5 saker att känna till om Meghan Markle

Meghan Markle

Foto: TT/Shutterstock

Det har varit allt annat än lugnt runt Meghan Markle sedan hon gifte sig med prins Harry 2018. Men vem är hon egentligen? Här är fem fakta om kvinnan som fångat hela världens uppmärksamhet.

Meghan Markle hamnade på allas läppar då hon gifte sig med prins Harry i England 2018. Hon var då den första amerikanska skådespelerskan sedan Grace Kelly som gifte sig in i en kunglig familj. Vad få visste var att Meghan och Harry redan var gifta när den extravaganta ceremonin ägde rum. Redan tre dagar tidigare hade de avlagt sina löften för den innersta kretsen.

Se också: Meghan och Harry – från första dejten till "Megxit"

Harry och Meghan — från första dejten till Megxit
1:54

Efter reklamen: Harry och Meghan — från första dejten till Megxit

(1:54)

Slå på ljud

Men Meghan Markle var känd och en stark röst att räkna med långt redan innan hon gifte sig med Harry. Här är fem fakta om den amerikanska skönheten som alla borde ha koll på.

Född och uppvuxen i USA

Rachel Meghan Markle föddes den 4 augusti 1981 i Los Angeles i USA. Hennes föräldrar heter Doria Ragland och Thomas Markle. Under uppväxten arbetade hennes mamma bland annat som yogainstruktör och hennes pappa som ljudtekniker inom tv. Meghan har en examen i internationella studier och teater från Northwestern University i Chicago.

Skådespelarkarriären

Tycker du dig känna igen Meghan Markle från tv? Det stämmer! Hennes mest kända roll är från tv-succén Suits där hon spelade karaktären Rachel Zane men hon har även synts i långköraren General Hospital och ungdomsfavoriten Beverly Hills 90210.

Tidigare jobb och engagemang

Meghan Markle har många strängar på sin lyra och har sedan tidig ålder engagerat sig i kvinnors rättigheter och olika typer av jämlikhetsfrågor. Redan när hon var elva år tog hon kontakt med Hillary Clinton angående en reklam som var sexistisk. Hon har också jobbat med kvinnofrågor inom FN, volontärarbetat i soppkök och jobbat som kalligraf. Under 2018 listade tidskriften Time Meghan Markle som en av världens hundra mest inflytelserika personer.

Hon älskar djur

Utöver sitt engagemang i jämlikhetsfrågor är Meghan Markle också engagerad i djurfrågor och innan hon gifte sig med prins Harry adopterade hon bland annat två hundar.

Meghan Markle hade Instagram med Harry

Meghan Markle delade under lång tid Instagram-kontot ”Sussexroyal” med sin make. Den 30 mars 2020, när Corona-pandemin blossade upp, bestämde de sig dock för att ta en paus från sociala medier och tackade för sig på obestämd tid.