SVT: Melodifestivalen-turnén ställs in 2021

The Mamas vinner Melodifestivalen 2020 och poserar med vinnarstatyn och en stor blombukett.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blir ingen Melodifestivalen-turné nästa år. SVT har beslutat att ställa in den traditionsenliga turnén runt Sverige på grund av coronapandemin. Men tv-tittarna kommer ändå att kunna ta del av både deltävlingar och final, precis som vanligt.
Melodifestivalen är och fortsätter vara vår gemensamma tradition och hela Sveriges fest, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

Ända sedan 2002 har vi vant oss vid att Melodifestivalen har sänts från olika delar av landet. De fyra deltävlingarna, andra chansen och den stora finalen har direktsänts från Sveriges alla hörn och den turnérande musikfesten brukar dra storpublik. När The Mamas vann hela tävlingen 2020, befann sig inte mindre än 27 000 personer på plats i Globen.

Men 2021 blir det annorlunda. SVT meddelar nu att de har fattat beslut om att ställa in turnén.

– En Melloturné kräver lång planering. I nuläget får man inte arrangera event för en större publik och ingen vet hur det kommer att se ut efter årsskiftet. Därför är det inte möjligt varken för SVT, värdstäder eller turnésamordnare att planera för en turné 2021, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande från SVT.

Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson på scenen som programledare för Melodifestivalen 2020.

Melodifestivalen 2002 leddes av Lina Hedlund, David Sundin och Linnea Henriksson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Melodifestivalen 2021 sänds från Stockholm

Men landets alla Mellofantaster behöver inte hänga läpp – visst blir det en Melodifestivalen även nästa år. Det blir bara lite annorlunda koncept än vad vi är vana vid. Samtliga deltävlingar, andra chansen och finalen kommer samtliga att sändas från en och samma plats i Stockholm.

Exakt vilken plats det rör sig om är, enligt Anette Helenius, ännu inte bestämt. Men till SVT Kultur säger hon att Annexet som ligger intill Globen skulle kunna vara ett möjligt alternativ. Och även om turnén är inställd lovar projektledaren att bjuda publiken på en riktig show.

– Det är 20 år sedan den moderna Melodifestivalen startade och det kommer vi att fira extra i år. Är det någon gång vi behöver något att samlas kring, enas om och tycka olika om så är det nu. Trots läget så är vi glada att vi kommer att kunna bjuda på en spännande musiktävling och storslagen show precis som vanligt. Melodifestivalen är och fortsätter vara vår gemensamma tradition och hela Sveriges fest.

Se också: Mellonumren experten aldrig glömmer!

Då sänds Melodifestivalen 2021

Den första deltävlingen i Melodifestivalen sänds lördagen den 6 februari 2021. Final blir det den 13 mars.

Nu återstår bara att se vilka artister och programledare som dyker upp i tv-rutan. Det har förekommit uppgifter, bland annat i Aftonbladet, om att komikern David Sundin skulle göra comeback som programledare. Men den uppgiften dementeras av Anette Helenius. Till SVT Kultur säger hon att hon ännu inte kan avslöja några namn.

– David kommer inte att programleda. Men jag vill att tittarna ska få se många olika ansikten och olika typer av underhållning varje vecka, säger hon till SVT.

Melodifestival-quiz: Hur många klassiker minns du?

Allt du behöver för en mysig Melodifestivalkväll i soffan