Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

7 saker du kanske inte visste om Ted – för kärlekens skull

22 jun, 2017 
Helena Sjögren
Adam Pålsson som Ted Gärdestad i filmen om Ted
2017 blev Ted Gärdestads liv film. Hannes Holm står för regin och Adam Pålsson spelar huvudrollen. Här är 7 andra saker du kanske inte visste om Ted – för kärlekens skull.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ted Gärdestads genombrott på 1970-talet saknar motstycke i den svenska pophistorien. Julen 2017 kommer spelfilmen om hans liv.

Se också: 5 filmer du måste se under 2023Brand logo
Se också: 5 filmer du måste se under 2023

Adam Pålsson, känd från Himlen är oskyldigt blå (2010) och Torka aldrig tårar utan handskar (2012), iklär sig rollen som Ted Gärdestad. För regin står regissören Hannes Holm vars senaste film, En man som heter Ove (2015), blev Sveriges Oscarsbidrag.

Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad
Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad. Foto: Ola Kjelbye/Stellanova Film

– Ted Gärdestads musik och livsöde har berört mig och många andra på djupet. Det känns fantastiskt att nu få möjligheten att regissera filmen om hans liv, har han tidigare sagt till Nordisk Film.

Annons

”Måste beröra smärtpunkterna”

Han beskriver filmatiseringen som ett projekt fyllt av kärlek och musik förstås.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Men för att förstå värdet av kärleken måste man även beröra smärtpunkterna i Teds liv. Med de elementen tillsammans med den odödliga musiken tror jag vi kan skapa en historia som berör många, säger Hannes Holm.

Här är 7 saker du kanske inte visste om ”Ted – för kärlekens skull”:

1. Manusbråket med Peter Birro

Peter Birro, som skrivit manus till guldbaggebelönade Monica Z (2013), var ursprungligen filmens huvudmanusförfattare. Han valde senare att ta bort sitt namn från filmen. I stället kommer Hannes Holm stå som manusförfattare.

– Efter det att jag slutfört mitt arbete har mitt manuskript bearbetats av regissören Hannes Holm och producenten Lena Rehnberg på ett så omfattande sätt att jag inte längre kan stå bakom det. Jag har därför i samråd med producenten valt att ta bort mitt namn från filmen, säger Peter Birro till tidskriften FLM.

Författaren Peter Birro
Författaren Peter Birro. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Vilka ändringar som skett säger han sig inte kunna ge något exempel på.

Producenten Lena Rehnberg bekräftar för Dagens Nyheter att Peter Birro valt att ta bort sitt namn och att det skett i samförstånd.

Annons

– Vi är överens om detta. Det är hans förslag och jag har gått med på det. Det är inte riktigt så kontroversiellt som du tror antagligen, säger Lena Rehnberg.

2. Publikkaoset på Liseberg 1972

Ted Gärdestads stora genombrott kom efter att låten Jag vill ha en egen måne hamnat på Svensktoppen. Efter en spelning på Liseberg den 20 augusti 1972 utbröt publikkaos när den då 16-åriga Ted skulle uppträda. Tusentals fans försökte komma nära den unga stjärnan – flera föll över kravallstaketet.

”Flera tusen tonårsflickor stod kvar vid Stjärnscenens artistingång efter konserten för att vänta ut sin idol Ted Gärdestad. De som stod längst bak tryckte på så att de främsta flickorna bröt igenom och föll över staketet. Ett tiotal vakter slet hårt för att bana väg för Ted och Lena Andersson – men förgäves”, skrev GT.

Ted Gärdestad i Melodifestivalen 1979
Ted Gärdestad i Melodifestivalen 1979. Foto: Charles Hammarsten /IBL Bildbyrå

Ted Gärdestad och Lena Andersson, som han var på turné med, tvingades rymma ut genom ett fönster. De fick sedan eskorteras av polis bort från fansen.

Annons

”Publiken svarade inte särskilt villigt på mig. Det verkade mest som att de bara väntade på Ted” sa Lena Andersson efter konserten.

