större i det här landet där det finns typ 70 olika talangjakter på tv som det går hur bra som helst för, säger Måns Zelmerlöw till Aftonbladet.

Ska öka tävlingens popularitet

Tv-kanalen satsar ordentligt i år och flyttar hela tävlingen från den lilla kanalen BBC4 till betydligt större BBC2, skriver tidningen. Den 7 februari 2018 direktsänds tävlingen från Brighton Dome, samma arena där Abba vann 1974 med sin Waterloo.

Måns Zelmerlöw och Petra Mede ledde tillsammans ESC i Stockholm 2016

Måns Zelmerlöw och Petra Mede ledde tillsammans ESC i Stockholm 2016. Foto: IBL Bildbyrå

ESC har de senaste åren inte haft särskilt högt anseende i Storbritannien. Britterna har betraktat programmet som ett kitschigt underhållningsjippo i stället för ett bra musikprogram, säger Måns Zelmerlöw till Aftonbladet. Nu är det upp till honom att ändra på detta.

– Så nu gäller det för mig att få britterna att förstå Eurovisions storhet som vi gör i Sverige.

Och han tror inte att svenskarna har något emot att låna ut sin stjärna ett tag.

– Det har gått så bra för Melodifestivalen de senaste åren så jag tror inte att att någon tycker att det är fel om jag hjälper England lite på traven, säger han till tidningen samtidigt som han bedyrar att han inte övergett Sverige.

Bor i London

Idén att låta Måns Zelmerlöw vara en av programledarna ska ha väckts när han kommenterade ECS 2017 i Kiev tillsammans med Edvard af Sillén. Måns hade då samtal med delegationschefen från BBC, och har som en följd varit med och valt ut de brittiska tävlingslåtarna, skriver Aftonbladet.

Måns Zelmerlöw vann hela tävlingen 2015 med sin låt ”Heroes”. Foto: IBL Bildbyrå

Måns Zelmerlöw är långt ifrån obekant med Storbritannien. Sedan förra året är han tillsammans med brittiska skådespelerskan Ciara Janson, och i somras förlovade sig paret. Sedan januari hyr han ett hus utanför London. Där har han inrett en liten inspelningsstudio och jobbar på sitt kommande album.