Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Owe Thörnqvist firar oavsett vilket

11 mar, 2017 
Henrik Högström
Owe Thörnqvist
Enligt spelbolagen ska det mycket till för att Owe Thörnqvist ska ta hem finalen. Men "boogiemannen" är redo om skrällen blir av: "Då kan jag stå till tjänst, mot en liten avgift"
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När lamporna släcks på Friends efter finalen kommer Owe Thörnqvist ha enledning att fira oavsett hur det går. Efter midnatt fyller boogiemannen från Uppsala 88 år och han har redan utlovat ett ordentligt firande.

Fyller år 12 mars

– Då ska champagne-bruset höras ända upp till Evert Taube som också fyllde 12 mars, va. Skål Evert! En gammal fin singer-songwriter som inspirerat mig mycket, har han tidigare sagt till SVT.

För Owe Thörnqvists del så är tävlingen dock först och främst ett sätt att påminna publiken om sin existens. För det finns, som bekant, en gedigen katalog att plocka ur

– Jag har ju skrivit hundratals låtar så det här är kanske ett sätt att få publiken att kolla min övriga produktion. Låtar som är minst lika kluriga och bra som den här.

– Det här var ju en hastigt påkommen dänga.

Owe Thörnqvist i Friends arena
Owe får hushålla med krafterna till finalen. Foto: Johanna Svan

Bokade av USA-resan

Han beskriver själv bidraget Boogieman blues som ett ”självbiografiskt miniatyrporträtt av en klassresa”

Annons

Ett resonemang som går ut på att boogiemannen i låten först blir utsatt för jantelagen men slutligen triumferar som allsångsledare.

– Så fort kan det ju gå i karriären, säger Thörnqvist inför finalen.

Under tävlingarna har Thörnqvist, med ålderns rätt, fått adekvat hjälp. Det innebär bland annat att artisten skjutsats runt med golfbil inne i arenan för att kunna hushålla med krafterna.

Egentligen hade han planerat att vara i sommarhuset i Sarasota, Florida vid den här tiden men eftersom han gick vidare fick han avboka biljetten.

– Jag är därnere tre, fyra månader om året eftersom jag har astmabronkit som inte är så rolig att ha i den här kylan, säger Owe Thörnqvist som även har ett hus på spanska solkusten mellan Malaga och Torremolinos.

”Står till tjänst”

Vad händer om du går och vinner och blir klar för finalen i maj i Kiev. Krockar det inte med andra planer?

– Jag kan stå till tjänst mot en liten avgift. Mot en liten avgift kan jag alltid stå till tjänst, säger Owe Thörnqvist.

Vad är planerna efteråt, finns det några spelningar inbokade?

– Det är några bokningsbolag som har dykt upp och vill göra nån grunka på konserthus i höst.

Till sist – hur vill du ha din korv?

– Från en låda med strängar på magen.

Av Johanna Svan och Henrik Högström

Läs också:

10 saker du kanske inte visste om Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvist telefonmiss med kärleken: ”Lät som en påverkad kärring”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons