Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

5 saker du inte visste om Jonas Gardell

13 jan, 2020 
Linus Kandefelt
Jonas Gardell i Queen of fucking everything som sänds i TV4.
Jonas Gardell i den egna föreställningen Queen of fucking everything. Foto: TT
Jonas Gardells Queen of fucking everything har hyllats unisont. När föreställningen intog Cirkus i Stockholm spelades den in och finns nu på bland annat TV4 play. Men hur bra koll har du på huvudpersonen Jonas Gardell, egentligen?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jonas Gardell är minst sagt en multikonstnär. Han regisserar film, skriver manus och böcker, framträder i sin egen show, krönikerar och twittrar. Han är dessutom pappa till två tonåringar och är gift med Mark Levengood.

Jonas Gardells show Queen of fucking everything

Queen of fucking everything har spelats i en extravagant uppsättning. Först en säsong i Stockholm och sen en i Göteborg. I vår rullar ”Drottningen” snart land och rike runt i en enklare variant där Jonas Gardell kör showen solo.

– Drottningen åker ut i sitt rike för att tala till sitt folk, säger Jonas Gardell på sin egen sajt och fortsätter: Det blir inga kulisser eller fyrverkerier, inga dansare, inga sångerskor och ingen orkester. Vad man får är Drottningen själv i all sin glans.

Vad man får är Drottningen själv i all sin glans.

Jonas Gardells filmer

Komikern har författat manus till flera tv-succéer. Jonas Gardell har bland annat skrivit manus till miniserierna Torka aldrig tårar utan handskar som från början var en bok och En komikers uppväxt. Även De dagar som blommorna blommar är en miniserie signerad Jonas Gardell och som hade premiär under 2019.

Jonas Gardell prisas på Kristallen-galan för Torka aldrig tårar utan handskar.
Jonas Gardell tar emot pris på Kristallen-galan för Torka aldrig tårar utan handskar. Foto: TT

På hans film-CV hittar du, bland annat, skådespelarinsatser i Allt faller från 2013 och 1628 eller Regalskeppet Wasans uppbyggnad och undergång från 1991.

Annons

Författaren Jonas Gardells böcker

Det har blivit en hel del böcker sedan han gjorde debut som diktare i diktsamlingen Den tigande talar. Som romanförfattare gjorde han debut redan 1985 men bland böckerna som fått störst genomslag ligger Torka aldrig tårar utan handskar-serien, Pojken med guldbyxorna, En komikers uppväxt-triologin med bland annat Ett ufo gör entré och Jenny.

Den senaste boken i bibliografin är Till minne av en villkorslös kärlek som beskrivs som en ”släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell”.

5 saker du inte visste om Jonas Gardell

Jonas Gardell har tre doktorstitlar

1. Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar blev en succé på alla sätt och vis. Ämnet slog an så brett och hos så många och skildringen av vad som bland annat beskrivits som ”ett mörkt kapitel i svensk medicinhistoria” gav Jonas Gardell en doktorstitel. Han är sedan 2013 hedersdoktor vid Linköpings universitet. Nu innehar han tre hedersdoktor-titlar: Linköping, Lund och Åbo.

Annons

Har Sommar- och vinterpratat flera gånger

2. Det är få förunnat att få ett eget Sommar i P1 eller Vinter i P1. Men Jonas Gardell har sommar- och vinterpratat hela 7 gånger! Och då har han ändå, enligt egen utsago, tackat nej några gånger.

Maken Mark Levengood får se sig slagen och hamnar på ”bara” 6 gånger. Här kan du lyssna på Jonas Gardells senaste sommarprat.

Gammalt par – men inte gifta jättelänge

3. Jonas Gardell och Mark Levengood har varit ett par sedan 1986. 25 år senare gifte de sig efter att ha varit registrerade partners i flera år. De har två barn tillsammans.

Visste du förresten att bilden här intill är den första på Jonas Gardells Instagram?

Håller kärlek och arbete avskilt

4. Mark Levengood och Jonas Gardell har bara jobbat ihop vid två tillfällen. Det första var Melodifestivalens final 2003 och på senare år har det varit med deras gemensamma podcast Mark och Jonas podd.

Annons

– Det är otroligt konstigt att göra program med någon man varit ihop med så väldigt länge. Som att dyka djupt i det okända bland det väldigt kända. Alltså bokstavligt talat, sa Mark Levengood om detta när podcasten lanserades.

En favorit att bo nära

5. När Hyresgästföreningen beställde en undersökning om vem man helst ville ha som granne knep Jonas Gardell en tredjeplats! 17 procent av de tillfrågade önskade sig multitalangen som granne. Vem kom etta då? Mark Levengood. Flera år i rad faktiskt. Grattis till det, båda två!

Källor: jonasgardellshow.se/, Wikipedia, Jonas Gardells instagram, hänt.se, Hyresgästföreningen

Se Queen of fucking everything på TV4 play här!

Se Jonas Gardells extranummer från Queen of fucking everything!

Annons