5 gånger Lena PH har varit härligt kaxig

Lena Philipsson 80-tal och 00-tal

Foto: TT

Lena Philipsson har varit en av våra mest folkkära artister i nästan 30 år och den karismatiska sångerskan från Vetlanda går sällan obemärkt förbi. Här är fem gånger då Lena PH har visat var skåpet ska stå med sina kaxiga upptåg.

1. Lena Philipssons scenkläder har alltid väckt uppseende

Lena Philipson i kroppsstrumpa.

Lena i egenhändigt målad kroppsstrumpa 1994.

Foto: DAHLSTRAND MELKER / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

I början av sin karriär sydde Lena sina egna scenkläder och berättade för Aftonbladet hur hon fyndade stuvbitar hos "tygtanten" hemma i Vetlanda och klädde sig i egenhändigt målade kroppsstrumpor. "Förskräckligt", sa en del - "häftigt!", sa andra.

– Anledningen till att jag sydde var att det inte fanns några schysta scenkläder i Vetlanda. Jag kunde sy och var inte rädd för att göra det, sa den folkkära artisten till Aftonbladet då.

2. Utsågs till Sveriges sexigaste kvinna 1987 och låtsasförförde det årets sexigaste man - Sven Wollter

Lena Philipsson och Sven Wollter.

1987 blev Lena Philipsson utsedd till Sveriges sexigaste kvinna i en omröstning där Sven Wollter samtidigt valdes till landets sexigaste man. De två sammanfördes i tv-programmet Jacobs stege, där Lena sjöng låten Teach me tiger för Wollter.

Till TV4 har hon senare berättat:

– Det var inte lätt att som rodnande 21-åring åla runt på tigerfällen och vara förförisk mot Sven Wollter som var lika gammal som min pappa. Jag höll på att skämmas ihjäl, berättar Lena i programmet.

3. Lena skapar moralpanik och vinner Melodifestivalen 2004 med Det gör ont

Lena Philipsson i Melodifestivalen med "Det gör ont"

Lenas dans med mickstativet skapade moralpanik

Efter att ha varit med tre gånger i Melodifestivalen på 1980-talet, bland annat med låten Dansa i neon, gjorde Lena stor comeback när hon vann Melodifestivalen 2004 med låten Det gör ont, skriven av Thomas ”Orup” Eriksson. Dansen med mikrofonstativet skapade snabbt moralpanik och rubriker om strippdans och sexshow. Idag är numret en odödlig del av Melodifestivalens historia.

4. Sjunger barnvisan Humle och Dumle för sina bröst när SVT fyller 50 år 2006

Lena Philipsson sjunger i SVT

Lena sjunger barnvisor för sina bröst

Lena är känd för sin humor. När SVT fyllde 50 år firade man med en stor show på Hovet i Stockholm. Som sista nummer för kvällen gick Lena Philipsson upp på scenen i en urringad svart klänning och började sjunga gamla klassiska barnsånger. Lena började med att framföra Humle och Dumle. Vem som var vem av de båda visade hon genom att först klämma på sitt högra (Humle) och sedan vänstra (Dumle) bröst. Efter det fortsatte biologilektionen. Till tonerna av Herr Nilsson pekade Lena på sitt skrev och nynnade "ja, han heter faktiskt så".

5. Lena har haft många artistnamn

Lena Philipsson 1980-talet.

Lena eller Maria Magdalena som hon egentligen heter

Lena Philipsson har officiellt kallat sig olika saker genom åren. Hennes riktiga namn är Maria Magdalena Filipsson och namnet har varit inspiration för både låttitlar och artistnamn. Hennes första singel släpptes under artistnamnet Lea. Därefter kallade hon sig Lena Philipsson fram tills hon lanserades internationellt med ett s mindre: Lena Philipson. På skivorna, som släpptes i samband med hennes krogshow 2006, kallade hon sig för Lena Ph, vilket är det som använts mest sedan dess. Hennes senaste album som släpptes 2020 har titeln Maria Magdalena.

Källa: Aftonbladet, Expressen, TV4, Wikipedia, m.fl.
Foto: TT

Allsång på Skansen 2020: Alla artister och program

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: