Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Vem är Maxida Märak i Melodifestivalen 2018?

03 mar, 2018 
Helena Sjögren
Här tolkar Maxida Märak Vill ni se en stjärna i Melodifestivalen 2018
Maxida Märak tolkar Vill ni se en stjärna under mellanakten i Melodifestivalen 2018 i Kristianstad. Artisten själv beskriver versionen som rå. "Jag har alltid vågat gå mot strömmen", säger hon till Expressen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I Melodifestivalen 2018 hyllas kvinnan under mellanakten. I det återkommande inslaget ”Svenska klassiker” tolkar olika artister kända dängor från förr.

Cecilia Frode tolkar En man i byrån i Melodifestivalen 2018.
Cecilia Frode tolkar En man i byrån i Melodifestivalen 2018. Bild: IBL Bildbyrå

I Karlstad tolkade Ebbot Lundberg Sånt är livet av Anita Lindblom. I Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg gjorde Petra Marklund succé med Lill-Babs Tuff brud. I Malmö bjöd Linnea Henriksson på Siw Malmkvists Mamma är lik sin mamma. I Örnsköldsvik gav Cecilia Frode sin version av Lill Lindfors En man i byrån.

Annons

Maxida Märak i Melodifestivalen 2018

Under ”Andra chansen” i Kristianstad är det artisten Maxida Märak som tolkar Zarah Leanders klassiska låt Vill ni se en stjärna.

Maxida Märak är en svensk-samisk jojkare, hiphopartist, skådespelare och människorättsaktivist med ett stort engagemang för samers rättigheter.

Maxida Märak under mellanakten i Melodifestivalen 2018 i Kristianstad.
Maxida Märak under mellanakten i Melodifestivalen 2018 i Kristianstad. Bild: IBL Bildbyrå

För Expressen berättar hon mer om bakgrunden till sin version av Vill ni se en stjärna.

– Det här är inte en cover utan verkligen en tolkning. Det är väldigt intressant att gå tillbaka till en låt som är så pass gammal och känna att fan vad vi kvinnor hela tiden får gå i motvind. Sedan har jag satt min prägel på det. Texten är väldigt ”enough is enough”. Nu jävlar, kan ni låta en kvinna andas för i helvete. Den är rå.

Annons
Maxida Märak tolkar Vill ni se en stjärna i "Andra chansen" i Kristianstad.
Maxida Märak tolkar Vill ni se en stjärna i ”Andra chansen” i Kristianstad. Bild: IBL Bildbyrå

Hon beskriver sig själv som orädd, ibland på gränsen till dumdristig, med en nolltolerans mot orättvisor.

– Är det något jag faktiskt har så är det civilkurage. När man börjar lägga märke till vad som händer omkring en, i samhället och hur folk utsätts då rycker man in om man inte är en jävla fegis. Egentligen tror jag att det är fler som hade kunnat vara precis som mig men de väljer att titta åt andra hållet, säger Maxida Märak till Expressen.

Maxida Märaks dotter

Maxida Märak föddes den 17 september 1988 och är uppvuxen i Jokkmokk och Stockholm, men är numera bosatt i Stockholm.

Annons

Maxida Märak har medverkat i filmen Glada hälsningar från Missångerträsk och även skrivit ledmotivet Feel That Gold. Hon har även varit med i SVT-serien Midnattssol.

Maxida Märak sommarpratade 2015.
Maxida Märak sommarpratade 2015. Bild: IBL Bildbyrå

Hösten 2015 sändes dokumentärserien Sapmi Sisters som handlar om Maxida Märak och hennes syster Mimie Märak. Samma år var hon även sommarpratare i Sommar i P1. Maxida Märak har också varit gäst i Jills Veranda.

Maxida Märak har dottern NikeSunna.

Läs också:

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons