5 saker du inte visste om Gudrun Schyman

Porträtt av Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman har haft en del galna upptåg för sig under sin långa politikerkarriär.

Foto: Veronica Kindblad/TT

Att Gudrun Schyman varit partiledare för Vänsterpartiet (V) och Feministiskt initiativ (FI) vet nog de flesta. Men att hon har delat med sig av det allra privataste på film, och förändrat Let's Dance för alltid – det kanske du inte visste om?

Gudrun Schyman har fött barn på film

1978, året efter att Gudrun Schyman blev medlem i Vänsterpartiet Kommunisterna, födde hon sin första son samtidigt som sambon och filmaren Lars Westman dokumenterade det hela med sin filmkamera.

I den 55 minuter långa och realistiska dokumentären Födelsen filmas Schymans förlossning i realtid på Ystads lasarett. Hela filmen finns att se här.

Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman dansar till techno på rave-klubben Docklands.

Det blev sent när Gudrun Schyman festade loss på Docklands 1996. Först vid 03:30 på morgonen gick hon hem – på polisens order. Foto: Bibbi Johansson/TT

Gudrun Schyman har gått på rave på Docklands

Utöver techno och rave förknippades den omstridda nattklubben Docklands i Stockholm under 1990-talet ofta med droger, och den var en ständig måltavla för polisens razzior.

En av festerna som hölls 1996 fick celebert besök. Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman var nämligen där.

I ett klipp från SVT syns Schyman dansa och hålla ett tal till besökarna.

På den utsände reporterns fråga om hon möjligen stödjer drogliberalism genom att gå på rave-klubben svarar Schyman:

– Nej, det kan man verkligen inte säga … det finns en ungdomskultur och det måste väl vi som är lite mer medelålders våga ta till oss, och att den kulturen inte är så fasansfull.

Klockan 03:30 på morgonen kom polisen till Docklands. Gudrun Schyman och de andra dansanta gästerna fick lugnt och stilla lämna lokalen.

Feministiskt initiativ-ledaren Gudrun Schyman bränner pengar i en grill.

Gudrun Schyman brände upp 100 000 kronor under Almedalsveckan 2010. Foto: Björn Lindahl/TT

Gudrun Schyman har eldat upp 100 000 kronor

Den väl tilltagna slanten som gick upp i rök är samma summa som kvinnor förlorade i lön varje minut jämfört med män år 2010, enligt partiet Feministiskt initiativ, som fem år tidigare grundades av bland andra Gudrun Schyman.

I en manifestation under Almedalsveckan 2010 brände partiet därför upp 100 000 kronor, inför ett stort pressuppbåd.

Idén med penningbränningen kom från Tomas Mazetti och Per Eriksson på reklamkollektivet Studio Total, som även skänkte pengarna.

Hur det gick till när Gudrun Schyman la 100 000 kronor i en klotgrill kan du se här.

Gudrun Schyman och Jacques Öhman.

Gudrun Schyman och Jacques Öhman har varit ett par i nästan 20 år. Foto: Patrik C Österberg/TT

Jacques är den första man som Schyman sagt ”Jag älskar dig” till

Innan Gudrun Schyman träffade sin nuvarande sambo Jacques Öhlund hade hon inte upplevt en reservationslös kärlek till någon – utöver sina två barn.

– Jag har inte levt i kärlekslösa relationer, tvärtom, men där har alltid funnits den där kampen mellan könen, sa hon i en intervju i tidningen Må Bra, 2012.

Paret träffades i Paris 1998 när svenskfranske Jacques arbetade som tolk åt Gudrun på en vänsterkongress. Tre år senare möttes de igen i den franska huvudstaden på en tangoafton. Gudrun var singel, men Jacques var gift sedan 20 år tillbaka. I dag lever de tillsammans i byn Gladsax utanför Simrishamn på Österlen.

Gudrun Schyman och dansaren Björn Törnblom i tv-programmet Let's Dance.

Gudrun Schyman svänger sina lurviga med dansaren Björn Törnblom. Foto: Olle Sporrong/TT

Gudrun Schyman förändrade Let's Dance

Att Gudrun Schyman är feminist ut i tåspetsarna råder det ingen tvekan om. Redan i första avsnittet i sin medverkan i Let's Dance 2010 reagerade hon så starkt på att kvinnorna föll på knä bredvid männen i slutpositionen av sina danser, att hon krävde att momentet togs bort.

– Alla vi som var kvinnor skulle falla ned på knä, och det fanns ingen anledning tyckte jag, sa hon till Expressen.

Producenterna på TV4 vågade kanske inte annat än att lyda, för de ändrade formen till att i stället de professionella dansarna faller ner bredvid sina mindre rutinerade partners.

Gudrun Schyman kom på sjätte plats av 12 deltagare, och slog sönder ett muskelfäste i låret under den sista paso doblen med dansaren Björn Törnblom.

Läs också: Doktor Mikael stoppas – efter avhoppet från ”Let’s dance”