Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Mode: Så har prinsessan Sofia inspirerats av prinsessan Madeleine

28 maj, 2021 
Sara Ericsson
Sara Ericsson
Prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia i blommiga klänningar. Ett exempel på när Sofia inspirerats av Madeleines klädval.
Prinsessan Sofias väg in i den kungliga sfären har inte bara handlat om etikett och offentliga uppdrag. Hon har även gjort en riktig moderesa! Och visst finns modeintresset i släkten – prinsessan Madeleine har alltid gjort medvetna klädval. Här är 15 gånger prinsessan Sofia inspirerats av svägerskan prinsessan Madeleine.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Sex gånger prinsessan Sofia har klätt sig som prinsessan MadeleineBrand logo
Sex gånger prinsessan Sofia har klätt sig som prinsessan Madeleine

Sofia Hellqvist från Älvdalen träffade sin prins på Pepes Bodega i Båstad sommaren 2009. Vägen in i de kungliga salongerna var inte spikrak och det dröjde ytterligare sex år innan hon blev hela svenska folkets prinsessa. Den 13 juni 2015 sade hon ja till prins Carl Philip i Slottskyrkan i Stockholm.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

5 saker du kanske inte visste om prinsessan SofiaBrand logo
5 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

Från livet i Dalarna via studier i USA har resan in i den kungliga världen inte bara handlat om vett, etikett och kunglig kutym. Prinsessan har även gjort en ordentlig stilresa genom åren. Hennes svägerska prinsessan Madeleine har alltid varit intresserad av mode och hennes stil har hyllats världen över. Från de trendiga looksen under 90-talet fram till dagens genomtänka och inte helt oblyga modestatement.

Annons

Prinsessan Sofia inspireras ofta av prinsessan Madeleine och det är tydligt att hon många gånger tagit efter hennes snygga och kungliga stil. Här är 15 exempel:

Stilrena dräktjackan

Sofia och Madeleine i likadana jackor

Vid riksmötets öppnande bär alltid de kungliga damerna svart och vitt. För att symbolisera hovdräkten som bars vid öppnandet fram till 1974. Vid mötets öppnande hösten 2015 bar prinsessorna nästintill identiska kläder: svartvit dräktjacka, svarta pumps och knälånga kjolar. Klädkrock? Nja prinsessorna valde olika dräktjackor och prinsessan Madeleine bar dessutom hatt. Men visst syns det att Sofia inspirerats av Madeleine?

Annons

Paljettklänning

Madeleine och Sofia i glittriga klänningar

Prinsessan Sofia visade stolt upp sin gravidmage när hon väntade prins Alexander. Här iförd en guldig paljettklänning vid en representationsmiddag på Kungliga slottet 2016. När Childhood Foundation firade 20 år glittrade prinsessan Madeleine ikapp med gästerna på röda mattan i New York.

Svensk design

Madeleine och Sofia i rosa klänningar

Vid Nobel 2016 skred prinsessan Madeleine ned för trappan i Blå hallen iförd svensk design. Med en ljusrosa sidenblus i organza och en blomprydd kjol i flera lager signerad Fadi el Khoury. Ett år senare deltog prinsessan Sofia vid en svarsmiddag på Vasamuseet, valet för kvällen föll på en pastellrosa klänning designad av Ida Sjöstedt.

Annons

Blåa spetsklänningar

Madeleine och Sofia i svensk design

Vid middagen för Nobelpristagarna 2015 bar prinsessan Sofia en duvblå spetsdröm med silkesband i midjan. Det var många som trodde att hon lånat klänningen som prinsessan Madeleine bar kvällen innan vid Nobelbanketten. Men icke! Madeleines klänning hade broderade pärlor och tygsydda knappar. Men visst är de lika?

Blommiga detaljer

Madeleine och Sofia i blommiga klänningar

Förmodligen hade prinsessorna pratat ihop sig innan och var medvetna om att de båda skulle göra en blomstrande entré till kungens middag för Nobelpristagarna 2019. Prinsessan Madeleine bar en skir klänning med blomapplikationer skapad av Ida Sjöstedt. Prinsessan Sofia gjorde entré strax efter och bar även hon en vacker klänning utsmyckad med rosor i olika storlekar.

