Här är bidraget som tippas vinna Eurovision song contest 2021!

Måneskin i Eurovision song contest 2021

Foto: Thomas Hanses/EBU

Den 22 maj är det dags för finalen av Eurovision song contest 2021 från Rotterdam. Men om man tittar på oddsen finns det redan en vinnare utsedd.

Oddsen kring vem som kommer att vinna Eurovision song contest 2021 har ändrats fram och tillbaka.

Främst har det stått mellan Frankrike med bidraget Voilà, Italien med bidraget Zitti E Buoni och Malta med låten Je Me Casse.

Dessa tre bidrag sjunger alla på originalspråk istället för engelska och Frankrikes och Maltas artister skulle dessutom varit med och tävlat i förra årets Eurovision song contest om den inte blivit inställt på grund av coronapandemin.

Även Island ligger bra till enligt oddsen, och tippas på en fjärde plats i skrivande stund.

Sveriges bidrag, låten Voices med Tousin Chiza, som blev Tusse med hela svenska folket när han vann Idol, ligger just nu på en tolfte plats. Men allt kan ju hända!

Tusse inför Eurovision: ”Pappa stöttar från andra sidan jorden”

The big five i Eurovision

Italien, som tippas vinna, är direktkvalificerade till finalen i Eurovision. Detta eftersom de tillhör ”The big five”, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien.

Dessa länder bidrar med mest pengar till Europeiska radio- och tv-unionen och då får de alltid vara med i finalen oavsett hur deras bidrag placerat sig föregående år. Värdlandet, alltså förra årets vinnarland, har också alltid en direktplats till finalen.

Vilka är medlemmarna i Måneskin?

I år tippas alltså Italien ta hem Eurovision genom bandet Måneskin. Bandet består av fyra bandmedlemmar: frontsångaren Damiano David, 22, basisten Victoria De Angelis, 20, gitarristen Thomas Raggi, 20, och trummisen Ethan Torchio, 20.

Måneskin slog igenom i italienska X-Factor 2017 och har sen dess varit väldigt populära i Italien. De har redan haft massor av spelningar och sålt över 140 000 biljetter till konserter i Italien och andra delar av Europa. Deras låt Torno a casa har över 81 miljoner spelningar på Spotify.

Vad betyder Zitti E Buoni?

Zitti e buoni är ett italiensk uttryck och kan översättas till ”håll käften och var duktiga” på svenska. Låten är skriven av bandet själva och handlar om att sticka ut och inte bry sig om vad andra tycker och tänker.

Eurovision song contest sänds den 18 maj (semifinal 1), 20 maj (semifinal 2)och 22 maj (finalen) i SVT.

Se också: Tusse om mellon, kärleken och udda ritualen

2:42

Efter reklamen: Tusse om Mello, kärleken och udda ritualen

(2:42)