10 godissorter vi kommer ihåg från när vi var små

nostalgi-godis-fran-forr
I Sverige är vi väldigt glada för att äta godis. Men vissa sorter kan vi tyvärr bara drömma om att de fanns – barndomens godbitar som Riff, Bitte choklad, tuggkola lakrits, mjölkkyssar, Salt-i-sol, Makalös, Marabou Rom-russin choklad, Pelle Svanslös-tabletter... Vilken godissort saknar du mest?

Alla minns vi väl vår barndoms godis, och smakerna av favoriterna som inte längre finns. Lyckan när man fick gå till godisbutiken och peka ut vilka sorter man ville ha. Vi har gjort ett djupdyk i minnenas arkiv och listar här godiset från förr som får våra munnar att vattnas.

10 godissorter från förr vi drömmer om att hitta:

1. Riff

Riff

Lakritstuggummit Riff tillverkades i Alstad utanför Trelleborg. Foto: Riff-kom tillbaka.

Bugg, Toy, Jenka och Hubba Bubba i all ära men inget gick upp mot lilla Riff med härlig lakritssmak. Smaken varade kanske inte så länge, men då fick man ta ett till. Riff kostade ju bara 5 öre runt 1970, Bugg var dubbelt så dyrt. Facebookgruppen ”RIFF-Kom-tillbaka” har många medlemmar och gruppens administratör Marita Larenhjelm arbetar för att tuggummit ska börja tillverkas på nytt. Vi håller tummarna!

2. Non stop – pigg 70-åring

Non stop

Foto: Wikimedia Commons.

Non stop lanserades 1947 och firar alltså 70 år i år! De färgglada chokladlinserna av mörk choklad var från början fyra: gult, grönt, rött och orange, och färgerna hade valts av modeintresserade kvinnor på Maraboukontoret. I dag finns även svart och brunt. Non stop är dragerade med två lager socker – ett inre vitt och ett yttre som är färgat med smakerna citron (gul), apelsin (orange), hallon (röd), ananas (grön) och vanilj (svart och brun).

3. Kaninlortar (harlortar)

Även om man bara hade en tioöring att handla godis för fick man 10 salta kaninlortar på slutet av 60-talet. Små hårda saltlakritskulor med lakritspulver på ytan. Ett måste med några i varje godispåse – de varade ju så länge om man inte tuggade…

4. Makalös

Makalöst gott – en blandning mellan godis och choklad! Introducerades 1938 med smakerna pistage, apelsin, nougat och tryffel. Senare ändrades innehållet till ananas, tryffel, nougat och  marsipan med pistagemandel. Gick in i chokladhimlen 1998.

5. Tiger/Lejonhuvuden

Lejonhuvuden var ett måste i en väl blandad godispåse. Fanns även gröna, orange och svarta lakrits. Kostade 5 öre i slutet av 1960-talet. Åter på marknaden i vissa godisbutiker!

6. PEZ

Godisaffisch för PEZ

Foto: IBL

PEZ är lite av föregångaren till kinderägget, godis och leksak i ett. Skapades i Österrike redan 1927 med tabletter som minitegelstenar och första smaken var pepparmint. Automaten blev riktigt populär på 70- och 80-talet och tillverkades med huvuden av allt från Elvis Presley till alla välkända Disneyfigurer. Tabletterna kom i många olika smaker, bland annat citron och apelsin.

7. Pop rocks

Det knastrade, sprakade och hoppade på tungan när Pop Rocks kom i slutet av 70-talet. Detta är en typ av kolsyrat sockergodis som ”exploderar” i kontakt med saliven. Jättepoppis tills det förbjöds då man trodde att det kunde orsaka olika skador. Detta kunde inte beläggas och Pop rocks är nu tillbaks på godishyllan.

8. Pelle Svanslös-tabletter

Åh, så många goda tabletter det funnits – många av dem med namn som legat i tiden. Pelle-kulorna i blågrönt, rött och vitt var favoriter och försvinnande goda.Vilken var din favorit? Salt-i sol, Kalle Anka, Lena, Alfa, Ishockey, Emzer, Drutten, Kalle Kula, Maja Gräddnos, Fantomen, Flinta, Dennis, Ruff, Smurf, Jakob Uggla, Nisse, Ford…

9. Roulette

Roulette

Foto: IBL

Roulette från Cloetta – en av många chokladrullar som är ett minne blott.

10 Mjölk-Chocko

Mjölk-Choko, som såg dagens ljus på 30-talet, var det perfekta biogodiset. Tre små kolabitar med chokladöverdrag. Åh, vad man kan bli sugen!

Svartvit bild på en liten flicka som köper godis i lösvikt

En av de där, och två av de bruna, nej förresten, ta tre! Foto: IBL