Melloaktuelle Danne Stråhed: "Vi blåste Bert Karlsson och stal kontraktet"

Danne Stråhed framför skånska dans- och festgården Dannero, som också är hans hem.

Dannero är en gammal bondgård utanför skånska Skivarp som Danne Stråhed genom åren byggt om till en dans- och festgård. Här har han ett av sina tre hem.

Foto: Christel Lind

En av årets överraskningar i Melodifestivalen är skåningen och mångsidige artisten Danne Stråhed, 65. Här berättar han om sin långa karriär, åren med Wizex och en kupp som lurade självaste skivbolagsmagnaten Bert Karlsson.

Danne Stråhed står stadigt med båda fötterna i den skånska myllan vid sin festgård Dannero utanför den lilla byn Skivarp på Söderslätt.

Det här är hans bas. Det är här han bor och vilar upp efter turnéer runt om i Sverige och det är här han komponerar det mesta av sin musik.

TV: Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022
1:36

Efter reklamen: TV: Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022

(1:36)

– Det var i köket som texten till Hallabaloo kom till. Jag gick runt med gitarren och spelade låten och texten kom av sig själv, men först var jag inte alls intresserad av den, berättar sångaren med ett skratt när han tar emot oss på sin gård.

Det är nämligen lite oväntat även för Danne Stråhed själv att han skulle vara med i Melodifestivalen 2022. Dels tyckte han inte riktigt att han passade in i det sammanhanget, dels var han, som han själv säger, inte odelat positiv till låten.

Hallabaloo och Gyllene skor

Det började med att han kontaktades av låtskrivaren och musikproducenten Fredrik Andersson, som är kusin till Dannes äldsta dotter Louise som avled tragiskt för ett par år sedan.

– Fredrik hade komponerat musiken och ville att jag skulle skriva ett bidrag till Melodifestivalen där texten innehöll både orden ”hallabaloo och ”gyllene skor”.

Det här är Danne Stråhed

Ålder: 65 år.
Yrke: sångare, revyartist, danspalatsägare.
Familj: Särbon Boel Hansson, 55, och barnen Viktor, 38, Ellinore, 35, och Caroline, 31. Dottern Louise avled 2019. Hon blev 40 år och har barnen Adele, 7, och Aiden, 6.
Bor: Gården Dannero vid Skivarp i Skåne, lägenhet i Lund och sommarställe i Guövik i Blekinge.
Kuriosa: Danne äger travhästen Use Face tillsammans med Sven Melander.
Aktuell: Tävlar med låten Hallabaloo i Melodifestivalen, i första deltävlingen i Malmö, den 5 februari.

När Fredrik, som tidigare skrivit såväl Mirakel som framfördes av Björn Ranelid, Zlatanlåten Who’s da Man som framfördes av sjuårige Frans och Melodifestivalvinnaren If I Where Sorry, berättade det ryggade Danne tillbaka.

– Det gick en rysning genom mig när han sa det. Men musiken svängde och när jag gick och sjöng till den kom både ”hallabaloo” och ”gyllene skor” med i texten. Den är trallvänlig.

Danne firar 50 år som artist

Danne hoppas att han får framföra låten minst två gånger – att han antingen går vidare direkt från deltävlingen till finalen eller åtminstone Andra chansen.

Det blir ett sätt för honom att fira att han i år firar 50 år som artist. Det var nämligen på Dannes 16-årsdag i juni 1972 som storebrodern Bo erbjöd Danne att spela klaviatur och sjunga i hans band The Chinox.

– Brorsan sa till mig att din födelsedagspresent från mig är att du får vara med i bandet. Jag lånade pengar av farsan för att kunna köpa en orgel, minns Danne.

Danne Stråhed spelar dragspel.

Danne kommer från en musikalisk familj. Och han spelar dragspel, liksom hans far och farfar gjorde.

Foto: Christel Lind

Bröderna Stråhed kom från en musikalisk familj. Såväl deras farfar som far trakterade dragspel och vid högtider och andra familjesammankomster sjöng och spelade de ofta tillsammans.

– En låt som vi ofta sjöng när vi träffades var Långt bort i skogen som jag spelade in långt senare och som låg på Svensktoppen 2002.

Spelade dansbandsmusik

The Chinox spelade traditionell dansbandsmusik och turnerade land och rike runt i början av 70-talet. Danne beskriver det som en märklig tid.

– Det hände att vi spelade 300 kvällar om året och vi kunde ha spelat varje kväll om vi hade velat. Så stor var efterfrågan. Det var slitsamt, men vi var fem unga och friska killar som tyckte livet var toppen.

Efter ett par år slutade hans storebror Bo i The Chinox eftersom han skaffade familj, men Danne fortsatte några år till.

