Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

10 kändisar som älskar katter

29 jan, 2020 
Anette Bülow
Freddie Mercury och Delilah.
Queens sångare Freddie Mercury med favoritkatten Delilah.
Finns det något mysigare än en katt som ligger och spinner i knäet? Eller väcker dig på morgonen med en nospuss? Livet med en liten jamare hemma uppskattas av många. Här är kändisarna som väljer katt – och har man en matte eller husse som är känd då kan man bli kattkändis med eget Instagramkonto.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Elsa Billgren och Mira

Elsa Billgren och Mira.
Mira vill gärna mysa med matte. Foto: elle.se

Influencern Elsa Billgren, aktuell i SVT:s Äkta Billgrens, med katten Mira som också har synts i tv-serien. Svarta Mira är enligt Elsa en mysig och gosig katt som gärna vill vara med när matte bloggar. Hon går på egna upptäcktsfärder hemma i stan, det vill säga Mosebacke i Stockholm, och gillar att vara på landet på Gotland.

Niklas Strömstedt och Kerstin.
Kerstin får en kram av husse. Foto: Instagram

Niklas Strömstedt och Kerstin

Devon rex-katten Kerstin har eget Instagramkonto där husse Niklas Strömstedt och matte Jenny Strömstedt tävlar om att få gosa med sin lilla kattfröken. Kerstin jagar gärna möss på landet, gillar glass och att sova i mattes armhåla.

Annons
Ernest Hemingway hade huset fullt av katter.

Ernest Hemingway – kattälskare med många katter

Författaren Ernest Hemingway älskade katter och hade gott om fyrfota vänner i sitt hus i Key West i Florida. Huset är numera museum och i trädgården lever fortfarande ättlingar till Hemingways katter. En av författarens favoriter hette Snowball och hade sex klor på framtassarna, något som många av dagens katter vid huset också har.

Taylor Swift med katter.
Katter är livet, tycker Taylor Swift. Foto: Instagram

Taylor Swift med Olivia Benson och Meredith Grey

Har kattälskaren Taylor Swift fått sin drömroll när hon nu spelar Bombalurina i musikalfilmen Cats? Hemma spelar katterna Olivia Benson och Meredith Grey huvudrollerna. De tillhör rasen scottish fold, känd för sina vikta öron.

Annons
Taylor Swift i filmen Cats. Foto: TT
Karl Lagerfeld och Choupette.
Karl Lagerfeld var en kärleksfull husse som såg till att Choupette fick det bästa av allt. Foto: TT

Karl Lagerfeld och Choupette

Birmakatten Choupette har kallats världens mest bortskämda katt. Framlidne hussen modelegendaren Karl Lagerfeld betalade för egen säkerhetsvakt, personlig kock och två hembiträden till sin lilla kattfröken. Hon har eget Instagramkonto med nära 300 000 följare och har deltagit i flera reklamkampanjer. Många oroade sig för hur det skulle gå för Choupette när husse gick bort förra året, men Karl Lagerfeld hade givetvis skrivit in kissen i sitt testamente.

Annons
Gösta, en katt med stor personlighet, syns då och då på husses Instagramkonto. Foto: Instagram

Nils Holmkvist och Gösta

Röde Gösta får ibland följa med husse tv-meteorologen Nils Holmkvist på jobbet på SVT. Gillar han det? Absolut! Han skrattar på insidan, skriver husse på Instagram.

Gunilla Perssons katt Lulle.
Hittekatten Lulle har fått ett hem i Hollywood. Foto: Instagram
Gunilla Persson älskar katter.
Gunilla Persson brinner för att ta hand om katter som far illa. Foto: TT
Annons

Gunilla Persson och Lulle

Hollywoodfrun Gunilla Persson har tre före detta hemlösa katter som hon har tagit hand om. Här är det Lulle som är fångad mitt i ett hopp medan matte tittar på från en bild på väggen.

Suzanne Axells katt Svans.
Svans myser hemma i soffan. Foto: Privat
Suzanne Axell gillar katter.
Suzanne Axell har alltid varit djurvän och kan inte tänka sig livet utan katt. Foto: TT
Annons

Suzanne Axell och Svans

Den bästa vän man kan ha, säger journalisten och programledaren Suzanne Axell om hittekatten Svans från Roslagen. Att Svans trivs med livet hos matte syns tydligt på hans avslappnade pose hemma i soffan. Suzanne Axell är engagerad i att hjälpa hemlösa katter och är medförfattare till boken Oss kattvänner emellan.

Freddie Mercury och Delilah.
Katterna betydde allt för Freddie Mercury.

Freddie Mercury och Delilah

Rockstjärnan Freddie Mercury var en kattälskare av stora mått. Han hade flera katter genom åren och under turnéerna med Queen ringde han alltid hem till kattvakten för att höra hur det var med hans pälsklingar. Här är han med Delilah, som han tillägnade en egen låt. När Freddie Mercury gick bort testamenterade han sin förmögenhet till katterna och före detta fästmön Mary Austin.

Annons
Chefsmusfångaren Larry håller koll utanför 10 Downing Street i London. Foto: TT

Premiärministern och Larry

På 10 Downing Street i London har Larry varit chief mouser, chefsmusfångare, sedan 2011 då han kom från ett hem för hittekatter. Premiärministrarna kommer och går men Larry består. Han hälsar på (nästan) alla prominenta gäster som kommer till premiärministerbostaden – Larry lät Barack Obama klappa honom men vägrade att träffa Donald Trump – håller koll på säkerheten och testar myskvaliteten i husets antika möbler. Traditionen med en katt på number 10 är långlivad, sedan 1929 har det funnits en jamare på plats och det får den som blir premiärminister finna sig i, enklast är förstås om personen i fråga älskar katter.

Annons
Barack Obama klappar Larry och David cameron tittar på.
När USA:s dåvarande president Barack Obama besökte Storbritanniens dåvarande premiärminister David Cameron på 10 Downing Street fick han klappa Larry. Foto: TT
Annons