Annons

Pärldetaljer

Madeleine och Sofia i pärlklänningar

Ska man bära en klänning som väger 15 kilo gäller det att ha ork hela kvällen! Det hade prinsessan Madeleine vid Nobel 2014. Hon bar en tung dyrgrip med handpåsydda glaspärlor över hela klänningen. Prinsessan Sofia inspirerades av Madeleines pärlklänning och bar en gnistrande klänning vid en middag på Kungliga slottet. Det var ett år innan bröllopet så något diadem fick hon ännu inte låna – snyggt att hon då valde att glittra ikapp med klänningen istället.

Stabila klackar

Madeleine och Sofia i likadana skor

Kilklacken är ett säkert sommarval – den stabila klacken är bred och sitter åt runt vristen. När kronprinsessan Victoria firas på Öland gör kungligheterna entré på gräsmattan vid Borgholms IP. Både prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine tog det säkra före det osäkra och valde beigea kilklackar med en söt rosett runt vristen.

Annons

Läckra hårdetaljer

Madeleine och Sofia blommor i håret

Blommor i håret – somrigare än så blir det inte! När prinsessan Madeleines dotter Adrienne döptes 2018 bar Madeleine vackra blommor i håret som matchade hennes Giambattista Valli-klänning. Ett år senare vid Polarpriset 2019 tog Sofia efter Madeleine och bar ett läckert blomdiadem med röda rosor som matchade långklänningen från Dolce & Gabbana.

Gnistrande smycken

Madeleine och Sofia likadana halsband

Iförd en röd klänning med kaxig axelvadd gjorde prinsessan Sofia entré till Nobelfestligheterna 2018. Många trodde att Sofia fått låna prinsessan Madeleines pärlchoker som hon burit vid flera tillfällen, bland annat vid Nobel 2002 (ihop med den skandalomsusade klänningen). Men Sofia hade inspirerats av Madeleines dubbelradiga pärlhalsband och bett svenska smyckesdesignern Amanda Weibull Laurell tillverka ett liknande.

Annons

Tyllkjol + kashmir

Madeleine och Sofia tyllkjol

En ljummen sommarkväll valde prinsessan Madeleine att bära en träffsäker tyllkjol i kombination med en enkel kashmirtröja. Ett stilrent val som prinsessan Sofia inspirerades av när hon klädde upp inför ett besök på Vasateatern.

Armband med budskap

Madeleine och Sofia armband

Både prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia brinner för barn och ungdomars trygghet och hälsa. Prinsessan Madeleine arbetar tillsammans med drottning Silvia för Childhood Foundation och prinsessan Sofia har tillsammans med sin vän Frida Vestberg startat Project Playground. Ofta ser vi prinsessorna bära armband som stödjer deras organisationer och sprider deras viktiga budskap.

Annons

FÄRGMATCH

Madeleine och Sofia i blåa kläder

Samma färg från topp till tå? Ja visst är det snyggt om man gör det med stil och finess. Prinsessan Madeleine bar en ljusblå kostym vid ett event på Gröna Lund. Prinsessan Sofia inspirerades av de blåa tonerna och klädde upp med blus och byxa i blå kulör.

HATT SOM ACCESSOAR

Madeleine och Sofia i hatt

Kungen firade 70 år och prinsessan Madeleine närvarade för att fira sin pappa. Dagen till ära hade prinsessan klätt upp med kunglig brittisk twist och på hjässan bar hon en läcker hatt designad av den irländska hattmakaren Philip Treacy. Ett år senare fyllde kronprinsessan 40 och Sofia bar likt Madeleine en trendsäker hatt med en stor rosett framtill.

Annons

Krage som tar plats

Madeleine och Sofia krage

Prinssesan Sofias son prins Alexander döptes i Drottningholms slottskyrka 2016. Faster prinsessan Madeleine var självklart på plats och bar en snygg blåmönstrad klänning med en stor krage. Senare samma år närvarade prinsessan Sofia vid en ledarskapsdag och inspirerades då av svägerskan.

Svart spets

Madeleine och Sofia i svart spets

Den romantiska spetsen får ett helt annat uttryck när andra typer av materialval och detaljer adderas. Prinsessan Madeleine valde att bära svart spets med pärldetaljer och prinsessan Sofia tog efter och adderade en snygg skimrande skinn-inspirerad kjol.

Foto: TT

Annons