Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

7 svenska kändisar som har blivit mammor efter 40

18 sep, 2019 
Emma Castman
Kollage med Camilla Läckberg och Titiyo
I dag vill vi hinna med mycket som unga – och som ett resultat av det skaffar vi barn allt senare i livet. Här är exempel på sju svenska stjärnor som blivit föräldrar efter att de fyllt 40 år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån får nästan dubbelt så många kvinnor barn efter att de fyllt 40 år nu jämfört med på 1990-talet.

Att åldern då vi skaffar barn stiger beror på flera olika faktorer, men en av de bidragande orsakerna är att vi lever våra liv på ett helt annat sätt i dag. Fler och fler väljer att utbilda sig, och därefter prioriterar många att etablera sig på arbetsmarknaden innan de skaffar familj. Utöver det ska vi försöka hitta rätt i dejtingdjungeln – och eventuellt hinna ändra oss både en och två gånger.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Här är exempel på sju kändismammor över 40 år som öppet berättat om sin babylycka:

1. Camilla Läckberg

Camilla Läckberg berättar om hur det var att bli mamma efter 40
Foto: Claudio Bresciani/TT

När Camilla Läckberg var 41 år blev hon och maken Simon Sköld föräldrar till sitt första gemensamma barn, dottern Polly. I sin dåvarande blogg skrev Camilla om förlossningen och babylyckan, samtidigt som hon poängterade att här definitivt var hennes sista bebis:

Annons

”Det blev en helt fantastisk förlossning, lugn, fin, utan rädsla, och var otroligt att få uppleva det här tillsammans med Simon och veta att det var hans första gång (och sista är vi helt överens om)”.

Camilla har sedan tidigare barnen Meja, Wille och Charlie.

2. Titiyo Jah

Porträtt av Titiyo Jah som fick sitt andra barn när hon var 52 år
Foto: Christine Olsson/TT

I september 2017 avslöjade artisten Titiyo, då 50, att hon och pojkvännen Viktor Flumé väntade barn – och två månader senare kom nyheten om att det lilla livet kommit till världen.

Paret blev föräldrar till en liten dotter vid namn Bibi, och Titiyo som sedan tidigare har dottern Femi, 27, blev därmed mamma för andra gången.

I en intervju med tidningen Mama har Titiyo berättat att barnet var planerat, men att hon och Viktor behövde ta hjälp för att bli gravida. Något hon gärna vill att kvinnor som är lite äldre och har barnlängtan ska känna till:

Annons

– Jag tror att det är viktigt för dem att veta att det här inte bara ”hände hemma på kammaren” om man säger så. Vi har tagit ganska mycket hjälp för att bli gravida, som IVF. För mig är det viktigt att folk förstår att min graviditet inte bara är en ”slumpgrej”, utan att den procentuella chansen för att bli gravid i min ålder är liten.

3. Charlotte Perrelli

Charlotte Perrelli fick sitt fjärde barn, Alvin, när hon var 44 år
Foto: Karin Törnblom/TT

I november 2018 blev Charlotte Perrelli, 44, och Anders Jensen föräldrar till en liten pojke vid namn Alvin. En efterlängtad familjemedlem som inte var helt självklar. Innan Alvin valde att komma till världen tvingades Charlotte nämligen genomgå nio missfall, något hon tidigare berättat om för Femina:

Annons

– Läkarna tror att immunförsvaret känner av graviditeten och att det är det som gör att jag inte fått behålla barnet. Vi har försökt om och om igen för det hade varit så mysigt, och Adrian vill så gärna ha ett syskon. Han har velat ha en lillebror länge – han har önskat av tomten och skrapat trisslotter; om han skulle vinna pengar skulle han köpa en lillebror och allt vad det är. Men till slut lade vi ner. Och då blev den här bebisen till!

Sedan tidigare har Charlotte och Anders sonen Adrian tillsammans. Charlotte har även sönerna Angelo och Alessio.

4. Jessica Almenäs

Jessica Almenäs och sambon Patrik fick barn när Jessica var 41 år
Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

I januari 2017 kom nyheten om att Jessica Almenäs, då 41, och kärleken Patrik Fahlgren väntade sitt första gemensamma barn. Sju månader senare berättade tv-profilen att de blivit föräldrar till en liten son vid namn Sam – och Jessica blev därmed mamma för tredje gången.

Annons

I en intervju med Hälsoliv får Jessica frågan om hon kan tänka sig fler barn i framtiden – och svaret är osäkert:

– Det beror på vilken dag du frågar mig. Just i dag är den stängd men i går eller förrgår var den lite halvöppen. Jag är fortfarande lite ambivalent i frågan, men så är jag också så pass gammal nu att det inte är säkert att jag ens kan få fler barn. Det ska man också vara väldigt ödmjuk inför. Det är från dag till dag om det känns som en bra dag eller inte.

5. Magdalena Graaf

Magdalena Graaf blev gravid med sitt femte barn när hon var 40 år
Foto: Naina Helén Jåma/TT

När Magdalena Graaf var 40 år blev hon gravid med sitt femte barn. En liten son som föddes den 22 februari 2016 – samma dag som Magdalenas bortgångne son Isak.

Annons

”Du delar denna dag med din storebror, han är stolt. Stolt och lycklig över dig, det vet jag”, skrev hon på Instagram när hon berättade om att hon och kärleken Filip Larsson blivit föräldrar igen.

I samband med att Magdalena först berättade om graviditeten på sin blogg förklarade hon att hon egentligen förlikat sig med att ”det är klart nu”, att åldern tagit ut sin rätt och att barnfabriken är stängd. Men att det till slut blev en liten bebis ändå:

”Ett litet mirakel. Det är någon som hemskt gärna vill hänga med oss, bli en del av våran familj.”

6. Eva Röse

Eva Röse var 42 år när hon fick sitt fjärde barn
Foto: Eero Hannukainen/TT

På Polarprisets röda matta blev det officiellt att Eva Röse, då 42, väntade barn tillsammans med fotografen och musikern Jacob Felländer. Året var 2016 – och i augusti samma år välkomnades det lilla livet till världen.

Annons

Eva och Jacob har sedan tidigare tre barn tillsammans, och i en intervju med tidningen Mama har Eva berättat att paret fick kämpa länge för sitt första barn Floyd:

– Floyd var väldigt planerad, fast man kan ju egentligen inte planera någonting, han var i alla fall väldigt efterlängtad. Sen vet man ju inte hur lång tid det kommer att ta eller hur länge man får kämpa för att få det att funka. Men vi var ju väldigt glada när det gick.

7. Marit Bergman

Marit Bergman fick sitt andra barn när hon var 43 år gammal
Foto: Karin Törnblom/TT

I januari 2018 gick artisten Marit Bergman, då 43, ut med nyheten om att hon väntade barn tillsammans med pojkvännen Johan Neckvall – och i juni blev paret föräldrar till en liten tjej.

Under graviditeten träffade Nöjesbladet Marit på en filmpremiär i Stockholm och då berättade hon öppenhjärtigt om babylyckan – som inte var helt självklar:

– Jag är mycket lycklig och förvånad. Min gynekolog sa att det var stängningsdags för affären, men så kom det in en liten typ där, ska bara ha ett paket cigg och lite mjölk. Ja, en sista då, förklarade Marit med ett skratt.

Marit har sedan tidigare sonen Marius.

Av Emma Castman/Elle

Annons