Artikeln innehåller reklamlänkar

10 upplevelser att ge bort i julklapp

Äventyrsbana och glasblåsning – två upllevelser att ge bort i julklapp.
Vad ger man i julklapp till den som redan har allt? Förslagsvis en upplevelse! Här har vi samlat ett gäng härliga, mysiga och spännande upplevelser som garanterat gör mottagaren riktigt glad.

Finns det något tråkigare än att få en massa prylar man inte behöver på julafton? Grejer som samlas på hög och blir liggande orörda tills man skänker bort dem till någon second hand-butik, känns inte särskilt härligt eller roligt. I en tid där det talas allt mer om hållbar konsumtion, är det på sin plats att tänka om när det kommer till julklappar. Det känns bättre i magen att ge bort några få, men noga utvalda och genomtänkta, klappar än att överösa varandra med paket.

Se också: Europas mysigaste julmarknader 2021

1:27

Efter reklamen: Europas mysigaste julmarknader 2021

(1:27)

Julklappar som inte kostar pengar

En julklapp som garanterat uppskattas av alla är en upplevelse. Och det behöver inte kosta en massa pengar eller vara något spektakulärt, ofta är tid den bästa julklappen. Varför inte ge din bästa kompis en långpromenad i julklapp? Ni får tid att prata ordentligt om livets små och stora frågor, ni får motion och frisk luft på samma gång och i slutet kan du bjuda på varm choklad eller kaffe i termos.

Till din partner kanske en romantisk tur på skridskobanan, ett biobesök eller en middag på tu man hand skulle uppskattas. Och farmor eller mormor skulle garanterat gilla att du kommer förbi med hembakat fikabröd.

Upplevelser behöver med andra ord inte kosta skjortan. Vill du ändå lägga lite pengar på en upplevelse till någon du håller av, finns det allt från vinprovning till spa och fallskärmshoppning att testa. Här kommer tio tips på annorlunda upplevelser att ge bort i julklapp!

1. Brunchkryssning i skärgården

Båten Stockholm på vattnet i Stockholms skärgård en sommarkväll.

En brunchkryssning i Stockholms skärgård är en perfekt julklapp. Foto: Box Experience

Njut av en härlig brunch och få samtidigt en tur genom Stockholms ståtliga skärgård. Perfekt helgsysselsättning för den som uppskattar mat och vackra landskap! Läs mer och köp här (länk till Adtraction).

2. Glasblåsning

En man blåser glas i en glashytta.

Testa glasblåsning tillsammans! Foto: Shutterstock/TT

Utmana dina hantverkskunskaper och ta med din partner, mamma eller kompis på glasblåsning. Det finns hyttor på flera ställen i landet, och du får testa olika tekniker i detta urgamla hantverk. Läs mer och köp här (länk till Great Days).

3. Äventyrsbana för hela familjen

En flicka åker linbana i en äventyrspark.

Ta med familjen till en äventyrsbana. Foto: Shutterstock/TT

Varför inte ge bort lite kvalitetstid med tonårsbarnen i julklapp? Boka in ett besök på något av landets höghöjdsbanor och dela ett hisnande äventyr tillsammans. Tänk på att flera av ställena har såväl en åldersgräns som krav på minimilängd – detta är inget för de allra minsta barnen.

4. Rida islandshäst

Gnäggande islandshäst.

Att rida islandshäst är både roligt och en härlig naturupplevelse. Foto: Shutterstock/TT

Den perfekta julklappen till djurvännen och naturälskaren – en mysig ridtur på islandshäst på slingrande stigar. Även den här upplevelsen finns på flera håll i landet, det är bara att välja den som ligger närmast. Läs mer och köp här (länk till Live it).

5. Middag med mordgåta

En kvinnlig detektiv undersöker ett glas med förstoringsglas.

Listar du ut vem som är mördaren? Foto: Shutterstock/TT

Det här är verkligen något för teaterfantasten och den som gillar true crime. Under en kväll får ni lösa ett mordmysterium – och samtidigt äta middag! Alla gäster blir tilldelade en roll, under kvällens gång får man fler och fler ledtrådar och innan middagen är över har ni förhoppningsvis listat ut vem som är mördaren. En minst sagt annorlunda upplevelse! I Göteborg. Läs mer och köp här (länk till Adtraction).

6. Privat spa

Kvinna och man badar bubbelpool på spa.

Unna er en timme på spa i gemensam julklapp. Foto: Shutterstock/TT

Ta med dig älsklingen eller någon annan du gärna vill skämma bort, och njut av att ha spaet för er själva i en timme. Bada bubbelbad, ät färsk frukt och koppla av! I Malmö. Läs mer och köp här (länk till Adtraction).

7. Flyg fritt med Body flight

En person åker body flight i en lufttunnel.

Sväva fritt i luftströmmar på upp till 300 km/h. Foto: Live it

Testa att flyga fritt inne i en lufttunnel! I 120 sekunder får du sväva fritt, tack vare de starka fläktar som ger luftströmmar på upp till 300 km/h. Nu kan alla flyga – utan att behöva ta plats i ett flygplan! Det här är definitivt en julklapp som går hem hos den orädde. Finns i Stockholm och Göteborg. Läs mer och köp här (länk till Live it).

8. Prova bubbel

Champagneglas fyllda med mousserande vin.

Vad är egentligen skillnaden mellan champagne, cava och prosecco? Vässa kunskaperna på en bubbelprovning. Foto: Shutterstock/TT

Provsmakningar av olika slag har blivit en populär upplevelsepresent de senaste åren. Man kan testa allt från vin och öl till te och choklad. Men det finns väl knappast någon lyxigare dryck än bubbel? På den här provsmakningen lär ni er skillnaden mellan bland annat champagne, prosecco och cava. Härlig aktivitet att göra tillsammans med finsmakaren! Läs mer och köp här (länk till Live it).

9. En dag på trampolinparken

Två flickor hoppar och leker i en trampolinpark.

En dag på trampolinparken gör alla glada. Foto: Shutterstock/TT

Bli poppis hos barnen eller barnbarnen genom att ge dem en dag på en trampolinpark! Enligt Folkhälsomyndigheten rör sig skolbarn i regel för lite, så det här är en julklapp som inte bara är rolig utan som dessutom gör gott. Studsa, hoppa, volta, hjula och få en härlig stund tillsammans!

10. Vildmarksupplevelse med norrsken

Vackert norrsken syns på himlen ovanför en skog.

Upplev det magiska norrskenet i Åre. Foto: Shutterstock/TT

För friluftsmänniskan måste det här vara den ultimata upplevelsejulklappen. Norrskensturen arrangeras i Åre och innehåller en nattlig vandring med snöskor på fötterna, på jakt efter det magiska norrskenet. Om vädret tillåter blir det kaffekokning över öppen eld ute i det fria. Läs mer och köp här (länk till Great Days).