Wiktoria: Jag blev retad i skolan

Sångerskan och låtskrivaren Wiktoria Johansson är född och uppvuxen i Brämhult, Borås. Hon har sjungit så länge hon kan minnas. Med en familj som på lediga stunder samlades framför pianot fick Wiktoria tidigt med sig lusten till sång och musik.

Som liten sjöng Wiktoria ständigt till alla Whitney Houstons låtar och skrek ut de högsta tonerna till favoritlåten I have nothing. Hon kände sig stolt över att hon lyckas sätta varje ton även om hennes familj på den tiden inte riktigt höll med om den saken. Men det var så det började. Glad och full av energi började hon 8 år gammal att ta sång- och pianolektioner. Tack vare sin sångpedagog som tidigt såg Wiktorias talang, deltog hon redan efter två år i en tv-sänd sångtävling i Rumänien. Det gick bra för Wiktoria och framför allt tyckte hon det var kul, där och då 10 år gammal visste hon att sången var hennes mission.

Sången en hemlighet

Men sången och låtskrivandet bevarade hon som en hemlighet under några år, i alla fall bland vännerna i skolan.

– Ingen av mina kompisar förstod vad jag pysslade med på fritiden. Jag kände aldrig att jag passade in och de trodde inte att jag kunde sjunga. Jag blev retad och jag tror mitt låtskrivande började under den tiden med att jag klinkade på pianot och skrev ner det jag kände. Min bästa vän kom att bli sången, säger Wiktoria.

2011 medverkade hon i Lilla Melodifestivalen där hon placerades sig topp 4 med sin egenskrivna låt Jag behöver dig. I samband med detta skapande Wiktoria gruppen Dash4 ihop med sin tjejkompis Hanna Boquist. Tack vare en coverlåt gruppen lade upp på Youtube fick de erbjudande av Telia att spela in låten Turn up the love, Telias officiella ledmotiv för Eurovision song contest 2013.

Sälja ut Madison square garden

Detta ledde till en sommarturné där Anton Ewalds manager fick upp ögonen för Wiktoria. Detta möte kom att leda till ett skivkontrakt som singelartist med mål att släppas internationellt.

– Min största önskan är att en dag sälja ut Madison square garden och sjunga en låt som jag varit med och skrivit och som alla sjunger med i. För att nå dit är jag är beredd att jobba hårt, riktigt hårt!, avslutar Wiktoria.

2016 var Wiktoria med i Melodifestivalen med låten Save me som slutade på fjärde plats i finalen.

2017 ställer Wiktoria upp igen, denna gång med låten As I lay me down.

Melodifestivalen deltävling 4 från Skellefteå, 25 februari 2017 kl 20.00i SVT1.

Foto:  Stefan Johansson

Läs också:

Finalister och startordning i Melodifestivalen 2019

Här är alla artister i Melodifestivalen 2019 SVT

Wiktoria sätter musiken före relationer: ”Letar inte”