Owe Thörnqvist: "Det här är extra grädde på moset"

Han må vara Melodifestivalens överlägset äldsta deltagare någonsin, men han sopade ändå banan med ungdomarna i den tredje deltävlingen – och tog sig direkt till final. Owe Thörnqvist är veteran i branschen och tar delsegern med ro. "Jag är inte ovan vid succéer", säger han.

Innan den tredje deltävlingen i Melodifestivalen drog i gång på lördagskvällen var det nog inte många som trodde att 87-årige Owe Thörnqvist skulle ha en chans mot de favorittippade flickidolerna FO&O och Robin Bengtsson. Men med sin låt Boogieman Blues charmade tävlingens hittills äldsta deltagare publiken hemma i tv-sofforna och gick direkt till finalen tillsammans med nämnde Robin.

Owe Thörnqvist charmade publiken med sin låt "Boogieman Blues"

Owe Thörnqvist charmade publiken med sin låt Boogieman Blues. Foto: Mattz Birath

Owe Thörnqvist föddes i Uppsala 1929, inledde sin karriär under det tidiga 50-talet och sägs vara den som tog rocken till Sverige. Så även om det här är första gången han deltar i melodifestivalen som artist, är han i sanning en riktig veteran i branschen och kvällens delseger tar han med ro.

– Jag är inte ovan vid succéer om man säger så, men min blygsamhet förbjuder mig att tala om dessa. Men det här är lite extra grädde på moset för att använda en gammal kliché. Och på tal om moset, då kommer vi in på korv. Korv med mos, haha! Där fick jag till det, säger han direkt från efterfesten i Växjö med en blinkning till sin gamla hit Varmkorv boogie som han också skämtade med i sitt nya nummer när han kastade en korv med bröd rakt över scenen.

Blind på ena ögat

Med en över 60 år lång karriär som artist bakom sig, har Owe Thörnqvist sett och upplevt det mesta i branschen. Han ser tydliga skillnader mellan yrket och branschen i dag jämfört med på exempelvis 60-talet.

– Det var enklare då. Det var inte sådan trängsel om kändisskapet, det fanns inte så många singer/songwriters som nu, säger han och nämner att det i princip bara fanns han, Povel Ramel och någon till som sysslade med musik i den här formen på den tiden.

Owe Thörnqvist är blind på ena ögat, och bär protes bakom de mörka solglasögonen.

Owe Thörnqvist är blind på ena ögat, och bär protes bakom de mörka solglasögonen. Foto: Mattz Birath

Men tiden har också tagit ut sin rätt och Owe Thörnqvist dras med en del krämpor. Bland annat är han blid på ena ögat och bär en protes bakom sina solglasögon.

– Det var gula fläcken och sedan blev det en blodpropp. Tjoff sa det så var synnerven borta. Jag gick med ögondroppar och så där under lång tid. Till slut sa en vän att det där ska jag inte gå med. De har så fantastiska proteser nu så det behövs inte, säger han till Expressen.

Träffade sambon i radion

Till sin hjälp under melodifestivalveckan i Växjö har han haft sambon Berit Gullberg. De två träffades på 1980-talet då han gästade radioprogrammet Gomorron Sverige där hon var programledare.

Owe Thörnqvist firar delsegern tillsammans med sambon Berit Gullberg.

Owe Thörnqvist firar delsegern tillsammans med sambon Berit Gullberg. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

– Kvällen före hade vi setts för att äta middag och jag frapperades av Owes allvarliga, nästan sorgsna ögon, hans vitala sinne och flödande kvickheter, har Berit Gullberg tidigare berättat om det första mötet.

Nu när Owe Thörnqvist tagit sig till final i tävlingen har tävlingsnerven vaknat till liv. Nu vill han vinna hela tävlingen, säger han.

– Ja, jag har redan dragit första versen på engelska. Jag är laddad, säger han.

Av Johanna Svan och Minna Wallén-Widung

Läs också:

Owe Thörnqvists telefonmiss med kärleken

Owe Thörnqvists revansch efter halkolyckan

Owe Thörnquist om elixiret som ger energi