Så rengör du guld- och silversmycken bäst

Även smycken blir smutsiga av allt från stylingprodukter till hudavlagringar. Här är smarta tips hur du ska rengöra, förvara och serva dina smycken så de håller sig fina länge.

Förutom att smyckena mister sin glans kan ingrodd smuts t ex på insidan av en ring eller på baksidan av ett örhänge, irritera huden eller till och med förorsaka inflammationer.

Så enkelt rengör du dina smycken
Slå på ljud

Av alla smycken är ringarna mest utsatta för smuts. Mest samlas det smuts och orenheter på insidan av ringen. Därför bör ringarna rengöras helst varje vecka. För att skydda dina ringar bör du ta av dem på natten, vid trädgårdsarbet, matlagning och städning.

Även örhängen utsätts för olika kemikalier som exempelvis stylingprodukter och även hudavlagringar.

Hur ofta ska smyckena rengöras

Rengör gärna örhängen du använder dagligen varje, eller åtminstone, varannan vecka och ta alltid av dem nattetid. Berlocker, halsband, broscher och armband blir inte lika lätt smutsiga som ringar och örhängen, men bör ändå rengöras. En gång i månaden för hals- och armband samt berlocker är lagom. Broscher som fästs på kläder räcker att rengöra en gång i halvåret. Rengöringsmetoden är den samma som för ringar och örhängen.

Hur ska smyckena förvaras

Den bästa förvaringsplatsen är originalasken som smycket låg i vid inköpet. Men ett klassiskt smyckeskrin är också utmärkt. Där är smyckena skyddade mot repor och smuts. Dessutom lätt att hitta.

Skonsam rengöring för alla smycken

Så här blir smyckena blanka på nytt. Rengör med en mjuk, gammal avlagd tandborste och vanligt diskmedel. Lös upp lite diskmedel i en skål med varmt vatten och låter smyckena ligga där en stund. Glöm inte rengöringen av insidan, eventuella håligheter och under stenar.

Skölj sedan smyckena under rinnande vatten och torka med hushållspapper eller med en mjuk tygbit. Borsta eventuella håligheter med en mjuk tandborste och skölj sedan under ljummet vatten. Torka med mjuk trasa.

Ta till tandkrämen på silvrets svärta

Om dina släta silversmycken blivit svarta kan du prova att borsta dem med tandkräm och kanske också putsa någon fläck med en mjuk trasa doppad i tandkräm. Låt verka en kort stund och skölj sedan av smyckena.

Lämna in på service ibland

Förutom regelbunden rengöring är det bra att lämna in smyckena med diamanter och andra ädelstenar på service hos en guldsmed var eller vartannat år, eftersom i synnerhet ringarnas diamanter kan bli lösa med tiden.

Normalt bruk sliter och repar guld och det blir kvar smuts på svåråtkomliga ställen även med regelbunden rengöring. Guldsmeden, utöver att kolla fästet för diamanterna och spänna dem vid behov, även rengöra smyckena med professionellt. Är ytan mycket repig kan du också be guldsmeden polera bort reporna på guldytorna, så blir de enklare att rengöra själv i framöver.

Källa: Sandberg m fl