Historisk data visar – de vinner Eurovision song contest 2022!

Grekland i Eurovision 2022

Foto: TT

Här är den mest sannolika vinnaren av årets Eurovision, om man tittar på en analys av historisk data och siffror från Spotify och Youtube. Nu återstå att se om det stämmer…

Lördagen den 14 maj avgörs finalen i Eurovision song contest 2022. Spekulationer och odds kring vem som vinner är i full gång inför det 66:e upplagan av musiktävlingen.

Se också: Så har det gått för Sverige i Eurovision
1:08

Efter reklamen: Se också: Så har det gått för Sverige i Eurovision

(1:08)

Den typiska Eurovisionvinnaren

Företaget Rekatochklart har analyserat historisk data för att ta fram profilen på den typiska Eurovision-vinnaren. Om man ser till alla vinnare av sedan tävlingens start 1956, så har de flesta vinnarna haft följande profil:

  • Soloartister

  • Kvinnor

  • I åldern 25-27 år

  • Vinner med en poplåt

  • Sjunger om kärlek och relationer

  • Sjunger på engelska

Här är hela finalfältet och startordningen i Eurovision 2022!

Vinnare enligt statistiken

Bland årets deltagare är det artisterna som representerar Grekland och Portugal som har flest av dessa egenskaper vilket gör dem till möjliga vinnare i tävlingen.

Sett till antal spelningar på Spotify och visningar på Youtube är det emellertid Italien som är den klara favoriten att ta hem segern med nästan 85 miljoner spelningar och visningar sammanlagt följt av Sverige (19,3) och Nederländerna (17,3).

Eurovisionvinnare enligt oddsen

Tittar man istället på oddsen inför finalen verkar det som att Kalush Orchestra från Ukraina kommer att vinna med god marginal. Bland topp 5 finns även Storbritannien, Sverige, Italien och Spanien.

Minns du vinnarna? Så har det gått för Eurovisions segrande sångerskor

Om undersökningen

Undersökningen är baserad på en genomgång av samtliga vinnare i Eurovision song contest sedan 1956 samt antal Spotifyspelningar och Youtubevisningar av årets bidrag (inhämtade den 9 maj). Siffrorna för Youtube kommer från den officiella Eurovisionkanalen på Youtube.