7 saker du inte visste om Tilde de Paula Eby

Tilde de Paula är för de flesta en programledare känd för produktioner som Nyhetsmorgon, Let's Dance och Fredagspuls. Men hon har så många fler strängar på sin lyra. Här är sju saker du kanske inte visste om Tilde de Paula Eby.

Tilde de Paula Ebys tidigare jobb

Tilde de Paula tillsammans med Sofia Eriksson, Kristina Adolfsson och Rickard Sjöberg på TV4 år 2000. De var då programledare för När & Fjärran.

Tilde de Paula tillsammans med Sofia Eriksson, Kristina Adolfsson och Rickard Sjöberg på TV4 år 2000. De var då programledare för När & Fjärran. Foto: Hasse Fridén

Innan Tilde de Paula Eby blev en av landets främsta programledare i program som NyhetsmorgonHela Sverige bakar och Efter fem har hon bland annat jobbat som pizzabagare, tidningsbud – och motorsågsförsäljare.

Har fyra barn med tre olika män – och alla är välkomna på högtider

Tilde de Paula med sönerna Elian och Zion 2004.

Tilde de Paula med sönerna Elian och Zion 2004. Foto: Karin Törnblom/TT

På högtider har familjen öppet hus, då bonusmammor, bonuspappor och vänner alla är välkomna. Trots detta har Tilde tidigare berättat för allas.se att hon inte känner igen sig i SVT:s Bonusfamiljen.

– Nej, jag började titta, men hinner inte riktigt se den längre. Jag följer mest nyheter och dokumentärer. Men man kan väl generellt säga att jag är en person som fokuserar på möjligheter och lösningar istället för problem som kan uppstå i en bonusfamilj.

Tilde de Paula Ebys riktiga namn

Tilde de Paula Eby med tv-priset Kristallen 2017.

Tilde de Paula Eby med tv-priset Kristallen 2017. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Visste du att Tilde egentligen inte heter Tilde? Vi tänkte väl det! Hennes fullständiga namn är Anatilde Jane de Paula Eby.

Hennes namn när hon föddes i Chile 14 november 1972 var Anatilde Jane de Paula Diaz.

David Hellenius och Tilde de Paula Eby har varit ett par

Tilde de Paula Eby och David Hellenius var tidigare ett par. Här i finalen av Let

Tilde de Paula Eby och David Hellenius var tidigare ett par. Här i finalen av Let’s Dance 2019. Foto: Karin Törnblom/TT

Duon var ett par 1997-1998 samtidigt som de ledde programmet Fredagspuls på TV4. Det var också hennes första programledarupprag på kanalen. Hellenius Hörna 2017 berättade hon om deras förhållande och vad det betytt för henne.

– Du tänkte att jag skulle ta hit dig som gäst för att vi var ihop för, ja… hur många år sen är det? undrar David Hellenius i programmet.

– Typ 20 år sen, svarar Tilde.

– Det betydde faktiskt inte så mycket, det gjorde det inte, säger Tilde samtidigt som David Hellenius – mer eller mindre – håller på att tappa hakan.

Tilde de Paula Eby har gått i terapi – och uppmuntrar fler att göra det

Vid flera olika tillfällen av sitt liv har hon gått i terapi, något hon är stolt över och tycker att fler borde göra.

– Det är en självklarhet att man ska ta hand om sitt känslomässiga mående, något jag gör mer som vuxen och som mamma än jag gjorde när jag var yngre. Mitt mående påverkar ju också många fler än mig själv, har hon tidigare berättat för allas.se.

Tilde de Paula Ebys man

Tilde är gift med Thomas Eby från bandet Hoffmaestro. Paret möttes under en konsert med Thomas salsaband, Calle real. Tilde har tidigare berättat om hur deras blickar möttes när han stod på scen och hon blev inbjuden bakom scenen efter spelningen – men hon vågade inte utan smet iväg!

Tilde de Paula Eby och maken Thomas Eby.

Tilde de Paula Eby och maken Thomas Eby. Foto: Charlotte Brunzell/TT

Istället inleddes parets romans några månader senare, när de sprang in i varandra på en födelsedagsfest. Då gick Thomas bara rakt fram till henne och började prata. Idag har paret ett barn ihop, dottern Ilyah.

Författaren Tilde de Paula Eby

Hon har många strängar på sin lyra. Förutom att vara en supermamma och balansera ett familjeliv med flera olika pappor till sina barn och jobbet som journalist och programledare så har hon också hunnit ge ut två böcker: Gummimammor, plastpappor och bonusbarn (2006) och Tiden läker inga sår (2015).

Källa: allas.se, hänt.se

Foto: Jessica Gow/TT