– Jag var singel så det funkade. Men det är svårt att kombinera det ständiga turnerandet med ett familjeliv, vilket jag själv upptäckte senare.

Delade scen med AC/DC

En rolig episod från den tiden var när Danne och de andra killarna i bandet delade scen med de hårdrockande australiensarna i AC/DC som var mellanakt mellan The Chinox och ett annat dansband. På den tiden var AC/DC okända i Sverige och de tömde dansbanorna när de drog igång sin show inför den chockade publiken.

– De var stenhårda killar på ytan, men väldigt trevliga och ödmjuka när man lärde känna dem. Deras sångare Bon Scott sa vid ett tillfälle till mig att vi skulle fortsätta spela eftersom publiken ändå inte ville höra dem.

Danne Stråhed i sin studio.

Det var lite oväntat även för Danne själv att han skulle vara med i Melodifestivalen 2022.

Foto: Christel Lind

I början av 80-talet lades The Chinox ner. Danne kände att han var färdig med den tiden i sitt liv och ville göra något annat. Han fick jobb i en musikaffär i Malmö där han under vinterhalvåret sålde musikinstrument. På somrarna jobbade han i sin pappas plåtslagerifirma.

– Vi var några killar som startade ett hobbyband som vi kallade Änglabarn, och vi var ute och spelade någon gång i månaden. Mer ville jag inte spela eftersom jag var trött på turnélivet.

Förband åt Queen

Änglabarn spelade modern pop och släppte 1981 skivan Sista skriket som fick ett rejält genombrott. Dannes tidigare kontakter med EMA Telstar ledde till att Änglabarn fick vara förband åt engelska rockgruppen Queen under deras Skandinavienturné 1982.

Skivomslaget till Änglabarns Sista skriket.

Efter åren med The Chinox var Danne med och startade popbandet Änglabarn. 1981 gav de ut albumet Sista skriket.

Foto: Christel Lind

– Det var en upplevelse. Jag minns ett tillfälle från Stockholm när jag under soundchecken såg en liten grå figur i trenchcoat som stod och pep i mikrofonen. Först trodde jag det var en ljudtekniker.

Han blev något överraskad när han efter att de spelat som förband såg samma kille göra entré på scenen som världsstjärnan och mästerdomptören Freddie Mercury.

– Det var verkligen en scenförändring. Han tycktes vara dubbel så stor och det tog bara en halv låt innan han hade hela publiken i sin hand.

Queens gitarrist Brian May hade alla sina gitarrer med sig på turnén – även om han inte använde dem – och han lät medlemmarna i Änglabarn prova att spela på dem.

– Alla stora stjärnor som har lyckats som jag har mött har gjort ett ödmjukt intryck på mig. Det är de små som inte lyckats som ska armbåga sig fram.

Ett år senare blev Danne erbjuden jobb i dansbandet Wizex som på den tiden var ett av de största i branschen.

– De ville ha någon som kunde sjunga och skriva texter. Wizex var som Volvo. De var ett eget varumärke. Men jag var inte ett dugg intresserad. Jag hade träffat Christine då. Hon var gravid och jag ville inte ut på dansbanorna igen.

Men erbjudandet var lockande. Inte minst ekonomiskt. Och när Wizex kontaktade Danne igen i ett läge då han och Christine skulle köpa ett hus tackade han ja.

Jag sa från början att jag skulle ge detta fem år. Det blev 13 år och en skilsmässa

– Jag sa från början att jag skulle ge detta fem år. Det blev 13 år och en skilsmässa. Turnélivet är inte bra för familjelivet. Inte så att jag krökade eller så. Det har jag aldrig varit intresserad av, men att vara borta från familjen i veckor sliter på äktenskapet.

Se också: Oscar Zia programleder Melodifestivalen: "Vill hylla tävlingen."
2:18

Efter reklamen: Se också: Oscar Zia programleder Melodifestivalen: "Vill hylla tävlingen."

(2:18)

Ändå lät det bra i början. Danne upplevde Wizex som mycket mer strukturerade än vad de hade varit i Chinox. De spelade maximalt 120 kvällar om året och medlemmarna hade betald semester.

– Med Wizex tog jag fram mycket av låtmaterialet som jag och vår sångerska Lena Pålsson sjöng.

Skruvade av dörren

En av Wizex stora hits från den tiden var Mjölnarens Iréne.

– När den låg etta på Svensktoppen ringde jag upp Bert Karlsson. Han hade nämligen tidigare sagt till mig att vi aldrig skulle lyckas om jag inte slutade sjunga på skånska, minns Danne med ett skratt.

Bert Karlsson framför sitt Skara Sommarland, under senare delen av 80-talet.