Den dramatiska scenen är också med i filmen. Bland annat har den stormiga efterfesten spelats in på Hotell Egger.

3. Adam Pålssons låtkrav

Adam Pålsson har i flera intervjuer berättat, bland annat för Göteborgs-Posten, att Ted Gärdestad alltid legat honom varmt om hjärtat. När Adam turnerade Sverige med sitt popband År&Dar fanns Teds låt Jag ska fånga en ängel med på repertoaren. Låten kommer också att finnas med i filmen.

– Det var ett starkt önskemål, ja, ett krav från min sida, för att göra rollen, säger Adam Pålsson.

Adam Pålsson
Adam Pålsson sjunger alla Ted-låtar i filmen. Foto: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Adam Pålsson sjunger alla låtar själv i Ted – för kärlekens skull.

Även regissörens Hannes Holm favoritlåt, Slingan från albumet Stormvarning, finns med i filmen, enligt Dagens Nyheter.

Annons

4. Kenneth Gärdestad del i projektet

Teds bror Kenneth Gärdestad stod bakom projektet och var delaktig ända sedan starten. Till Aftonbladet sa han att det är viktigt att filmen också skildrar de ljusa delarna av broderns liv.

Kenneth Gärdestad
Kenneth Gärdestad. Foto: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Tanken har varit att han skulle besökt inspelningen i Trollhättan, men han orkar inte på grund av sin cancer. Kenneth Gärdestad dog 3 mars 2018.

5. Många kända namn i rollistan

Brodern Kenneth porträtteras av Peter Viitanen, mamma Margit av Maria Kulle och pappa Arne av Johan Hedenberg. Hanna Alström spelar Ann Zacharias och Jonas Karlsson porträtterar Stikkan Andersson. Edvin Bredefeldt gör rollen som Benny Andersson och Gustav Orvefors porträtterar Janne Schaffer. Happy Jankell spelar unga hustrun Lotta Ramel. Verklighetens Lotta Ramel spelar sin egen mamma Susanna Ramel i filmen. Dan Johansson gör rollen som Povel Ramel.

Happy Jankell och Lotta Ramel
Happy Jankell tillsammans med verklighetens Lotta Ramel. Foto: Ulrika Grönérus/Film i Väst

Till Aftonbladet säger Lotta Ramel att hon är glad att det blev Happy Jankell som fick spela henne. Hon berättar också att det var väldigt speciellt när de spelade in frukostscenen i den ramelska villan efter Ted och Lottas första kärleksnatt.

Annons

– Där satt jag som min mamma och Happy som mig och så hade både Ted och pappa ”återuppstått”. Det var väl tur att vi inte spelade in i vårt riktiga hus, det hade blivit för mycket. Efteråt väckte den där scenen många känslor hos mig, säger Lotta Ramel.

6. Spelas in i ”Trollywood”

Under sommaren 2017 pågår inspelningarna för fullt. Ted – för kärlekens skull spelas in i Trollhättan, Göteborg, Stockholm och Tanumshede (som får föreställa Oregon i USA), skriver Aftonbladet.

7. Gitarrfattningen som upprör

Ted Gärdestad var vänsterhänt och Adam Pålsson är högerhänt. I samband med att bilder från filminspelningen släppts i medierna har uppmärksamma läsare upptäckt att Adam Pålsson håller gitarren ”fel”.

Adam Pålsson vid inspelningen av filmen Ted - för kärlekens skull
Adam Pålsson vid inspelningen i Folkets park i Trollhättan. Foto: Ulrika Grönérus/Film i Väst

Producenten Lena Rehnberg säger till Dagens Nyheter, att produktionen är medvetna om felfattningen.

– Egentligen är det inte svårare än att Adam är högerhänt och Ted var vänsterhänt. Men det de delar är att båda har ett eget och personligt sätt att spela gitarr på. Vi vill ju såklart ta vara på att Adam spelar själv, säger hon.

Annons