Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

10 trosproblem alla kvinnor känner igen

23 jun, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Färgglada trosor hänger på tork på en tvättlina utomhus.
För smal gren så att snippan inte får plats, för låg midja så att könshåren ofrivilligt tittar ut och för små bakstycken som gör att tyget åker upp på ställen där man helst inte vill ha något tyg. Trosproblemen är många – här listar vi några av de vanligaste som de flesta kvinnor med säkerhet har upplevt både en och två gånger i sitt liv!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vara kvinna är sannerligen inte lätt alla gånger. Inte nog med att vi måste stå ut med patriarkala strukturer som innebär att vi exempelvis tjänar mindre, har färre framträdande positioner i samhället och tar större ansvar i hemmet – vi förväntas dessutom passa in våra känsliga underliv i trosor som sällan eller aldrig håller måttet.

Petra Sjölander är en av alla kvinnor som har fått nog av det här – nyligen röt hon ifrån rejält mot landets alla trosföretag och ställde sig frågande till hur det är möjligt att designa underkläder med så smal gren att den knappt täcker det mest väsentliga.

Här har vi samlat tio trosproblem som vi misstänker att de flesta kvinnor – tyvärr – har upplevt och känner igen sig i. Nu tar vi kampen och uppmanar alla trosföretag att göra om och göra rätt när det kommer till trosdesign! För ärligt talat – hur svårt ska det vara att designa en trosa som både är snygg och bekväm samtidigt?

10 trosproblem som alla kvinnor känner igen – och har tröttnat på:

1. Trosorna täcker inte snippan

Precis som Petra har vi tröttnat på att köpa trosa efter trosa som inte sitter bekvämt. Orsaken är ofta att grenen är så smal att snippan inte får plats. När det kvinnliga underlivet är nästan dubbelt så brett som grenen på trosan är det helt klart något som är skevt i trosindustrin. För nog borde väl den kvinnliga anatomin, snarare än någon unken gammal fördom om densamma, vara utgångspunkt när man tar fram ett par trosor.

Ett annat problem uppstår under mensen – hur är det egentligen tänkt att man ska fästa en binda på en trosa som bara är några centimeter bred i grenen? Skärpning trosbutikerna!

2. Sidostycket är för smalt

Det är inte bara grenen som är för smal – på många trosor är också sidostycket för smalt. Och för tajt. Resultatet? Det blir en extra "bulle" på höften – varken snyggt eller skönt. För att inte tala om skavet som uppstår när troskanterna skär in i sidan – aj!

Annons

3. Man får fyra skinkor istället för två

Precis som det kan bli en extra bulle på höften, kan ett par riktigt dåliga trosor också som bekant ge en ”dubbelröv”. Det vill säga – troskanten skär in i skinkorna så till den milda grad att man plötsligt ser ut att ha fyra skinkor istället för två. Och det finns knappast något mer obekvämt eller osmickrande än det.

4. Tygstycket på baksidan åker upp i rumpan

Okej, så vi har konstaterat att både grenen och sidostyckena på många trosor är för smala. Hur ser det ut baktill då? Nja, det är inte mycket bättre där tyvärr. Räck upp handen alla som någon gång upplevt att tyglappen där bak är så liten att den sakta med säkert smyger sig uppåt och inåt tills det känns som om man bär en stringtrosa – fast det med säkerhet inte var en sådan man tog på sig när man steg upp på morgonen. Och det här händer trots att man har sin normala storlek på trosorna. Inte skönt! Och också ganska förnedrande att gå på stan och diskret försöka rätta till den där irriterande troskanten som har satt sig på ställen där den sannerligen inte borde sitta.

Ett par händer håller i ett par spetstrosor i en butik.

5. Midjan är för låg

Alla har vi könshår. Vad vi väljer att göra med det är upp till var och en – vissa behåller allt, andra vaxar slätt medan en del väljer att ta bort en del. Men oavsett vad vi väljer borde det väl ändå inte vara så svårt att tillverka en trosa som har så pass hög midja att hårfästet täcks? Ändå verkar det så – löjligt många trosor är så låga i midjan att håren tittar upp som en mindre trevlig överraskning. Är det verkligen meningen att man förväntas raka bort halva behåringen för att få plats med busken?