Trots många kontroverser genom åren har Danne Stråhed haft ett gott förhållande till skivbolagskungen Bert Karlsson.

Foto: Bertil S-son Åberg/SVT/TT

Trots många kontroverser genom åren hade Danne Stråhed ett gott förhållande till skivbolagskungen Bert Karlsson. Med ett stort leende återberättar han hur det gick till när Wizex gjorde sig kvitt kontraktet med Mariann Records.

Vi satt utanför hans låsta kontor på Sommarland och grillade korv när vi kom på att vi helt enkelt skulle stjäla kontraktet

Wizex 1992 i samband med Melodifestivalen.

Danne Stråhed, längst till vänster, i Wizex 1992, i samband med att de deltog i Melodifestivalen med låten Jag kan se en ängel. Nu, 30 år senare, är Danne med igen, som soloartist.

Foto: Björn Edergren/SVT/TT

– Det är preskriberat nu så det kan berättas. Vi satt utanför hans låsta kontor på Sommarland och grillade korv när vi kom på att vi helt enkelt skulle stjäla kontraktet. Vi hämtade verktyg i turnébussen, skruvade av dörren, letade upp kontraktet och skruvade sedan fast dörren igen.

– När Bert Karlsson morgonen därpå hävdade att vi hade ett skrivet kontrakt som vi var tvungna att följa kunde han inte hitta det. Vi hade blåst självaste Bert Karlsson.

Dotterns tragiska död

Under åren med Wizex fick Danne barnen Victor, Ellinore och Caroline. Hans äldsta dotter Louise var resultatet av en ungdomsromans.

– Hon dog av en tumör i hjärnan 2019. Det var ett tungt år. Inom loppet av några månader dog min dotter och båda mina föräldrar. Louise blev bara 40 år och när hon dog förlorade mina barnbarn Adele, 7, och Aiden, 6, sin mamma.

Fram till skilsmässan från Christine bodde Danne i en prästgård på Österlen. När han och hans hustru separerade flyttade han till Ystad. Det var då han bestämde sig för att satsa på en solokarriär.

Hans debutalbum Solosång blev en stor framgång för honom och låten La de leva hamnade på Svensktoppen.

Det som genom alla åren stuckit ut är att Danne sjunger på sin karakteristiska malmöitiska dialekt som bland annat hörs i Cyckeln e nyckelen. Och den kanske största av alla hans hits är När en flicka talar skånska från 1993.

– Det har alltid varit självklart för mig att sjunga på skånska. Där har Peps Persson, Hasse Kvinnaböske Andersson och Kal P Dal varit klara föregångare.

– Peps och jag kände varandra väl och brukade ibland spela ihop bara för att det var roligt. Det var verkligen tråkigt att han gick bort. Jag var på hans begravning.

Hittat tillbaka hem

På Dannero vid Skivarp tycker Danne att han har hittat tillbaka hem. Det ligger inte så långt från Löderup där hans föräldrar hade ett sommarställe när han var liten och där han tillbringat åtskilliga sommarlov.

– Jag flyttade in här 1997. Det är ett av mina tre ställen. Jag bor också i en lägenhet i Lund tillsammans med min särbo Boel och så har jag ett ställe vid Guövik i Blekinge.

Danne Stråhed hos kocken i köket på sitt Dannero.

Danne stannar till hos kocken Isak Offerlind på sitt Dannero.

Foto: Christel Lind

Dannero är en gammal bondgård som han genom åren byggt om till en dans- och festgård. Här ordnar han festkvällar med god mat och dans till musik av honom själv och inbjudna artister.

Förra året kunde han starta på nytt efter coronapandemin och varje helg i december serverades julbord på Dannero.

– Med all serveringspersonal, kockar och alla andra sysselsätter jag ett 20-tal personer. Min son Viktor spelar med mig i bandet, berättar han.

Danne Stråhed fick covid-19

Danne drabbades själv av covid-19 våren 2020. Han låg utslagen i ett par veckor, men det blev aldrig så illa att han behövde sjukhusvård.

– Sedan följde två år när nästan allt låg nere och jag var sysslolös. Men jag tror att det samtidigt var nyttigt. Man tvingas till eftertanke. Innan jag blev sjuk planerade jag att köpa en bit mark i Karibien, men utsikten att inte kunna resa dit så lätt fick mig att tänka om.

Att han istället skulle resa till Turin i Italien i maj för Eurovision Song Contest 2022 har inte föresvävat honom. Han är nöjd om han kommer till svenska finalen med Hallabaloo.

– Men det är klart, det hade varit stort för en påg från Backarna (Kirseberg i Malmö).

Här är startordningen i Melodifestivalen 2022!