Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Nykter alkoholist – 9 svenska kändisar om vägen ur sitt missbruk

20 dec, 2021 
Linn Seipel
Det spelar ingen roll om man är en framgångsrik artist, tv-profil eller skådespelare – alkoholberoende och missbruk kan drabba vem som helst. Här är nio offentliga personer som berättat öppet om sin missbruksproblematik.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkoholBrand logo
Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Förra året uppmanade influencern Kenza Zouiten, 30, i en Instagram-story att alla med barn borde ha en alkoholfri jul. Hon berättade om hur hennes julaftnar som barn var fyllda med ångest över att hennes pappa drack mycket och skapade en orolig stämning i familjen.

”Glöm inte bort att julen är barnens högtid. Med det sagt, snälla ge dem en alkoholfri jul. Barn förstår mer än du tror, och det kan vara riktigt smärtsamt på så många sätt att se sina föräldrar vara fulla och tappa kontrollen. Det tog mig många år att kunna njuta av julen igen. Även om jag idag som vuxen älskar julen, så kommer minnena alltid att finnas kvar”, skrev hon då.

Kenza är inte den enda som uttalat sig om alkohol och missbruk. Här är nio kändisar som pratat öppet om deras eget drickande och vägen ut ur beroendet.

9 svenska kändisar som valt att sluta dricka alkohol

1. Björn Ulvéus är nykter alkoholist

Björn Ulvéus

Alkoholen var precis som för många andra artister en del av världsstjärnans vardag när han var aktiv i musikbranschen. Sen 13-14 år sen har Björn Ulvéus, 76, dock valt bort alkoholen helt, berättar han i en intervju med Dagens Nyheter.

Annons

– Ja, jag var alkoholist, eller, det är man, man är nykter alkoholist. Det är nog tolv, tretton år sedan jag slutade. Jag hade druckit färdigt. Det påverkade mitt liv för mycket. Så då bestämde jag mig, gjorde mig av med det, och det var det bästa beslutet jag gjort i mitt liv. Det tog tre kvarts år eller någonting, sedan började sinnen öppna sig och kreativiteten höjdes och allt blev otroligt mycket bättre, sa Björn Ulvéus då.

2. Anja Lundqvist blev kär i alkoholen

Anja Lundqvist

När skådespelaren Anja Lundqvist, 50, först provade alkohol blev hon snabbt beroende, berättar hon i en intervju med Hälsoliv.

– Det var en väldigt varm förälskelse direkt. Åh, det här vill jag göra igen och igen och igen. Fysiskt har jag aldrig tålt alkohol. Jag blev en annan person, klättrade mellan balkonger, bråkade och slogs, säger Anja.

Annons

Hon drack för första gången som 14-åring och som 29-åring sökte hon sig till Anonyma Alkoholister, där hon enligt samma intervju än idag verkar.

3. Josefin Dahlberg var alkoholist vid 15-års ålder

Josefin Dahlberg

Influeraren Josefin Dahlberg, 31, har tidigare berättar hur hon började dricka redan som 10-åring. Nu har hon varit nykter i 11-år, något hon i februari uppmärksammade i ett gripande Instagram-inlägg.

" Idag är det 11 år sen jag började förändra mitt liv genom att sluta dricka alkohol efter att jag gått till och från på alkohol och drog mottagning för unga i två år, ätit mediciner och gjort flera försök att sluta dricka Jag slutade bedöva mina känslor för att börja läka mitt inre och idag är jag SÅ stolt över mitt unga jag som lyckades bli nykter så ung. Min nykterhet är det viktigaste jag har och är grunden till mitt välmående och det påminner jag mig om varje morgon och kväll Till alla som tampas med missbruk, beroende av något slag - ta hjälp! Du förtjänar att må bra och bli frisk."

4. Lulu Carter kunde inte dricka lagom

Lulu Carter

Tv-profilen Lulu Carter, 60, slutade dricka alkohol helt för närmare sju år sen, något hon berättat öppet om i podcasten Livshjulet.

Annons

– Jag har haft väldigt kul med alkohol men jag blev trött, fysiskt, min kropp sa ifrån. Och igen: Lagom, det finns inte. Jag ville gärna att det skulle vara mycket, och då är det bättre med ingenting. Om hälsan tar stryk och människor runtomkring en oroar sig för att man far illa, det vill man ju inte, sa Lulu i podden.

