Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Ellinors kritik mot klädbutikerna: ”Ert agerande luktar fettförakt”

29 mar, 2022 
Amanda Olsson
På vänster bild: Ellinor Elofsson. På höger bild: Klädbutik.
Ellinor Elofsson har under flera års tid varit engagerad inom kroppsaktivism på sina sociala kanaler och lyft frågan om allas lika värde oavsett storlek.
Ellinor Elofsson tröttnade på klädbutikernas smala utbud och skrev ett öppet inlägg som spridits som en löpeld på nätet. Nu vill hon se en förändring.
– "Kappahl till exempel har upp till 3XL, men det finns ju inga butiker som har större än det. Varför stannar man där? Det finns ju folk som är större än så."
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 4 steg mot en hälsosammare inställning till din kroppBrand logo
Se också: 4 steg mot en hälsosammare inställning till din kropp

Många stora klädbutiker har plockat bort plus size-utbudet från sina fysiska butiker och hänvisar istället kunderna till nätet. Ellinor Elofsson, 31, skrev ett öppet meddelande riktat till butikerna Lindex, Cubus och H&M. Det rasade in kommentarer på inlägget som publicerades både på Instagram (@ellinorelofssons) och Facebook (Ellinor Elofssons).

– Många skrev om egna upplevelser och tyckte att det var tråkigt att inte kunna ta den där shoppingrundan på stan. Det slutar ofta med att man får titta på skor och accessoarer då kläderna inte finns i ens storlek.

Ellinor Elofsson har under flera års tid varit engagerad i frågan kring allas lika värde oavsett storlek och beskriver sig själv som en kroppsaktivist. Intresset för engagemanget växte med åren då hon själv är större än samhällets normer, men även då hon varit utsatt för mobbning som yngre.

Annons

Bägaren rann över när Ellinor en dag var inne på Lindex med sina bonusbarn. Hon fick då syn på en skylt som hänvisade kunderna till webben om den storlek som efterfrågades inte fanns ute i fysisk butik.

”Är det inte meningen med klädbutiker att man ska kunna prova kläderna innan köp? (Annars kan ju egentligen all handel ske online.) Ert agerande luktar fettförakt och vi är trötta på det nu.” skriver Ellinor i sitt inlägg mot klädbutikerna.

– Jag köper inte svaret man tidigare fått gällande att stora storlekar inte säljer. Min tanke till klädkedjorna blir då "ni har inte tänkt på att det kanske handlar om kläderna som ni hänger ut i butikerna?" Att de större storlekarna som ni försöker sälja på är gjorda för att gömma. Alltid samma mörka färger, ingenting som framhäver och alla kläder känns mer som "tält" i modellen. Kläder handlar om uttryck och är mer än något som bara är på kroppen. Sen behöver det inte bli helt andra kläder till utseendet bara för att de är plus size. Vi vill ha samma sorts kläder fast i större storlekar, säger Ellinor.

Annons

Responsen från klädkedjorna

Ellinor blev kontaktad av personal på H&M där en kvinna inom företaget tog ämnet på allvar.

– Jag är jättenöjd med hur kvinnan jag pratade med från H&M Group såg på situationen. Hon brann verkligen för detta och berättade att hon själv har erfarenhet av att inte hitta sin egen storlek ute i butik. Hon nämnde även att hon och en grupp jobbar med ett projekt kring exkludering av storlekar för att sedan föra detta vidare med starkt underlag till ansvariga på H&M. Detta för att få igång ett arbete kring det och se en förändring.

Cubus har inte hört av sig efter inlägget. Lindex däremot uppmärksammade inlägget men gav, enligt Ellinor, ett standardsvar där de menade på att föra hennes tankar vidare, utan någon vidare dialog.

”Vi anpassar våra erbjudanden baserat på efterfrågan”

Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex, menar att de baserat utbudet på kundundersökningar som företaget gjort.

– De större storlekarna är integrerade i våra ordinarie modekoncept och finns såväl i våra butiker som online. Våra plagg finns i storlek XS-2XL och enligt vår erfarenhet är storlek S-L de mest efterfrågade.

Även H&M och Cubus förklarar att de anpassar sig till kundernas efterfrågan och shoppingbeteende i fysisk butik.

Se också: Så bär du upp årets trendfärger 2022Brand logo
Se också: Så bär du upp årets trendfärger 2022
Annons