Mello-aktuella Lisa Ajax blev utsatt för näthat

Glädjen över att vinna Idol dämpades en del när Lisa Ajax utsattes för grova påhopp på nätet. Hon blev ledsen och chockad – inte minst för att många av plågoandarna var barn.

”Många av mina näthatare är bara 12 år”

Den stora talangen för att sjunga fanns visserligen där – annars var Lisa Ajax en i mängden fram till och med sommaren 2014. Hösten samma år blev helt galen och närmast overklig för den då 16-åriga tjejen från Järfälla. Det var då hon slog sig in i mångas hjärtan och svenska folket röstade fram henne som yngsta vinnare av svenska ”Idol” någonsin.

– Först fattade jag ingenting, det kändes nästan som att sväva över marken. Det är egentligen nu, över ett år senare, som jag börjat förstå vad jag ställt till med, skrattar Lisa när vi träffas på ett hotell i Stockholm på lunchen.

Men redan som sexåring, då första säsongen av den populära talangtävlingen hade premiär, bestämde hon sig för att delta.

– Jag sa till mina föräldrar att jag längtade tills året jag fyllde 16 år, då skulle jag äntligen få vara med. Tänk vad besviken jag hade varit om jag inte fått någon guldbiljett…

Kände sig ensam

Men juryn fastnade direkt för Lisas sköna stämma och hennes utstrålning.

– Jag lärde mig enormt mycket på resan och fick en massa bra tips att tänka på. Som bland annat att ”jobba med nyanser” från Anders Bagge i juryn. Det betyder att inte hela tiden sjunga med full röst.

En annan betydelsefull lärdom är att inte lägga någon vikt på vad alla tycker och tänker – speciellt inte på nätet.

– Jag fick nästan bara positiv uppmärksamhet i programmet och läste så gott som allting som skrevs om mig. Då upptäckte jag att det fanns flera som inte ville mig väl.

Lisa utsattes för grova påhopp på nätet – som framför allt handlade om hennes utseende.

– Många tyckte att jag var ful och såg ut som en minigris. Det låter hemskt, men jag har själv tyckt att jag sett ut som en gris och när man då får höra det hela tiden av andra trodde jag till slut på det. Jag blev väldigt ledsen över det.

I inläggen – bland annat på hennes eget Instagram och Facebook – fick hon också läsa ord som ”slampa” och ”hora”. Att hon var äcklig och inte dög.

– När det var som allra värst ville jag inte prata om det med någon. Jag tog verkligen åt mig och mådde fruktansvärt dåligt. Det hände att jag satt på mitt hotellrum och skrev ner alla känslor jag hade. Vissa kommentarer fick mig bara att gråta och jag kände mig mycket ensam.

Ställde upp och berättade

Lisa gick ofta runt med en klump i magen – precis som då hon var mellan 12 och 15 år och hade uselt självförtroende.

– Man har så många känslor i den åldern och får man dessutom höra att man är värdelös i en massa elaka kommentarer blir det bara ännu värre. Det är viktigt att få stöttning av någon och mamma har alltid funnits här för mig.

Hon vill visa för alla sina unga fans – och andra också förstås – att de duger som de är och inte är ensamma. Det var också därför hon ställde upp i ”Uppdrag granskning” på SVT och berättade om sina upplevelser.

– Efter att ha haft en sämre självkänsla har jag lyckats kämpa mig upp därifrån och försöker att tänka positivt och strunta i alla som har en massa negativt att säga. På något sätt har det hjälpt mig att få ett bättre självförtroende.

Duktig i skolan

Lisa har upptäckt att många som skriver negativt på hennes Instagram ofta bara är runt 12–14 år gamla. Något hon tycker är väldigt sorgligt.

– Om man känner att man måste trycka ner någon annan för att själv känna sig lite bättre, då mår man inte särskilt bra. Det är ju så många som näthatar, alltså är det många som mår ganska dåligt.

Lisa menar att föräldrarna måste ha bättre koll på sina barn och deras mobiltelefoner.

– Vissa barn får en smartphone redan när de är runt åtta, nio år och det är alldeles för tidigt tycker jag. I den åldern kan det vara okej med en enkel mobiltelefon som man bara kan ringa och skicka sms med, det är ju bra om föräldrarna behöver nå dem.

Samma höst som hon deltog i Idol började Lisa plugga första året i gymnasiet på ett estetiskt musikprogram. Men det var omöjligt att kombinera – och därför tvingades hon att läsa in två terminer förra våren för att hinna ikapp.

