Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

80-talsstjärnorna som försvann från rampljuset – det gör de nu

04 jun, 2021 
Aino Oxblod
FotografTT.
På 80-talet var de här skådespelarna stekheta, när de spelade i några av decenniets största filmer och tv-serier i Sverige så väl som Hollywood.
Men sedan dess har de försvunnit från rampljuset.
Så här gick det för 80-talsstjärnorna vi glömt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här minns vi från 80-taletBrand logo
Se också: Det här minns vi från 80-talet

Ulf Isenborg

Ulf Isenborg blev känd i hela landet när han spelade Rickard Zetter i populära såpan Varuhuset 1987-1988. Efter succén med Varuhuset hade han olika roller i film och tv under 90-talet, men hade också en tillsvidareanställning på Riksteatern under många år. Isenborg valde sedan att pensionera sig redan vid 59 års ålder.

I en intervju med Expressen 2018 berättade han om kampen att klara sig på pensionen, något som flera av hans kolleger från Varuhuset samtidigt vittnade om var ett stort problem.

Jag var så förståndig att jag började spara till en liten pensionsbuffert. Det har gått ganska bra för mig personligen och min fru har också pension så vi klarar oss men det är inte mycket mer än så alltså. Vi behöver inte köpa så mycket saker så det är räddningen, sa Ulf Isenborg 2018.

Ulrica Örn

Ulrica Örn, 55, spelade Mia i kultklassikern G – som i gemenskap, där hon spelade mot Niclas Wahlgren. Året därpå spelade hon i Splittring, innan hon lade skådespeleriet bakom sig. Därefter satsade hon på en musikkarriär med bandet Fake, och släppte även solomusik.

I dag är Ulrica Örn musikjournalist på SVT.

Niels Jensen

Niels Jensen, 57, spelade den skånska syntharen Jeppe i G - som i gemenskap 1983, men hade också släppt musik tidigare. Efter rollen som Jeppe spelade han också i klassikern Mannen från Mallorca av Bo Widerberg.

Annons

Jensen breddade därefter sin konstnärliga repertoar och började måla. Han har haft uppmärksammade utställningar i städer som London, Paris, Barcelona och Shanghai. Han har också gjort musikvideos åt Bo Kaspers orkester och regisserat film.

I dag bor han på Mallorca tillsammans med en spansk konstnär.

Kim Basinger

Kim Basinger, 67, var en av Hollywoods största på 80-talet. Hon slog igenom som fotomodell på 70-talet innanhon började satsa på en karriär som skådespelare. 1983 spelade hon i James Bond-filmen Never say never again, och med rollen som Vicky Vale i Batman 1989 blev hon gigantisk. 1997 spelade Kim Basinger lyxprostituerad i L.A. Konfidentiellt, en roll hon också vann en Oscar för.

Annons

Men efter Oscarsvinsten blev karriären inte vad den hade varit, och Kim Basinger har försvunnit allt mer från rampljuset. Hon har satsat på filmer som floppat, och har också erkänt att hon blev trött på att bara spela mamma och fru.

Kim Basinger lider också av ångest, och har haft svårt för de sociala delarna av skådespelaryrket – vilket är svårt i Hollywood, där mycket handlar om att nätverka.

– Efter alla år i Hollywood så vet jag fortfarande så många av regissörerna och producenterna som jobbar i dag. Jag har aldrig träffat dem. Jag är inte en social person. Jag är blyg, och mycket av branschen handlar om att vara social, har hon sagt.

Jennifer Grey

Jennifer Grey, 61, gjorde sin biodebut 1984 i Reckless, och hade biroller i filmer som Ferris Bueller's day off och The cotton club. Men 1987 kom det enorma genomslaget när hon landade rollen som Baby i Dirty dancing. Filmen kostade bara sex miljoner dollar att spela in, men tjänade in 213 miljoner dollar.

Annons

Men Jennifer Grey fick aldrig riktigt njuta av de stora succéerna. Precis innan filmen fick biopremiär var hon på semester på Irland med dåvarande pojkvännen Matthew Broderick, när de var med om en svår bilolycka där de krockade med en annan bil. Både Jennifer och Matthew klarade sig, men de två i den andra bilen omkom i olyckan. Olyckan kom att påverka Jennifer för evigt, och gjorde att hon inte fick den lovande fortsatta karriären som man hade kunnat tro.

– Det påverkade både emotionellt och fysiskt. Min kropp blev aldrig densamma, mitt huvud var aldrig detsamma, min ambition var aldrig densamma, har hon berättat.

Jennifer Grey valde också att operera sin karaktäristiska näsa i slutet av 80-talet, något som gjorde att hon inte längre såg ut som sig själv.

– Det var näsjobbet från helvetet. Jag kommer för alltid vara den där skådespelaren som en gång var känd men som ingen känner igen på grund av hennes näsoperation.

Kelly McGillis

Kelly McGillis, 63, skrev in sig i filmhistorien när hon spelade mot Tom Cruise i Top Gun, där hon gjorde rollen som flyginstruktören Charlotte Blackwood. Rollen gjorde att det såg ut som att McGillis skulle bli en riktig superstjärna, precis som sin motspelare.

Men så blev det inte. Trots att Kelly fortsatte dyka upp i filmer de kommande åren så kom aldrig det stora genomslaget. I stället började hon fokusera mer på teater, och har haft roller i ett otal Broadway-produktioner.

I en intervju 2019 berättade Kelly McGillis att hon valde bort Hollywood-livsstilen för att bli nykter och uppfostra sina döttrar.

– Det var inget stort beslut som gjorde att jag lämnade, det var bara att annat blev viktigare.

Vill du ha fler nöjesnyheter?

Mer om det senaste inom nöjesbranschen - klicka här

Följ oss på Facebook - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Annons