5. Hanna Hellquist drack för att kunna sova

Hanna Hellquist
Carina Bergfeldt 2021 Bildtext: Carina Bergfeldt och Hanna Hellquist. Foto: Pernilla Thelaus/SVT/TT Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang. Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

När radioprofilen Hanna Hellquists, 41, pappa tog självmord blev alkoholen ett sätt att hantera smärtan. Hon fastnade i ett missbruk, vilket hon idag sen fem år tillbaka är nykter från.

”När pappa dog eskalerade det. Den sommaren drack jag för att kunna sova. Jag vägrade att ligga vaken och tänka på kvällarna. Jag drack tills jag stupade. Vad skulle folk göra åt det? Min pappa var borta. Han dog på värsta tänkbara sätt. Vem kunde säga till mig hur jag skulle sörja. Men jag slutade inte när hösten kom. Jag slutade aldrig. Och jag började dricka ensam. Och när jag var ledsen. Och när jag redan var bakis. Jag hittade alltid en anledning att dricka.", skrev Hanna 2019 i en krönika för Dagens Nyheter.

6. Ellen Bergström vill få bort skammen från beroendeproblematik

Ellen Bergström

Hösten 2018 berättade skådespelaren och influeraren Ellen Bergström, 32, att hon hade alkoholproblem. Sedan dess har tv-profilen varit nykter, en resa som hon vid flera tillfällen talat öppet om:

Annons

”Att ha alkoholproblem. Jävlar i luckan vilken skam det är.. jag vill inte att det ska vara så. Att vara nykter är det bästa valet jag gjort i mitt liv, den där kemiska ångesten som inte går att härleda, den där känslan av att livet står still och att man bara trampar i samma fotspår.. är borta nu”, skrev Ellen på Instagram när hon firade ett halvår som nykter.

7. Therese Lindgren var full i varje video

Therese Lindgren

YouTubern Therese Lindgren, 34, berättade offentligt om sitt alkoholmissbruk efter att en följare frågat henne när hon sist var "stenfull". Hon svarade då öppet att hon inte druckit sig full sen 2016, och att hon då hade ett alkoholproblem.

Hon fortsätter med att beskriva hur hon på grund av alkoholpåverkan har skämt ut sig otaliga gånger och bränt många broar.

Annons

"Jag har skämt ut mig inför så många människor och förstört så många relationer. Jag var så destruktiv och gjorde de värsta sakerna man kan göra mot sig själv och andra, jag sket i allt. Jag kan inte ens berätta vad jag gjort och sagt, jag skäms så mycket", skrev Therese då i en Instagram-story.

8. Lars Lerin gör ny serie om att ta sig ur missbruk

Lars Lerin med pojkvännen Junior

Konstnären Lars Lerin, 67, har tillsammans med sin make Manoel ”Junior” Marques, 44, från och med 11 januari en ny serie på SVT som heter Vägen ut. I den berättar dem båda öppet om sin alkoholism samt träffar andra som tagit sig ur svåra missbruk.

– Det är lätt att halka in i det destruktiva, för man vet att det finns en väg dit – en genväg till avslappning och mod och självförtroende. Men det urholkar ju själen samtidigt, så det är ingen bra väg att gå. Man hamnar i destruktivitet till slut, säger Lars Lerin i en intervju med SVT.

9. My Skarsgård dämpade oron med alkohol

My Skarsgård

År 1998 fick My Skarsgård, 65, då fru till skådespelaren Stellan Skarsgård, 70, diagnosen livmoderhalscancer. Oron och ångesten som kom med det beskedet gjorde att hon drack allt mer. Idag har hon slutat dricka, men när det var som värst uppger hon att hon drack upp emot en flaska vodka om dagen.

Annons

– Alkoholen hade blivit viktig för mig. Jag mådde psykiskt dåligt och upplevde att alkoholen lättade min depression. Jag drack oftast i smyg men även lite inför familjen. Jag hade flaskor gömda överallt, sa hon då till Expressen. Hon fortsätter:

– Det viktigaste jag lärde mig där var att alkoholism är en kronisk sjukdom och att jag måste förhålla mig till den hela livet. Skammen jag hade känt sedan barnsben försvann med nykterheten. Jag har inte behövt kämpa efter att jag slutade dricka. Kampen pågick när jag drack.

Se också: Så påverkas kroppen av alkohol

Så påverkar alkohol din kroppBrand logo
Så påverkar alkohol din kropp
Annons