Annons

6. Sömmarna ligger mitt på trosan – och skaver

Varför envisas så många trostillverkare med att lägga en söm mitt på trosan? Det ser inte särskilt snyggt ut, men framför allt är det väldigt obekvämt. Snippan är bland det mest känsliga vi har på kroppen och borde behandlas därefter, men ändå tvingas den alltför ofta att ligga och skava mot den där sömmen. Nej, fram för fler sömlösa trosor som låter fiffi vila på en mjuk bädd utan skav och kli.

Sofias tuttkrukor gör succé: "Vill avsexualisera bröstet"

Sofias tuttkrukor gör succé: "Vill avsexualisera bröstet"Brand logo
Sofias tuttkrukor gör succé: "Vill avsexualisera bröstet"

7. Troskanten förväntas inte existera

Kan vi ta en stund och prata om troskanten? Många är vi som i åratal har letat med ljus och lykta efter ett par trosor där troskanten inte syns igenom byxorna eller kjolen. För många av oss stavas lösningen stringtrosa, men vi är också många som inte klarar av att bära den modellen. Som alternativ har många underklädesbutiker börjat marknadsföra trosor som kallas ”invisible” – osynliga. Trosorna kommer i en bredare variant, men kanten är laserskuren för att garantera användaren att inga som helst kanter ska synas genom plagget.

Men allvarligt – är det hela världen om en troskant syns genom byxan? Uppfanns stringtrosan och ”invisible”-trosan bara för att alla män ska leva i villfarelsen att vi kvinnor går runt på stan utan underkläder på oss? Har vi verkligen inte kommit längre än så?

8. Trosorna tappar formen efter en tvätt

Eftersom man oftast använder en trosa i ungefär ett dygn eller mindre, säger det sig självt att man behöver tvätta dem rätt så ofta. Då förväntar man sig också att trosorna ska kunna tvättas åtminstone, säg, hundra gånger innan slitaget börjar synas. Men förvånansvärt många trosor klarar knappt en första tvätt innan de tappar passformen och börjar fladdra både fram och bak. Har man då lagt ut en hundralapp – vilket är ungefär i linje med vad många trosor faktiskt kostar i dag – känns det rätt surt.

En kvinna håller i ett par trosor intill en öppen tvättmaskin.

9. Kanterna rullar upp sig

Trosor ska vara bekväma och sitta bra. Punkt slut. Ändå har många modeller en irriterande vana att inte palla trycket så fort ett annat klädesplagg ska på. Försök till exempel att dra på dig ett par tajta byxor över trosorna – och vips så har hela trosan korvat ihop sig och lagt sig som en obekväm rulltårta på höften. Kan det inte göras ett par trosor som håller kanten på plats? Det kan ändå inte vara för mycket begärt?

Annons

10. Tvättlappen är enorm

Produktinformation är alltid bar och välkommet. Men på vissa trosor har lappen med information om material, ursprungsland och tvättråd en tendens att komma på 40 olika språk och följden blir att det är en hel bunt med lappar i troskanten där bak. Inga problem så länge lapparna håller sig där de ska – men det händer ju titt som tätt att de sticker iväg letar sig uppåt istället. Och det är ju inte jättekul att gå runt med ett lappar vippande över byxkanten. Visst kan man klippa bort dem, men då riskerar man att få en irriterande och kliande tygkant där istället. Visst vore det toppen om det gick att lösa på något annat finurligt sätt?

För att sammanfatta – vi efterlyser ett par trosor som är bekväma, som täcker både snippa och könshår, som inte skaver och klarar av att man bär ett tajt plagg utanpå.

Har du också fått nog av tillverkarnas illasittande trosor som inte tar hänsyn till kvinnlig anatomi? Vi vill höra om din galnaste trosupplevelse! Skriv en rad eller skicka en bild av dina mest obekväma trosor till oss eller dela på Instagram med #trosupproret – tillsammans ska vi påverka den snedvridna modeindustrin!

Annons