Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Så vet du när du behöver byta ut dina bh:ar – oftare än de flesta tror

30 jan, 2020 
Lovisa Svedlund
Kvinna tittar på bh:s i en låda.
Ryggproblem och ont i nacken – en gammal bh kan ge riktigt onödiga följder. Och många byter faktiskt ut dem alldeles för sällan, menar experter.Men hur ska man veta när en bh faktiskt gjort sitt och det är dags att köp ny? Med det här smarta knepet vet du exakt när bh:n inte längre gör det den ska för din kropp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur länge har du haft bh:arna som ligger hemma i byrålådan? Om man skulle svara ärligt skulle nog de flesta skämmas över hur många år vissa av dem legat där.

Videon kunde inte hittas

Kanske blir det lätt ett lite underprioriterat plagg, där det sitter innanför kläderna. Dessutom vill man ju aldrig byta när man äntligen har hittat en bh som sitter skönt!

Men det är faktiskt viktigare än många tror att byta ut det kroppsnära plagget då och då.

Därför ska ut bh:n oftare än du tror

Bh:n är till för att hålla upp bysten, och när den sitter dåligt riskerar faktiskt våra kroppar att påverkas. Bh:ns uppgift att "bära" bysten och vad många inte vet är att det till största del sker med ryggen.

Om en bh sitter rätt och är av rätt storlek, ska omfånget – bandet – kring bröstkorgen alltså sköta mest av avlastningen, följt av banden och kuporna.

Det händer om du använder för gammal bh

En bh som slitits ut kan bli förödande för dem som behöver den extra supporten från ryggen. När den börjar tänjas ut och inte längre ger samma stöd är risken att belastningen börjar läggas på andra muskler, vilket kan leda till problem med nacke, axlar och rygg.

Olika typer av bh i en låda.
Har du testat det smarta tricket för att veta om din bh töjts ut och gjort sitt? Foto: Shutterstock

Även om axelbanden börjar bli trötta och utslitna riskerar du bära upp din byst på ett icke ergonomiskt sätt – och smärtorna kan drabba dig.

Annons

– Bh:ar har ett bäst före-datum och en hållbarhetstid, precis som allt annat, säger Lyn Lewis som är vd för underklädesföretaget Journelle till tidningen Huffington Post.

Hur länge kan jag ha en bh?

Vilken livslängd en bh har beror såklart på hur många du varierar mellan i vardagen.

— Om du har fyra eller fem T-shirt bh:ar som du roterar med, kan de hålla åtminstone ett år, säger säger Iris Clarke som äger en underklädesaffär i New York, till samma tidning.

Kan du göra såhär är det troligen dags att byta ut bh:n

Lyn Lewis, vd Journelle

Har du bara en bh som bär nästan varje dag, får du däremot räkna med att byta ut den betydligt oftare. Det kan handla om att den blir utsliten redan efter drygt en månad, enligt Iris Clarke.

Hur många bh:ar behöver jag ha?

Hur vet man egentligen hur många bh:ar som är lagom att ha i lådan?

Det är såklart individuellt vilken smak och stil man har, eller om man faktiskt föredrar att gå helt utan bh.

Men Iris Clarke föreslår att fyra till fem basic bh:ar som du kan ha i vardagen är lagom att äga, tillsammans med en axelbandslös bh, en bh med dold eller ingen knäppning i ryggen och en i spets. På så vis kan du variera efter vilka kläder du använder och vilken form och känsla du vill ha.

Annons

Smarta tricket – så vet du när du ska byta ut en bh

Men hur vet man när det är dags att gå vidare från dina invanda favoriter i byrålådan och faktiskt investera i några nya bh:ar?

Lyn Lewis berättar för Huffington Post att det finns ett smart trick: När du bär en helt ny bh ska du knäppa den på yttersta krokarna – och samtidigt kunna föra in två till tre fingrar mellan huden och tyget. Då är den lagom stor i omfånget.

Kvinna testar passformen på sin bh.
Kan du sätta fler än tre fingrar mellan tyget och huden kan din bh ha töjt sig för mycket – och det är dags att byta ut den. Foto: Shutterstock

I takt med att plagget töjs ut – börja använd hakarna längre in och slutligen de innersta hakarna. På så sätt kan du göra din bh tight och ergonomisk under hela plaggets livstid.

När omfånget töjt sig så mycket att du behöver knäppa bh:n på de allra innersta hakarna – och samtidigt kan föra in fler än tre fingrar mellan huden och tyget – bör du fundera på att investera i en ny.

Annons

– Kan du göra såhär är det troligen dags att byta ut bh:n, säger Lyn Lewis.

Finns fler sätt att se när du behöver byta

Ett annat tecken på att bh:n börjar blir för uttänjd är om den glider upp på ryggen. Glidningen resulterar ofta i att det blir ett litet luftrum mellan kuporna och kroppen på framsidan.

Och här är ytterligare ett tecken på att det är dags att byta ut plagget.

– Om man tydligt kan se konturen av bh-kupan genom en T-shirt, är det troligen för att bärarens bh är uttänjd eller blivit för stor, säger Lyn Lewis och fortsätter:

– Det betyder att du inte längre får supporten, du får inte den bästa formen och antagligen är det ganska obekvämt. Den glider upp på ett konstigt sätt och du måste dra och vicka i den hela dagen för att hålla den på plats.

Källor: Huffington Post, Daily Mail, Hälsoliv

Annons