Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Trendiga skorna alla ville ha på 70-talet – och andra udda accessoarer vi minns

05 maj, 2025
author Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson
Foto: TT, Nordiska museet
Först kanske du skrattar åt att det är så fult – sedan dröjer det inte länge innan du köper en själv: En trendig, udda accessoar.
Vi tar en nostalgisk titt på tidigare ”måste ha”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Det här minns vi från 80-talet

Vem minns inte kinaskorna – som skulle bäras med vita strumpor – eller den kortvariga trenden plastsandaler? Båda var bedrövliga för fötterna men väldigt inne under en period, och kinaskorna har dessutom kommit igen ett par gånger sedan första svängen. För att inte tala om platåträskorna som även killar hade i mitten av 1970-talet.

Kinaskor
Kinaskor – bars gärna till ljusa ”pösjeans”.Foto: Nordiska museet

När det gäller skärp kanske den allra märkligaste trenden var indianskärpet – varför, liksom? Det avlöstes senare av det superbreda bältet till överdel med axelvaddar, och det smala glitterskärpet. Det sistnämnda skulle gärna vara rosa eller lila och bäras till bomullsoverall på skoldiscot.

Annons

En hemmagjord variant av skärp var ett tunt lädersnöre där man trädde plastpärlor längst ut och knöt till. Do it yourself för tjejer på 70-talet.

Indianskärp
Indianskärpet var ett unisexmode.Foto: Privat

Symbolen blev en trend

Sjalen är en annan accessoar som kommit och gått i mängder av varianter. En period under 1970-talet var den enfärgad, av bomull, och det speciella var att den skulle viras ett varv runt halsen med en knut i varje ände, just knutarna var hela grejen.

Något som kunde vara både scarf och sjalett var snusnäsduken, en klassisk bit tyg. Sjaletten var het för både småtjejer och mammor på 1970-talet.

Salomonryggsäck
Plötsligt skulle alla ha en Salomonryggsäck.Foto: Mölndals stadsmuseum

Knappar på tröjan, pins eller badges är andra namn, har varit coolt i perioder. Med namn och bilder på artister förstås, men också med budskap.

Annons

Symbolen Den knutna revolvern skapades av den svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswärd när John Lennon dödats, och syntes inte bara som konstverk runt om i världen, utan blev också stor som pin.

Pin: Rör inte min kompis.
Ett statement från 1985 och framåt.Foto: TT

En annan knapp med politiskt budskap var handsymbolen för Rör inte min kompis, en antirasistisk kampanj som startades i Frankrike 1985. I samma veva dök det upp väldigt mycket neonfärger – på väskor, örhängen, strumpor och skärp.

5 saker typiska för 00-taletBrand logo
5 saker typiska för 00-talet

Sedan finns det otaliga trender med accossearer som utropades som kommande trender, men som aldrig blev det, som turban ...

Annons

Det är verkligen de små detaljerna som gör det, och vissa trender hinner nästan försvinna innan de börjat. Och tur är kanske det?

Annons