– Jag har alltid varit ganska duktig i skolan och har bra disciplin. Därför hann jag faktiskt med det jag skulle, trots att jag dessutom var ute på turné. Men eftersom jag fick chansen att satsa fullt ut som artist blev det till slut ohållbart. Därför hoppade jag av skolan i höstas. Med alla de möjligheter att läsa på distans som finns i dag läser jag säkert in allt senare.

Lisa är tacksam för att kunna leva sin dröm och är inställd på stenhårt jobb för att lyckas. Att glida runt på svallvågorna från sin stora vinst är så långt bort från hennes tankar man kan komma.

– Jag är medveten om att en del som har vunnit eller tagit sig långt i Idol har försvunnit helt i den tuffa konkurrensen inom musikbranschen. Men jag vet vad jag vill och tänker kämpa till hundra procent för att inte bli en av dem.

Lisa Ajax vann Idol 2014.

Lisa Ajax vann Idol 2014.

Älskar Carola

Lisa hoppas också att debuten i Melodifestivalen förra året och hennes medverkan i år ska ge karriären en ytterligare skjuts framåt.

– För mig är det ett av årets bästa och roligaste program, som jag tittat på ända sedan jag var liten. Mamma och jag brukar äta vår favoritmat tacos och sedan en massa godis.

Hon älskar Carola och fick faktiskt vara förband åt sin barndomsidol, som ju slog igenom i Melodifestivalen, i somras.

– Det var fantastiskt kul och jag hann även prata med Carola innan. Trots alla framgångar genom åren är hon en helt vanlig person som alltid lyckats stå med båda fötterna på jorden. Det är viktigt för mig också. Jag har sagt till alla i min närhet att säga till mig vid minsta förändring, haha…

Favoritlåtarna i Melodifestivalen genom åren är Euphoria med Loreen och Det gör ont med Lena Philipsson.

Men Måns Zelmerlöws Eurovisionsvinnare Heroes i fjol var också bra – och låtskrivarna Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb och Nikki Flores som skrev Heroes skrev även Lisas bidrag 2016 My heart wants me dead som hamnade på sjunde plats.

Lisa är enda barnet och föräldrarna har separerat två gånger, först då hon var åtta år och sedan när hon var tolv år.

– De gjorde ett nytt försök, men jag förstod rätt tidigt att det inte skulle hålla. Därför blev jag inte så ledsen när de flyttade ifrån varandra igen. I stället för att behöva pendla mellan dem bestämde jag mig för att bo hos mamma, men jag har ändå alltid haft nära kontakt med pappa och träffat honom. Han bor bara en liten bit ifrån oss i Järfälla.

Mycket avundsjuka

Vänskapen med de två närmsta vännerna har inte förändrats ett dugg efter hennes framgångar. Däremot har Lisa stött på mycket avundsjuka och tappat flera kompisar längs vägen.

– Det har varit en hel del skitsnack, att jag inte ska tro att jag är något. När jag haft mycket att göra och inte hunnit ringa eller höra av mig till alla hela tiden menade vissa att jag inte gjorde det på grund av att jag plötsligt blivit känd och hade bättre för mig. Men det är så långt från mig man kan komma. Sådana så kallade vänner klarar jag mig bättre utan, säger hon.

Lunchlaxen på tallriken är så gott som uppäten och snart riktas strålkastarna mot Lisa Ajax igen. Det kan varken näthat, avundsjuka eller något annat stoppa.

Det här är Lisa Ajax

Född: 13 augusti 1998 i Järfälla, Stockholm.
Familj: Mamma Paula, pappa Per, hunden Louis (en chihuahua).
Bor: Hus i Järfälla med sin mamma.
Intressen: Musik, träna, umgås med vänner, kolla på film.
Bästa egenskap: Vet vad jag vill och är envis.
Sämsta egenskap: Ibland kan jag vara lite väl envis.
Största fobin: Krokodiler.
Tyngsta lasten: Kolsyrat vatten.
Värsta hushållssysslan: Laga mat.

Lisa Ajax Deltar i Melodifestivalens andra deltävling i Malmö den 11 februari 2017.

AV JOAKIM LÖWING
FOTO: PETER ERICSSON, JANNE DANIELSSON/SVT, DANIEL OHLSSON/TV4

Läs också:

Finalister och startordning Melodifestivalen 2019

Lisa Ajax: Jag bryr mig inte vad andra säger om mig